Witamina A chroni przed rakiem skóry. Naukowcy potwierdzili jej cenne właściwości
Wpływa pozytywnie na wzrok, pomaga utrzymać piękną cerę i wzmacnia układ odpornościowy, ale zdaniem naukowców potrafi coś jeszcze. Podejrzewają oni, że istnieje ścisły związek między spożywaniem witaminy A a zmniejszeniem ryzyka na zachorowanie na raka skóry.
Witaminę A pochodzenia zwierzęcego można znaleźć w takich produktach, jak: jaja kurze, mięso indyka czy wątroba wołowa. Witaminę A znaleźć można też w wieku owocach i warzywach – na przykład: słodkich ziemniakach, marchwi, jarmużu, dyni, papai czy morelach. Można również ją suplementować. Ważne, by wiedzieć, że dorośli mężczyźni nie powinni przyjmować więcej niż 900 mikrogramów witaminy A dziennie, a dorosłe kobiety – 700 mikrogramów dziennie.
Dlaczego warto jeść produkty zawierające witaminę A? Ostatnie badania przeprowadzane przez naukowców skupionych wokół kilku ośrodków, m.in. Harvard Medical School oraz Uniwersytetu Inje w Seulu dowodzą, że spożywanie witaminy A wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka płaskonabłonkowego skóry. Swoje odkrycia opublikowali na łamach prestiżowego czasopisam JAMA Dermatology.
- Rak płaskonabłonkowy jest drugą najczęstszą postacią raka skóry – mówią przedstawiciele Skin Cancer Foundation, a statystyki prowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazują, że lekarze diagnozują ponad milion przypadków zachorowań rocznie. To dlatego tak ważne jest opracowanie strategii w walce z tak powszechnym nowotworem.
Zespół naukowców pod przewodnictwem dr Jongwoo Kima przeanalizował dane 75.751 kobiet oraz 48.400 mężczyzn w średnim wieku 50 lat.
W badaniu, którego pierwszym autorem jest dr Jongwoo Kim, naukowcy próbowali dowiedzieć się, czy istnieje związek między spożywaniem witaminy A i karotenoidów a niższym ryzykiem raka płaskonabłonkowego skóry. Okres obserwacji trwał 26 lat, a naukowcy udokumentowali w sumie 3978 przypadków raka skóry wśród obu grup badawczych. Na podstawie tej analizy stwierdzili, że uczestnicy badania, u których występował wyższy poziom witaminy A, mieli zmniejszone ryzyko zachorowania na raka skóry.
- W tym dużym przekrojowym badaniu kobiet i mężczyzn w USA odkryliśmy, że wyższe spożycie witaminy A, retinolu i kilku indywidualnych karotenoidów, w tym beta-kryptoksantyny, likopenu oraz luteiny i zeaksantyny, było związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka płaskonabłonkowego – piszą w artykule.
Naukowcy dodali też, że większość przyjmowanej przez uczestników badania witaminy A pochodziła z żywności, a zwłaszcza z warzyw, a nie z suplementacji.
Zobacz też: Jak suplementować witaminę D latem?
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.