Trwa ładowanie...

"Wieczne chemikalia" w wodzie i jedzeniu. Grożą rakiem wątroby

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 08.04.2024 17:19
Są przyczyną groźnego raka. Uważaj na "wieczne chemikalia"
Są przyczyną groźnego raka. Uważaj na "wieczne chemikalia" (Getty Images)

Rozkład kwasu PFOS trwa niezwykle długo. Ta substancja jest obecna w jedzeniu, wodzie przeznaczonej do picia i gromadzi się w naszych wątrobach. Badania wskazują, że jego obecność w organizmie może zwiększać ryzyko zachorowania na raka wątroby.

spis treści

1. Co to jest PFOS?

Naukowcy alarmują, że jeden z perfluoroalkilowych związków chemicznych może zwiększać ryzyko zachorowania na raka wątroby. Kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS) należy grupy perfluoroalkilowych substancji chemicznych (PFAS).

Związki te nazywane są "wiecznymi chemikaliami", ponieważ rozkładają się bardzo wolno, gromadzą się w środowisku, a co gorsza, także w ciele człowieka, np. w wątrobie.

2. Badanie wpływu kwasu na organizm człowieka

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Wcześniejsze testy sugerowały już, że ekspozycja na PFAS może zwiększać ryzyko zachorowania na raka wątroby. Jednak najnowsze badania z udziałem ludzi to potwierdziły.

Za sprawą współpracy z University of Hawaii naukowcy zyskali wgląd do danych z badania epidemiologicznego, które objęło 200 tysięcy mieszkańców Los Angeles i Hawajów,

Testy dotyczyły rozwoju nowotworu i innych chorób. Badacze zidentyfikowali 50 pacjentów, u których rozwinął się rak wątroby i porównali informacje na ich temat z danymi o 50 zdrowych osobach.

3. Wnioski są niepokojące

Badacze odkryli kilka różnych PFAS w krwi uczestników. Okazało się, że osoby z najwyższym stężeniem PFOS były aż 4,5 razy bardziej narażone na raka wątroby niż osoby z najniższym stężeniem.

Naukowcy odkryli również prawdopodobny mechanizm problemu. Według nich szkodliwa substancja zakłóca metabolizm glukozy, kwasu żółciowego i niektórych aminokwasów. Może to prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

W ostatnich latach na całym świecie zauważono niepokojąco wiele przypadków tego zaburzenia. Szacuje się, że do 2030 roku w USA NAFLD będzie dotykać aż 30 proc. dorosłych. Ta choroba sprzyja rozwojowi raka wątroby.

4. PFAS w ciele człowieka od wielu lat

PFAS pierwszy raz zaczęto wykrywać u pracowników niektórych sektorów przemysłu w latach 70. XX wieku. W latach 90. były już obecne we krwi całej populacji.

Niektórzy producenci wycofali te substancje, ale ze względu na długi okres trwania można je nadal znaleźć w wodzie pitnej i jedzeniu. Dla przykładu w USA PFAS znajduje się we krwi 98 proc. populacji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze