Składniki wspierające pracę serca
Serce to jeden z najważniejszych narządów w naszym ciele. Od jego prawidłowej pracy zależy funkcjonowanie całego organizmu. Dane Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego mówią jasno – choroby związane z sercem są przyczyną 46 proc. zgonów Polaków. Właśnie dlatego musimy o nie szczególnie dbać. Serce mamy tylko jedno. Warto więc przyjrzeć się składnikom, które je wspierają. Dieta ma tu olbrzymie znaczenie.
1. Sterole roślinne
Pierwszą grupą składników, które wspomagają pracę serca, są naturalne sterole roślinne. Znajdziemy je w olejach roślinnych, np. oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, soi i orzechach.
Co takiego robią, że warto je spożywać? Obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz tego nazywanego „złym”. Spożywane regularnie zmniejszają jego wchłanianie w jelitach.
Niestety, w „zwykłej” żywności nie znajdziemy dawki, jakiej potrzebuje nasz organizm. W tym celu warto sięgnąć po tzw. produkty funkcjonalne, w których znajdziemy skoncentrowaną dawkę steroli.
Są to m.in. margaryny do smarowania pieczywa lub jogurty. Już 1,5–3 g steroli roślinnych pozwoli na obniżenie cholesterolu LDL o 7-12,5%.
2. Kwasy Omega-3
Co jeszcze jest ważne dla naszego serca? Kwasy Omega-3. To właśnie one mają wpływ na gospodarkę lipidową organizmu: regulują stężenie cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, działają przeciwzapalnie. Wykazują również działanie immunomodulujące, regulując pracę układu odpornościowego.
Zbilansowana dieta nie może więc obejść się bez kwasów tłuszczowych. W jakich produktach spożywczych je znajdziemy? W tłustych morskich rybach, olejach roślinnych i orzechach.
3. Kwasy EPA i DHA
Czego jeszcze potrzebuje nasze serce, by było mocne jak dzwon? Kwasów EPA i DHA, które skrywają się m.in. w morskich rybach czy margarynach.
4. Potas
Dla serca ważny jest również potas. Dlaczego? To właśnie dzięki temu składnikowi mineralnemu pobudza się jeden z enzymów dostarczających mu energii. W połączeniu z wapniem i magnezem przyczynia się on do prawidłowej, regularnej pracy mięśnia sercowego. Potas wspomaga też cały układ nerwowy.
Znajdziemy go w ziemniakach, pomidorach, szpinaku czy śliwkach. Duże ilości tego składnika zawiera też margaryna funkcjonalna Optima Cardio Potas+.
5. Błonnik
Dieta dobra dla serca musi zawierać duże ilości błonnika, inaczej nazywanego włóknem roślinnym. Jest on oporny na trawienie enzymów odbywające się w przewodzie pokarmowym. Wpływa też na poziom cholesterolu.
Błonnik skrywają płatki i otręby owsiane, porzeczki, jabłka, agrest czy pieczywo pełnoziarniste.
6. Witaminy
Pracę serca wspierają też witaminy, szczególnie te z grupy B. I tak np. witamina B1, zwana tiaminą, pozytywnie wpływa na wydolność mięśnia sercowego oraz stan naczyń krwionośnych. Dzięki witaminie B6 z kolei zwiększone zostaje wchłanianie magnezu.
Serce nie może prawidłowo funkcjonować również bez witaminy E, czyli witaminy młodości. To naturalny przeciwutleniacz spowalniający procesy starzenia się komórek. Jego niedobór skutkuje zakłóceniem funkcjonowania pracy mięśni (w tym serca) oraz układu nerwowego.
7. Antyoksydanty
Nie tylko witamina E jest jednak ważna, a cały zestaw antyoksydantów. To właśnie one hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Rezultatem jest ochrona przed rozwojem miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.