5 z 7Ołów
Spore ilości tego pierwiastka znaleźć możemy w przedmiotach codziennego użytku, zwłaszcza tych, które znajdują się w kuchni. Dawniej stosowano ołów do produkcji naczyń emaliowanych, kryształów oraz naczyń cynowo-ołowianych. Potencjalnym źródłem tego pierwiastka są również powierzchnie pomalowane starymi farbami oraz biżuteria.
Ten metal ciężki dostaje się do naszego organizmu najczęściej drogą oddechową lub drogą pokarmową. Szacuje się, że w płucach i oskrzelach gromadzi się aż 50 proc. ziaren pyłu unoszącego się w powietrzu. Ołów dostarczany do przewodu pokarmowego (z żywnością lub wodą) wchłaniany jest u ludzi dorosłych w ok. 10 proc., u dzieci – w 50 proc.
Ołów działa niekorzystnie na płód i stan zdrowia niemowlęcia (przenika do kobiecego pokarmu). Uważa się, że metal ten przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, uszkadza nerki i komórki odpornościowe, powoduje impotencję i może przyczynić się do wystąpienia mutacji genetycznych.