Sałatka makaronowa

Dania, w którym przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. Jeśli jeszcze nie robiłaś sałatki makaronowej, czas spróbować i przekonać się o jej ciekawym smaku.

Składniki:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 200 g makaronu muszelki,
  • słoiczek zielonych oliwek,
  • 1 żółta papryka,
  • 150 g zielonej fasoli szparagowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

W osolonej, wrzącej wodzie ugotuj fasolkę szparagową al dente. Odcedź i przepłucz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę – na półtwardo. Na dno małego rondla wlej oliwę, wstaw na mały ogień, rozgrzej i wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Dopraw przyprawami i posól. Potrzymaj chwilę na ogniu, wymieszaj i podawaj od razu. Najlepszym dodatkiem są grzanki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 340 kcal
Białka 9,57 g
Węglowodany 43,22 g
Tłuszcze 14,73 g
Błonnik 8,41 g
Makaronowa sałatka

Sałatka z makaronem zyskuje na wartości dzięki dodatkom, jakimi są wszelkiego rodzaju warzywa. Idealna przekąska lub lekkie danie w formie lunchu.

Komentarz:

W tej potrawie warto podkreślić wartość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – wapnia, fosforu, potasu i żelaza, prowitaminy A i witamin C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Doskonale pasują do dań obiadowych, do serów oraz sałatek.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Makarony
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Makarony
Makarony

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Do szpinaku trzeba się przekonać. Źle przyrządzony może zrazić do siebie na całe życie. Jednak w tej paście szpinak jest pysznym i nadającym charakter składnikiem, który przypadnie do gustu każdemu.

Makarony

Makaron z rukolą

Makaron z rukolą

Danie, którego składnikami są rukola i pomidor, to niezwykle wartościowy posiłek, bogaty w witaminy i ważne dla organizmu sole mineralne.

Makarony

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Sałatka z makaronem zyskuje na wartości dzięki dodatkom, jakimi są wszelkiego rodzaju warzywa. Idealna przekąska lub lekkie danie w formie lunchu.

Makarony

Makaron z figami i cykorią

Makaron z figami i cykorią

Cykoria to źródło witamin oraz soli mineralnych, zaś figi dostarczają nam cukrów i także witamin, zatem warto wprowadzić je do naszej diety, jeśli zależy nam na dobrym samopoczuciu i kondycji.

Makarony

Pasta z łososiem

Pasta z łososiem

Mogłoby się wydawać, że połączenie sera i łososia nie jest ani ciekawe, ani zdrowe, jednak łosoś to jedna z najzdrowszych i najbardziej wartościowych ryb na świecie, zaś ser nadaje potrawie niepowtarzalny smak.

Makarony

Pasta z krewetkami

Pasta z krewetkami

Krewetki to ważne źródło białka i większości witamin, zatem warto wprowadzić do swojej diety dania zawierające ten składnik.

Makarony

Makaron w sosie z cytryną

Makaron w sosie z cytryną

Ciekawe danie z makaronem, którego dopełnia kurczak przyrządzony z cytryną i kremowy sos śmietanowy.

Makarony

Makaron z homarem

Makaron z homarem

Makaron z homarem i szczypiorkiem to prawdziwe wyzwanie i uczta dla wielbicieli owoców morza. Idealnie doprawiona smakuje nawet stroniącym od homarów.

Makarony

Pasta z kalafiorem

Pasta z kalafiorem

Kto powiedział, że spaghetti musi zawierać wołowinę i ciężki sos pomidorowy? Oto lekka, wiosenna wersja spaghetti - z kalafiorem!