W mięsie wykryto groźną dla życia bakterię

Powoduje wymioty, zatrucia pokarmowe, a nawet ostre zapalenie żołądka. Groźna dla zdrowia bakteria Campylobacter jejuni pojawia się w świeżym drobiu, również tym sprzedawanym w polskich sklepach.

Campylobacter jest bardzo dużym problemem w Wielkiej Brytanii. Wykryto ją ją aż w 3/4 ilości świeżych kurczaków, sprzedawanych przez brytyjskie supermarkety.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

To dużo. Szczególnie, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, iż campylobacter jest bakterią oporną na antybiotyki. Może powodować zatrucia pokarmowe przypominające zatrucia salmonellą  - ostre zapalenie żołądka, biegunkę, a nawet groźne dla życia powikłania. Znajduje się głównie w mięsie świeżego kurczaka. Ginie po obróbce termicznej.

Bakterię wykryto również w polskim mięsie. Jednak, jak zaznacza Alicja Albrecht z Głównego Inspektoratu Weterynarii, problem z campylobacter ma już charakter powszechny w krajach całej Unii Europejskiej.

– Jej obecność w mięsie to nie nowość. Jednak jest to bardzo poważna kwestia, dotycząca wszystkich mieszkańców starego kontynetu, dlatego wszelkie decyzje dotyczące tego, jak zapobiegać jej rozwojowi, jak ją zwalczać oraz jakie podjąć leczenie w przypadku zatruć przez nią spowodowanych muszą zostać podjęte na poziomie całej Unii. Są one cały czas opracowywane – informuje Albrecht.

W Wielkiej Brytanii zatruciu campylobacter ulega aż 280 tys. ludzi rocznie. Około 100 z nich umiera.

Profilaktyka kampylobakteriozy (bo tak się nazywa chotroba wywoływana przez bakterię) opera się przede wszystkim na przestrzeganiu higieny. Trzeba myć ręce po każdym kontakcie z surowym mięsem drobiowym. Warto też pamiętać, że nieugotowane mięso nie może mieć w lodówce ani zamrażarce bezpośredniego  kontaktu z inną żywnością, która nie będzie poddawana obróbce termicznej. Dania z mięsa drobiowego należy dokładnie gotować, smażyć lub piec, w żadnym razie nie dopuszczając, aby pozostały w nich niedogotowane lub surowe elementy.

Komentarze (48)
~młoda87
~młoda87 ponad rok temu

Dla mnie mięso może nie istnieć, ale mam dzieci i dla nich gotuję. Bakteria ha ha. Kupiłam udka na jakąś domową imprezę. po 30 min w piekarniku zrobiła się z nich ciapa-luźna galareta, przez następną godzinę suszyły się na termoobiegu ponieważ nie dało się ich wyjąć . Fajny syf .Bakteria to nic, da się ją zabić

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Żywienie
Żywienie

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie - choroba cywilizacyjna Zwiększona pobudliwość nerwowa, zaburzenia snu, kołatanie serca i zawroty oraz bóle głowy - to mogą być objawy nadciśnienia. Nieleczone schorzenie uszkadza wzrok, mózg i serce. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Wpływ...

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

6 sposobów na detoks nerek

6 sposobów na detoks nerek

Rola nerek w organizmie człowieka Nerki to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych w naszym organizmie. Warto zatem regularnie dbać o ich kondycję. W tym celu można wprowadzić do codziennej diety produkty o właściwościach oczyszczających, nie tylko...

Żywienie

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

Szkodliwy fast food Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający o sobie zapomnieć. Najczęściej sięgając po żywność przetworzoną, nie zdajemy jednak sobie sprawy z konsekwencji. Fast food,...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

Zaskakujące objawy cukrzycy

Zaskakujące objawy cukrzycy

Bądź czujny! Nie każdy przypadek cukrzycy typu 2 objawia się oczywistymi symptomami - wzmożonym pragnieniem, częstymi wizytami w toalecie czy drętwieniem dłoni lub stóp. Warto wiedzieć o innych, subtelniejszych objawach, które mogą świadczyć o tym, że...

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Wykorzystajmy właściwości cytryny Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją...

Żywienie

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Te produkty sprawdzą się na diecie Ograniczenie ilości spożywanego cukru ma same zalety. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i pobudza metabolizm. Niestety, wyeliminowanie białych, słodkich kryształków z diety wcale nie jest proste....