Tarczyca a Hashimoto – przyczyny, objawy, leczenie choroby Hashimoto, dieta w chorobie Hashimoto

Spośród wszystkich rodzajów zapaleń tarczycy - najczęstsze to tzw. choroba Hashimoto. Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczą. Polega na tym, iż układ odpornościowy, który powinien bronić organizm przed infekcjami, wytwarza stan zapalny wewnątrz własnych tkanek. Do tej pory przyczyny powstawania choroby Hashimoto nie zostały wyjaśnione, widoczny jest jednak związek pomiędzy tarczycą a Hashimoto.

Zobacz film: "Nietypowe objawy Hashimoto"

1. Tarczyca a Hashimoto - przyczyny choroby Hashimoto

W przypadku choroby Hashimoto, symptomy, które mogą pojawiać się u chorego wynikają najczęściej z niedoczynności lub nadczynności tarczycy, nieco rzadziej z powodu powiększenia tarczycy. Związek pomiędzy tarczycą a Hashimoto jest więc bardzo wyraźny.

Hashimoto nazwę swoją zawdzięcza japońskiemu lekarzowi, który ją opisał w 1912 roku. Choroba Hashimoto  najczęściej dotyka kobiety w średnim wieku, ale także zdarza się, że z powodu choroby Hashimoto cierpią także młode kobiety. Do czynników wyzwalających chorobę Hashimoto zalicza się predyspozycje genetyczne oraz osłabienie organizmu spowodowane długotrwałym stresem i przemęczeniem.

Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. Osoby z Hashimoto często żyją w niewiedzy i przez długi czas nie zdają sobie sprawy z istnienia choroby. Wraz z postępowym charakterem zapalenia, może dojść do zmian w rozmiarze tarczycy, np. do jej powiększenia i powstania wola. Tarczyca może także ulegać zanikowy – niedoczynność tarczycy. Oba te czynniki potwierdzają związek pomiędzy tarczycą a Hashimoto.

Czym jest choroba Hashimoto i jakie znaczenie ma w niej dieta chorego?
Czym jest choroba Hashimoto i jakie znaczenie ma w niej dieta chorego?

Dietetyk, Natalia Łasek, mówi o tym, co powoduje chorobę Hashimoto. Chorzy powinni zwrócić uwagę w szczególności...

zobacz galerię

2. Tarczyca a Hashimoto - objawy choroby Hashimoto

Stan zapalenia tarczycy może dawać takie objawy jak nieustanne poczucie zmęczenia, senność, kłopoty z koncentracją i pamięcią, zmienność nastrojów, skłonność do depresji, marznięcie ciała, obfite miesiączki, suchość i szorstkość skóry, wypadanie włosów, zaparcia, bóle mięśni i stawów, podwyższony poziom cholesterolu, wzrost masy ciała. Wszystkie te objawy mogą sugerować związek między tarczycą a Hashimoto. Zdarza się, że z powodu Hashimoto zaburzony zostaje cykl owulacyjny kobiety, co może skutkować problemami z zajściem w ciążę, a czasem poronieniem.  

3. Tarczyca a Hashimoto - leczenie choroby Hashimoto

Jeśli istnieją podejrzenia choroby Hashimoto, konieczna jest konsultacja ze specjalistą – endokrynologiem, który dzięki specjalistyczym badaniom biochemicznym zbada poziom TSH (hormon przysadki mózgowej odpowiadający za pracę tarczycy) we krwi.

Jeśli poziom jest podwyższony, świadczy to o niedoczynności tarczycy. Podstawowym badaniem biochemicznym jest określenie we krwi poziomu TSH (tyreotropiny) hormonu przysadki mózgowej, który steruje pracą tarczycy. Związek pomiędzy tarczycą a Hashimoto wskazuje na konieczność wykonania takich badań.

Podwyższone TSH świadczy o jej niedoczynności, często wykonuje się badanie na obecność przeciwciał tarczycowych (jeśli znajdują się we krwi, świadczy to o chorobie). Dzięki USG tarczycy można dokonać oceny rozmiaru i struktury gruczołu. Objawy związane z zapaleniem tarczycy i Hashimoto są na tyle „ogólne” i bagatelizowane, że nie zawsze są one poprawnie wiązane z zaburzeniem pracy gruczołu.

Gdy w organizmie rozwija się  niedoczynność tarczycy zaleca się rozpoczęcie farmakoterapii w celu uregulowania poziomu hormonów. Istotne jest kontrolowanie poziomu hormonów, nawet wtedy, gdy choroba przebiega bezobjawowo.

Nie istnieje skuteczny lek zwalczający przyczyny choroby Hashimoto, podjęte leczenie polega na usuwaniu skutków choroby tarczycy. Jeśli we krwi stwierdzono obecność przeciwciał, ale tarczyca nie została powiększona i pracuje prawidłowo, wystarczy kontrolować rozwój choroby.

Zobacz też:

4. Tarczyca a Hashimoto - dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto odgrywa istotną rolę. Zaleca się spożywanie produktów zawierających goitrogeny, które korzystnie wpływają na układ immunologiczny (brukselka, brokuły, kalarepa, gorczyca, brzoskwinie, truskawki, rzodkiewki, rzepa, szpinak, bataty, orzeszki pinni, siemię lniane, kalafior, kapusta pekińska, jarmuż, pędy bambusa, chrzan, gruszki).

Choroba Hashimoto powoduje, że praca jelit ulega spowolnieniu, zaś błonnik pobudza jelita do pracy, dlatego warto jeść banany, jabłka, buraki, marchew, awokado, migdały, kiełki oraz ziarna zbóż. W czasie Hashimoto zaleca się spożywać białko w postaci mięsa oraz jajek. Nie wskazane jest spożywanie cukrów prostych, soi, gotowanych wędlin, alkoholu, kawy, ryżu, pomidorów oraz papryki.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.