Trwa ładowanie...

W mięsie wykryto groźną dla życia bakterię

 Ewa Rycerz
08.11.2018 09:01
W mięsie wykryto groźną dla życia bakterię
W mięsie wykryto groźną dla życia bakterię (Zdjęcie świeżych kurczaków / Shutterstock)

Powoduje wymioty, zatrucia pokarmowe, a nawet ostre zapalenie żołądka. Groźna dla zdrowia bakteria Campylobacter jejuni pojawia się w świeżym drobiu, również tym sprzedawanym w polskich sklepach.

Campylobacter jest bardzo dużym problemem w Wielkiej Brytanii. Wykryto ją ją aż w 3/4 ilości świeżych kurczaków, sprzedawanych przez brytyjskie supermarkety.

To dużo. Szczególnie, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, iż campylobacter jest bakterią oporną na antybiotyki. Może powodować zatrucia pokarmowe przypominające zatrucia salmonellą  - ostre zapalenie żołądka, biegunkę, a nawet groźne dla życia powikłania. Znajduje się głównie w mięsie świeżego kurczaka. Ginie po obróbce termicznej.

Bakterię wykryto również w polskim mięsie. Jednak, jak zaznacza Alicja Albrecht z Głównego Inspektoratu Weterynarii, problem z campylobacter ma już charakter powszechny w krajach całej Unii Europejskiej.

Zobacz film: "Jak pozbyć się ostrej biegunki?"

– Jej obecność w mięsie to nie nowość. Jednak jest to bardzo poważna kwestia, dotycząca wszystkich mieszkańców starego kontynetu, dlatego wszelkie decyzje dotyczące tego, jak zapobiegać jej rozwojowi, jak ją zwalczać oraz jakie podjąć leczenie w przypadku zatruć przez nią spowodowanych muszą zostać podjęte na poziomie całej Unii. Są one cały czas opracowywane – informuje Albrecht.

W Wielkiej Brytanii zatruciu campylobacter ulega aż 280 tys. ludzi rocznie. Około 100 z nich umiera.

Profilaktyka kampylobakteriozy (bo tak się nazywa chotroba wywoływana przez bakterię) opera się przede wszystkim na przestrzeganiu higieny. Trzeba myć ręce po każdym kontakcie z surowym mięsem drobiowym. Warto też pamiętać, że nieugotowane mięso nie może mieć w lodówce ani zamrażarce bezpośredniego  kontaktu z inną żywnością, która nie będzie poddawana obróbce termicznej. Dania z mięsa drobiowego należy dokładnie gotować, smażyć lub piec, w żadnym razie nie dopuszczając, aby pozostały w nich niedogotowane lub surowe elementy.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze