Sałatka z cukinii ze słoika

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej zaletą są nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale także niska kaloryczność oraz wpływ na przemianę materii i odkwaszanie organizmu. Dlatego też warto przechować ją w słoiku i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Składniki:

  • 4 kg cukinii (już obranej);
  • 1 kg cebuli;
  • 1 kg marchwi;
  • 1 główka czosnku;
  • 2 pietruszki z natką;
  • 1/4 l octu;
  • 1/4 l oleju;
  • 1/4 szklanki soli i cukru (łącznie);
  • pieprz, ziele angielskie.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania: Przygotuj zalewę z octu, cukru, pieprzu (4 ziarnka) i ziela angielskiego (15 listków). Pokrój cebulę i odstaw ją na 4 godziny, a następnie odlej sok. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, cukinię pokrój w plastry. Wymieszaj wszystko razem i dodaj odciśniętą cebulę oraz zalewę. Włóż sałatkę do słoików i ugniataj ją, by powstało jak najwięcej soku. Sałatka z cukinii będzie gotowa po zagotowaniu słoików (ok. 30 minut).

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!