Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?

Wbrew dotychczasowej wiedzy dietetyków dotyczącej szkodliwości tłuszczów nasyconych, obecnych m.in. w maśle, najnowsze badania pokazują, że to nie one odpowiedzialne są za wyższe ryzyko śmierci w wyniku udaru mózgu czy chorób serca wśród konsumentów na całym świecie. Według amerykańskich naukowców znacznie bardziej szkodliwe są tłuszcze trans.

Powszechne mity na temat odżywiania – sprawdź, czy je znasz

Jeszcze kilka lat temu zalecano znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. To błąd - są one bowiem niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu....

Przełom w dietetyce?

Wyniki badań przeprowadzonych przez Uniwersytet McMaster i opublikowanych w British Medical Journal mogą być zaskoczeniem dla milionów osób na całym świecie. Dotychczasowe badania jednoznacznie wskazywały na szkodliwość tłuszczów trans dla ludzkiego organizmu i pozwalały przypuszczać, że podobny wpływ mają tłuszcze nasycone. Nowe odkrycie naukowców zaprzecza tym przypuszczeniom i poddaje w wątpliwość potencjalne korzyści płynące z eliminacji tłuszczów nasyconych z jadłospisu. Według obecnych zaleceń dietetycznych, ich spożycie powinno być ograniczone do zaledwie 10 proc., a tłuszczy trans do mniej niż 1 proc. naszej codziennej diety. Zdaniem specjalistów, takie ilości mają zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Polecane wideo:

Tłuszcze nasycone a tłuszcze trans

Tłuszcze nasycone pochodzą głównie z tłuszczów zwierzęcych – masła, mleka, mięsa, żółtek jaj i niektórych produktów roślinnych, takich jak czekolada czy olej palmowy. Z kolei tłuszcze nienasycone, zwane tłuszczami trans, to wynik przemysłowej produkcji olejów roślinnych. Znajdziemy je m.in. w chipsach, innych słonych przekąskach i paczkowanych wypiekach.

Naukowo o tłuszczach

Wnioski były możliwe do przedstawienia po analizie 50 badań obserwacyjnych oceniających związek między tłuszczami trans i tłuszczami nasyconymi, a stanem zdrowia badanych. Na tej podstawie naukowcy jednoznacznie stwierdzili, że nie ma dowodów na to, aby powiązać spożywanie tłuszczów nasyconych z ryzykiem przedwczesnej śmierci spowodowanej chorobą wieńcową, chorobami sercowo-naczyniowymi, udarem niedokrwiennym czy cukrzycą typu 2.

Inaczej jednak było w przypadku tłuszczów trans. Ich duża ilość w diecie osoby dorosłej wiązała się ze wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci nawet o 28 proc. z powodu choroby wieńcowej i 21 proc. w wyniku choroby niedokrwiennej serca. Badacze nie znaleźli jednak powiązania między tłuszczami nasyconymi i tłuszczami trans a cukrzycą typu 2.

Naukowcy odpowiedzialni za przeprowadzone badanie podkreślają, że wyniki oparte są na obserwacjach, dlatego konieczne jest przeprowadzenie dalszych analiz dotyczących powiązania diety bogatej w tłuszcze z chorobami. Chociaż dotychczasowe wnioski nie są z pewnością ostatnim słowem w kwestii szkodliwości tłuszczów w diecie, to już teraz warto pomyśleć o zastępowaniu słonych przekąsek, przetworów mięsnych czy paczkowanych ciast orzechami, tłustymi rybami i produktami pełnoziarnistymi.

Komentarze (1)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy.,,. a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj www.idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Astma - charakterystyka, rodzaje, przyczyny, diagnostyka, leczenie

Smog

Smog

Spaliny są przyczyną przedwczesnej śmierci 2 milionów dzieci na całym świecie.

Fast food

Co siedzi w chipsach?

Co siedzi w chipsach?

nasyconych w słonych przekąskach powstałych w wyniku działania kwasu palmitynowego oraz stearynowego to nawet 50 proc. Zobacz więcej: Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci? Zakazane...

Zdrowe odżywianie

5 produktów, które w przeszłości uważano za szkodliwe

5 produktów, które w przeszłości uważano za szkodliwe

na Uniwersytecie McMaster w Kanadzie. Badacze wykazali, że regularne jedzenie surowych orzechów zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, zwłaszcza w wyniku (...) i zastąpienia go margaryną - tańszą i rzekomo zdrowszą...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

układu krążenia, które obecnie stanowią jedną z najpowszechniejszych przyczyn przedwczesnej śmierci, należy ograniczyć spożywanie tych potraw. Żywność (...) o wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Tłuszcze trans są dla serca 2 razy bardziej niebezpieczne niż tłuszcze nasycone i są przyczyną dziesiątków tysięcy przedwczesnych zgonów spowodowanych (...) poziomu...

Tłuszcze

Tłuszcz, który ratuje życie

Tłuszcz, który ratuje życie

, a jakość. Naukowcy dowiedli, że dobór odpowiedniego rodzaju tłuszczu może uchronić przed przedwczesną śmiercią nawet milion osób rocznie (...) nienasycone, nasycone oraz tłuszcze trans. Najbardziej...

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

wzmagających zapalenie. Codzienne spożywanie wołowiny i wieprzowiny oraz ich przetworów skutecznie może obniżyć więc jakość życia. Tłuszcze trans Nienasycone (...) opublikowane w 2004 roku w „American Journal of Clinical...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

7 produktów, których powinnaś unikać

7 produktów, których powinnaś unikać

, która starczy nawet na kilka dni. Tłuszcze trans Tłuszcze trans są bezpośrednio związane z chorobami serca i wzbudzają inne wątpliwości zdrowotne. W Unii (...) Europejskiej nie ma...

Zdrowie

Na co umierają Polki, a na co Polacy?

Na co umierają Polki, a na co Polacy?

, o tyle zachorowalność na nowotwory, w tym złośliwe, rośnie. W 1990 roku były one przyczyną niemalże 19 proc. śmierci, w 2000 roku stanowiły 22 proc., a (...) w roku 2013 już ponad 25 proc. Wśród chorób układu krążenia...