Przejdź na WP

Suszony miód. Odkrycie polskich naukowców

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali innowacyjny suszony miód w proszku, który aż w 80 proc. składa się z naturalnego miodu. To doskonały składnik suplementów diety i produktów spożywczych.

Zobacz film: "Zalety picia octu jabłkowego z miodem, imbirem i kurkumą"

1. Innowacyjny sztuczny miód

Polscy naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie są autorami innowacyjnego odkrycia. Suszony miód w proszku, złożony w 80 proc. z miodu naturalnego, to niebagatelne osiągnięcie. Dostępne na rynku produkty oferowane jako miód w proszku składają się tylko w 50 proc. z miodu, który uzupełniany jest maltodekstryną. To środek niezalecany m.in. cukrzykom ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Badacze z SGGW wyeliminowali ze składu maltodekstrynę. W jej miejsce wprowadzono nutriozę, która ma właściwości prebiotyczne. Oznacza to, że ma działanie pozytywne dla układu pokarmowego.

Zespół z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW zastosował niższą temperaturę suszenia – zamiast 80 było to tylko 50 stopni Celsjusza. Umożliwiła to metoda suszenia rozpyłowego.

Nowy produkt można stosować jako dodatek do żywności lub suplementów diety. To dzieło dr hab. Katarzyny Samborskiej, dr inż. Aleksandry Jedlińskiej, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Doroty Witrowej-Rajchert.

2. Suszony miód - zastosowanie

Miód wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym, od słodyczy po mięsa. Wykorzystywany jest również w produkcji leków i kosmetyków. Naturalny miód, ze względu na lepkość, rzadko jest wykorzystywany w przemyśle. Miód sproszkowany nie ma tej wady. Jednak samo wysuszenie miodu to nie jest łatwe zadanie.

Miód naturalny jest wysokokaloryczny, ale bardzo zdrowy. Zawiera witaminy A, B2, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Działa korzystnie na krtań, gardło, przyspiesza leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Najbardziej cenione są miody spadziowe i lipowe, które mają właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne.

Naukowcy z SGGW stworzyli nowy, lepszy suszony miód
Naukowcy z SGGW stworzyli nowy, lepszy suszony miód (Wikipedia)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy