Trwa ładowanie...

Zioła na cukrzycę - naturalne wsparcia dla diabetyków

Czy zioła na cukrzycę są skuteczne? Czy pomagają obniżyć poziom cukru i zachować zdrowie? Rzeczywiście, zioła mogą wspomagać leczenie cukrzycy typu 2, ale nie zastąpią insuliny. Są jednak polecane osobom w stanach przedcukrzycowych i łagodnych postaciach cukrzycy insulinoniezależnej, często niewymagających terapii farmakologicznej. Jakie zioła najczęściej wchodzą w skład mieszanek przeciwcukrzycowych?

Zobacz film: "Cynamon zapobiega cukrzycy typu 2. Popularna przyprawa tanim i skutecznym lekiem"

spis treści

1. Cukrzyca to globalny problem

Nie ulega wątpliwości, że cukrzyca, szczególnie typu 2, stała się chorobą cywilizacyjną, na którą zapada coraz więcej ludzi.

Przyczyną cukrzycy są zaburzenia przemiany materii, za które odpowiada niedostateczne wydzielanie insuliny i nadmiar cukru w organizmie. Odpowiednie rośliny mogą hamować wchłanianie węglowodanów z pożywienia i regulować poziom glukozy we krwi.

1.1. Zioła, które wspierają leczenie cukrzycy

Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że w 2025 roku zachorowalność na tę chorobę przybierze formę epidemii. Dlatego też naukowcy z ośrodków badawczych na całym świecie poszukują nowych leków, także pochodzenia roślinnego, które okazałyby się skuteczne w walce z cukrzycą. Już teraz wiadomo, że te zioła wspomagają leczenie cukrzycy.

Badania naukowe potwierdzają, że zioła mogą wspomagać leczenie cukrzycy.

Zawarte w ich składzie związki mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz do zwiększenia wrażliwości na insulinę.

  • Rutwica lekarska – roślina ta pochodzi z upraw, w ziołolecznictwie wykorzystuje się naziemne części rutwicy zbierane w czasie kwitnienia, które są bogate w sole chromu, wspomagające działanie insuliny. Cennym składnikiem są pochodne guanidyny, które ułatwiają przenikanie glukozy do komórek (wtedy spada jej poziom we krwi).
  • Morwa biała - to najpopularniejsze zioło lecznice, które pomaga w walce z cukrzycą. Liście morwy białej zawierają składniki, które naturalnie obniżają poziom cukru we krwi. Napar z tej rośliny jest popularnym środkiem dla diabetyków m.in. w Japonii czy Korei.
  • Fasola zwyczajna – działanie lecznicze posiadają strączki tej rośliny, pozbawione nasion (naowocnia). Strączki są suszone, a następnie pozyskuje się z nich wyciągi, które zapobiegają nagłym wahaniom cukru we krwi. Wyciągi z naowocni hamują wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie skrobi. Fasola zwyczajna często jest łączona z rutwicą lekarską.
  • Mniszek lekarski i pokrzywa – zioła te mają działanie pomocnicze. Mniszek (mlecz) reguluje trawienie, a pokrzywa ma działanie moczopędne. Zioła te utrzymują wagę oraz odpowiadają za usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.
  • Żeń-szeń prawdziwy – działanie antydiabetyczne wyciągów z żeń-szenia przypisuje się głównie frakcji saponinowej i polisacharydowej, jednak dokładny mechanizm działania tych zespołów oraz zawartych w nich substancji czynnych nie został do końca wyjaśniony.
  • Kleiszcze smakowite - skutecznie reguluje poziom cukru we krwi i zwalcza powikłania cukrzycowe. Warto również wiedzieć, że roślina ma działanie przeciwbiegunkowe. Od wieków wykorzystywana jest jako surowiec leczniczy w Indiach.
  • Czapetka kuminowa (jamun) - od dziesiątek lat była stosowana w leczeniu cukrzycy. Zioło to może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru. Roślina naturalnie występuje w Afryce, Azji i Australii. W Polsce można kupić sok z czapetki - można go znaleźć w internetowych delikatesach.
  • Gurmar - ta hinduska roślina dawniej wykorzystywana była do poskromienia apetytu na słodycze. Gurmar wspomaga regenerację komórek produkujących insulinę. Co więcej, zioło to przyczynia się do ograniczenia apetytu. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Miodla indyjska (neem) - zwiększa wrażliwość receptorów insuliny, co jest szczególnie ważne u cukrzyków.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Domowa mieszanka z ziół na cukrzycę

Stany przedcukrzycowe i łagodne formy cukrzycy nie wymagają przyjmowania wielu tabletek. Choroba powstaje w wyniku zaburzeń przemiany materii spowodowanych niedostatecznym wydzielaniem insuliny, a co za tym idzie – nadmiarem cukru w organizmie. W jej leczeniu pomagają więc mieszanki ziołowe, które działają podobnie jak insulina hamują wchłanianie cukrów z pożywienia.

Pacjenci mogą sami sporządzić domowe mieszanki. Niezbędne zioła można zakupić w aptece.

Należy wymieszać po 50 g ziela rutwicy, naowocni fasoli, liści borówki czarnej, kwiatu mniszka lekarskiego i korzenia mniszka lekarskiego. Dwie łyżki mieszanki należy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez 3 minuty, odstawić na 10 minut i przecedzić. Wywar należy pić trzy razy dziennie po szklance.

W aptece są dostępne są też gotowe mieszanki przeciwcukrzycowe w formie herbatek. Diabetykom często poleca się np. napar z morwy białej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.