Syrop z mniszka – właściwości, sposób przyrządzania

Łacińska nazwa mniszka lekarskiego brzmi: Taraxacum officinale. Przymiotnik ‘lekarski’ jest często zastępowany określeniem ‘pospolity’. Mniszek lekarski rośnie dziko w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej oraz Południowej. Liście rośliny są zielone i ułożone w rozetę. Mniszek to roślina, z której kwiatów można między innymi wytwarzać miód. Szerokie zastosowanie ma również korzeń i liść mniszka, ponieważ charakteryzują się one właściwościami leczniczymi. Przykładowo – często przyrządza się prozdrowotny syrop z mniszka.

spis treści

Zobacz film: "Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia"

1. Syrop z mniszka - właściwości

Tak, jak we wstępie wspomniano z zioła, oprócz syropu z mniszka, powstaje również miód. Pszczoły z wielką ochotą pobierają nektar z mniszka lekarskiego. Dodatkowo „mniszkowy” miód uznawany jest za jeden z najzdrowszych.

Głównym surowcem lekarskim w roślinie jest korzeń, liście oraz kwiaty. Korzeń zbiera się późną jesienią, natomiast liście podczas wiosny. Surowce te należy suszyć w zacienionym pomieszczeniu. Przed procesem czyszczenia należy koniecznie dokładnie oczyścić korzeń oraz liście. Warto wiedzieć, że korzenie wymagają najczęściej zastosowania suszarki (suszymy w temperaturze około 30 stopni Celsjusza).

Syrop z mniszka może być podawany dzieciom
Syrop z mniszka może być podawany dzieciom

Składniki aktywne mniszka lekarskiego uzależnione są od rodzaju surowca. W korzeniu można odnaleźć garbniki, związki seskwiterpenowe, triterpenowe, inulinę, fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza potasu). W liściach zaś odnajedziemy między innymi cenne flawonoidy, flenolokwasy, karotenoidy, potas, magnez, krzem, witaminę C i B.

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków
Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków [5 zdjęć]

Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury,...

zobacz galerię

Właściwości lecznicze mniszka pospolitego to głównie działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Dodatkowo syrop z mniszka reguluje procesy trawienne, w tym łagodzi zaburzenia trawienia, przepływu żółci itp. Syrop z mniszka działa moczopędnie dodatkowo syrop z mniszka wpływa na procesy usuwania z organizmu toksyn oraz trucizn. Inne działanie produktów zawierających syrop z mniszka to:

  • Wzmacnianie układu odpornościowego.
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Leczenie miażdżycy.
  • Przyśpieszenie gojenia się ran.
  • Leczenie kamicy moczowej oraz infekcji dróg moczowych.
  • Wspomaganie pracy układu pokarmowego.
  • Syrop z mniszka polecany jest osobom cierpiącym przez chorą wątrobę. Należy jednak uważać, ponieważ mniszek ma właściwości żółciopędne, więc nasila wydzielanie żółci z pęcherzyka, powodując tym samym ataki.
  • Syrop z mniszka wspomaga leczenie anemii.
  • Leczenie bólu gardła oraz dolegliwości związanych z jamą ustną.
  • Syrop z mniszka reguluje cykl miesiączkowy oraz ma działanie przeciwbólowe.
  • Syrop z mniszka stosowany zewnętrznie działa łagodząco na podrażnienia skóry, dodatkowo leczy trądzik.
  • Regulacja i obniżanie poziomu cukru we krwi.

To też warto wiedzieć

2. Syrop z mniszka – sposób przyrządzania

Jak przyrządzić syrop z mniszka? Przyrządzenie syropu z mniszka lekarskiego nie należy do skomplikowanych prac. Oto najprostszy przepis, jaki można wykonać w zaciszu domowej kuchni.

Składniki na syrop z mniszka:

  • 800g kwiatów mniszka lekarskiego,
  • 2 cytryny,
  • litr wody,
  • miód – wedle smaku (może być miód z mniszka lekarskiego).

Wykonanie syropu z mniszka:

Kwiaty mniszka należy przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Całość gotujemy przez około 20 minut. Odstawiamy na dobę garnek w jakieś suche i zaciemnione miejsce. Później odcedzamy przez sito wywar. Dodajemy sok z cytryny oraz miód. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję lejącego się miodu. Powstały syrop z mniszka umieszczamy w słoiczkach lub butelkach.

A na koniec kilka wskazówek. Kwiaty obrywajmy bez łodyżki, ponieważ nadaje ona gorzki posmak za sprawą białego mleczka. Ponadto nie płuczmy kwiatów, gdyż pozbędziemy się wartościowego pyłku, zatem nie zbierajmy ich podczas deszczu i tuż po nim. Dobrym sposobem na pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń lub owadów jest wysypanie kwiatów na papier i odczekanie paru godzin.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy