Przejdź na WP

Rośliny strączkowe - wartości odżywcze, kaloryczność, wskazania, przeciwwskazania

Rośliny strączkowe to rośliny pochodzące z rodziny bobowatych. Rośliny strączkowe charakteryzują się dużymi nasionami i uprawia się je jako rośliny pastewne, jadalne. Uprawia się je dla nasion oraz paszy. Do jadalnych roślin strączkowych należą między innymi: bób, ciecierzyca, fasola zwykła i wielokwiatowa, groch zwyczajny, soczewica i soja.

Zobacz film: "Warzywa, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego"

spis treści

1. Rośliny strączkowe - wartości odżywcze

Warzywa strączkowe takie jak bób, fasola, soczewica czy groch to jedne z najpopularniejszych pokarmów na świecie.

Uważa się je za zdrowe i smaczne warzywa zawierające dużą ilość białka o wysokiej wartości biologicznej. Co ciekawe, rośliny strączkowe to jedne z bardzo niewielu pokarmów łączących w swoim składzie białko i błonnik pokarmowy.

Oprócz tego, do składników odżywczych roślin strączkowych należą także witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź oraz cynk.

Błonnik zawarty w roślinach strączkowych wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, szczególnie na perystaltykę jelit. Jeżeli borykamy się z zaparciami, rośliny strączkowe oprócz dostarczenia ważnych składników odżywczych złagodzą także nasze dolegliwości.

2. Rośliny strączkowe - kaloryczność

Najpopularniejsze rośliny strączkowe i ich wartości kaloryczne w 100 gramach produktu:

  • Bób - 90 kalorii
  • Biała fasola - 346 kalorii
  • Fasola szparagowa - 42 kalorii
  • Groch - 350 kalorii
  • Groszek zielony - 100 kalorii
  • Soczewica - 360 kalorii
  • Soja - 444 kalorii

3. Rośliny strączkowe - wskazania

Białko zawarte w roślinach strączkowych jest niezbędnym dla naszego organizmu składnikiem odżywczym, szczególnie w okresie dojrzewania. Często powinny spożywać go kobiety w ciąży i sportowcy. Jest to białko o doskonałej przyswajalności. Największą ilość białka zawierają ziarna soi oraz soczewicy, a także grochu i fasoli.

Rośliny strączkowe zawierają dużo energii, ponieważ są bogate w węglowodany. Dzięki temu zapełnimy nasze zapotrzebowanie energetyczne jeśli jesteśmy na diecie skierowanej na przybranie masy.

Składniki mineralne zawarte w roślinach strączkowyuch to fosfor, magnez, jod, potas, wapń i żelazo. Są to składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów naszego organizmu, w tym nerek, mózgu czy układu krążenia.

Chociaż warzywa strączkowe charakteryzują się dużą wartością energetyczną, mają one niski indeks glikemiczny - gotowana soja - 18, gotowana fasola - 33. Oprócz tego, warzywa strączkowe zawierają wiele substancji przeciwutleniających oraz tzw. fitoestrogenów, co zapobiega występowaniu miażdżycy oraz chorób serca i nowotworów.

Fasola należy do roślin strączkowych
Fasola należy do roślin strączkowych (123RF)

Warzywa strączkowe działają zasadotwórczo, dzięki czemu są zalecane w diecie mającej na celu odkwaszenie organizmu. Regularne spożywanie roślin strączkowych odkwasza organizm i umożliwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.

4. Rośliny strączkowe - przeciwwskazania

Nadmierne spożywanie roślin strączkowych może doprowadzić do problemów z tarczycą z powodu zawartych w nich tioglikozydów. Oprócz tego, choroby cierpiące na wrzody, refluks lub zespół jelita drażliwego mogą odczuwać dolegliwości po spożyciu roślin strączkowych. W przypadku nowotworów zaleca się unikanie ziaren soi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy