Sok z kapusty – właściwości odżywcze, cechy prozdrowotne

Sok kapusty słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Kolejną zaletą kapusty jest niewielka zawartość kalorii. Dlatego też sok z kapusty polecany jest w szczególności osobom, które marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów – w 100 g znajdziemy tylko 40 kcal. Fakt jest taki, że nawet osoby z problematyczną wątrobą mogą spożywać kapustę.

Sok z kapusty – właściwości odżywcze

W soku z kapuzty można znaleźć wiele wartości odżywczych. Zaliczymy do nich witaminę C (w głąbie znajduje się najwięcej witaminy C). Kapusta to także bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, E, K oraz rutyny. W czasie gotowania kapusta wytrąca niewielkie ilości siarki, która ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Ponadto sok z kapusty obfituje w wapń, magnez oraz potas. W zielonych liściach najwięcej jest kwasu foliowego oraz żelaza. Sok z kapusty nadaje się nie tylko do picia, lecz także do sporządzania okładów. Szczególnie zalecany jest na ból stawów chorych na artretyzm, reumatyzm i bóle neurolgiczne.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sok z kapusty – cechy prozdrowotne

Sok z kapusty charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym. Zawiera cenne izocyjaniany, dzięki którym aktywuje metabolizm estrogenów w organizmie ludzkim. Mechanizm ten odpowiada za walkę z rakiem  jelita grubego, płuc, prostaty, jajnika, żołądka itp. Ponadto sok z kapusty słynie z leczenia wrzodów żołądka, raka pęcherza, a także znacznie przyśpiesza gojenie się ran. Działa zbawiennie na skórę pobudzając procesy przeciwstarzeniowe. Sok z kapusty posiada witaminę U – oddznaczającą się silnym działaniem leczniczym. Wspomniana witamina sprawdza się również podczas zapalenia piersi u kobiet (okładanie piersi kapustą – to przecież stara metoda naszych mam i babć).

W związku z tym, że sok z kapusty bogaty jest w witaminę K i antocyjany – pomaga w koncentracji jednocześnie poprawiając funkcjonowanie mózgu. Częste spożywanie kapusty sprawdza się w problemach z demencją i przy chorobie Alzheimera.

Sok z kapusty usuwa toksyny z organizmu. Duża zawartość witaminy C pozwala usunąć kwas moczowy, a także wolne rodniki. Jednocześnie sok z kapusty umożliwia kontrolowanie ciśnienia krwi. Za ten walor odpowiedzialny jest potas, który rozszerza naczynia krwionośne i tym samym – ułatwia przepływ krwi. Kapusta powinna być spożywana przy nadciśnieniu. Kolejnym plusem soku z kapusty jest łagodzenie bóli głowy, szczególnie tych przewlekłych (można również przyłożyć liść kapusty na czoło).

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie, szczególnie że często jest...

Sok z kapusty kiszonej także słynie z działania prozdrowotnego. Po pierwsze posiada działanie probiotyczne. Powinniśmy go spożywać, jeżeli codziennie przyjmujemy duże porcje leków. Po drugie sok z kapusty kiszonej pomaga we wszelkich chorobach mających swój początek w układzie pokarmowym. Służy osobom pijącym kawę oraz spożywającym alkohol. Organizm wówczas wytwarza odpowiednią ilość bakterii, które szczelnie zaklejają jelito. Tym samym sok z kapusty poprawia apetyt i reguluje procesy trawienne. Można go także używać do płukania jamy ustnej, gdyż wzmacnia dziąsła i leczy stany zapalne.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

mogą cieszyć się znakomitym zdrowiem i długim życiem. Jest zdrowsza i smaczniejsza niż kapusta biała, a właściwości leczniczych ma nie mniej niż kiszona (...) . Do Polski trafiła dzięki królowej Bonie. To uniwersalne...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości soku z kapusty

Właściwości soku z kapusty

Chroni przed rakiem Sok z kapusty przeciwdziała w szczególności nowotworowi jelita grubego. Badania potwierdziły, że u osób, które spożywają (...) ściany żołądka i zwiększą produkcję śluzu. Pomoże w odchudzaniu Jeśli...

Owoce

Dlaczego warto pić sok z granatu?

, że bardzo dużo nieznanych nam owoców i warzyw posiada, czasami zaskakujące, właściwości prozdrowotne. Dobrym przykładem jest tu sok z granatu. Z jakich (...) . Wygląd skóry zdradza, czy twoja wątroba...

Ciąża i dziecko

Brukiew - pochodzenie, właściwości, uprawa

(nieco ponad 1 proc.). * Właściwości kapusty * Rzepa * Warzywa kapustne w diecie człowieka * Jakie warzywa wybierać jesienią i zimą? Brukiew (...) brukwi zalecane jest przy zaparciach. To nie jedyne jej właściwości...

Zupy

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Nie każdy z nas wie, że kapusta ma mnóstwo właściwości odżywczych oraz leczniczych. Możemy jej użyć w kuchni, przygotowując zupę czy soki (...) , ale także zrobić okład, który złagodzi oparzenia, rany,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

Brukiew - źródło zdrowia Brukiew (kwaczek, karpiel) to krzyżówka rzepy i kapusty. Kiedyś dominowała na stołach najuboższych rodzin. Dziś staje (...) , pobudzający leniwe jelita oraz drogi żółciowe. Chcesz oczyścić się z toksyn i przeprowadzić...