Sałatka makaronowa

Dania, w którym przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. Jeśli jeszcze nie robiłaś sałatki makaronowej, czas spróbować i przekonać się o jej ciekawym smaku.

Składniki:

  • 200 g makaronu muszelki,
  • słoiczek zielonych oliwek,
  • 1 żółta papryka,
  • 150 g zielonej fasoli szparagowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Przygotowanie:

W osolonej, wrzącej wodzie ugotuj fasolkę szparagową al dente. Odcedź i przepłucz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę – na półtwardo. Na dno małego rondla wlej oliwę, wstaw na mały ogień, rozgrzej i wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Dopraw przyprawami i posól. Potrzymaj chwilę na ogniu, wymieszaj i podawaj od razu. Najlepszym dodatkiem są grzanki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 340 kcal
Białka 9,57 g
Węglowodany 43,22 g
Tłuszcze 14,73 g
Błonnik 8,41 g
Makaronowa sałatka
Makaronowa sałatka

Sałatka z makaronem zyskuje na wartości dzięki dodatkom, jakimi są wszelkiego rodzaju warzywa. Idealna...

zobacz galerię

Komentarz:

W tej potrawie warto podkreślić wartość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – wapnia, fosforu, potasu i żelaza, prowitaminy A i witamin C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Doskonale pasują do dań obiadowych, do serów oraz sałatek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy