Migdały - kalorie, składniki odżywcze, właściwości

Migdały są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki unikalnej kompozycji migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu.

Migdały - składniki odżywcze

Migdały mają unikalny skład spośród orzechów. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy, błonnik poprawiający pracę jelit oraz składniki mineralne i witaminy.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Migdałowiec (Almond) pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Obecnie wiodącym producentem migdałów są Central Valley Sacramento i San Joaquin (Kalifornia, USA), gdyż są to regiony mające idealne warunki dla uprawy migdałów.

Standardowa porcja (28 g) migdałów dostarcza:

  • tokoferole - witamina E (36,4% dziennego zapotrzebowania),
  • mangan (36,0% dziennego zapotrzebowania),
  • magnez (19,5%),
  • miedź (16,0%),
  • błonnik (13,2%),
  • ryboflawinę - witamina B2 (13,5%),
  • białko (12,1%).

Migdały zawierają również substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki). 100 g migdałów to 2 μg karotenoidów i 25 mg flawonoidów.

Porcja 28 g migdałów może zastąpić posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek.

Migdały - kalorie

Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny (poprawiającej wydolność mięśni). Spożycie porcji migdałów (28 g) dostarcza 164 kalorie, pochodzące głównie z tłuszczu, jednakże są to tłuszcze przede wszystkim nienasycone.

Migdały - właściwości

Migdały i inne orzechy nie były polecane ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jednakże wyniki licznych badań klinicznych wykazały, że spożycie migdałów ma pozytywny wpływ na profil lipoprotein, przez co korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Migdały obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), równocześnie podnosząc HDL. Następuje obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Migdały chronią również przed cukrzycą. Zawartość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w migdałach reguluje poziom glikemii we krwi, poprzez obniżenie wchłaniania glukozy w jelitach.

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Związki zawarte w migdałach wykazują również właściwości przeciwzapalne. Przewlekły stan zapalny odgrywa istotną rolę w rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2.

Migdały są bogatym źródłem substancji zwalczających wolne rodniki. Nadmierna ilość wolnych rodników generuje stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń, w tym chorób nowotworowych. Wolne rodniki uszkadzają włókna kolagenowe oraz elastynowe, przez co sprzyjają starzeniu się skóry.

Jeżeli chcesz być zdrowy i zachować urodę na dłużej, spożywaj codziennie lub co drugi dzień garść migdałów.

Migdały zawierają unikalny skład substancji odżywczych. Garść migdałów chroni przed wieloma chorobami (nowotwory) oraz pozwala utrzymać urodę na dłużej.

Komentarze (11)
~Zenek
~Zenek około miesiąca temu

@~Yoker: Po co utrudniasz sobie spożycie migdałów? Wystarczy dokładnie pogryźć garść migdałów i nie zalewać ich wodą czy jakimkolwiek sokiem, bo może wchodzić w niekorzystną reakcję z migdałami. Po prostu tylko je dokładnie rozgryź i połknij a nie kombinuj jak koń pod górę.

Odpowiedz
~Yoker
~Yoker 6 miesięcy temu

Dobra porada Od jakiegoś czasu próbuję udoskonalać proces rozdrabniania migdałów do takiego stanu aby były one przyswajane przez organizm przynajmniej w 90 %. Jednym z najlepszych rozwiązań jest kupno migdałów w płatakach, jednak i te płatki należy przerobić na papkę. Ugniatanie i rozcieranie ich w moździeżu jest pracochłone, natomiast zbyt długie moczenie w wodzie w celu ich zmiękczenia, powoduje że woda w której są moczone rozpuszcza jakiś składnik, woda staje się tłusta i szybko kwaśnieje - więc zastanawiłem się jak je rozdrobnić w miarę szybko i dokładnie. Dobrym rozwiązaniem okazał się blender. 1/4 płatków z 10 dekowej torebki wsypujemy do jakiegoś pojemnika, na tyle szerokiego aby zmieściła się tam miksująca część blendera, następnie do płatków dolewamy przegotowanej ? albo mineralnej wody. Podczas miksowania dolewamy trochę wody aby robiła się z tego jednolita papka. Tak zmiksowane migdały dodatkowo możemy przetrzeć w kamiennym moździeżu robiąc z nich dosłownie krem. No cóż, smakowo nie są atrakcyjne, ale podczas ucierania możemy dodać jakiegoś soku, który wyraźnie poprawi ich smak, ja dolewam odrobinę syropu malinowego, można też dodać łyżeczkę miodu, ale uzależnine jest to indywidualnym gustem. Od ok. 2 tygodni spożywam tak rozdrobnione i przetarte migdały, póki co, żadenej porawy na swoim zdrowiu nie zauważyłem, jednak ponoć nie od razu Kraków zbudowano, więc przymierzam się do konsumpcji tak spreparowanych migdałów przez ok. pół roku. Jeżeli zauważę jakieś piozytywne efekty, to opiszę je tutaj, jeżeli nie, to też tu napiszę. Póki co, to życzę smacznego

Odpowiedz
~Yoker
~Yoker 6 miesięcy temu

O ile nie mam zastrzeżeń co do tego co w takim migdale się znajduje, kwasy, tłuszcze, witaminy itp. bo to zostało ustalone w wyniku przeprowadzonych badań, to co do tego jak te środki zawarte w migdale będą działały na nasz organizm, mam już poważne zastrzeżenia. Ludzie jedzący migdały przez kilka lat, nie zauważyli żadnej poprawy na swoim zdrowiu ! I nie chodzi tu o to, że wątpię w działanie odkrytych tam związków, problem leży gdzie indziej. Otóż migdał jak każde z nasion jest zabezpieczone przez drzewo przed strawieniem takiego nasiona, nie trawią nawet ptaki. Niestety nasze soki żołądkowe mają zbyt mało czasu i kwasu na to, aby takie nasionko rozłożyć na czynniki pierwsze, aby następnie w naszych jelitach te kwasy i tłuszcze zostały w całości pobrane przez nasz organizm. A więc o co chodzi ? A więc o to, że chcąc wykorzystać wszystkie składniki zawarte w migdale, powinniśmy go rozmiażdżyć na całkowitą papkę - miazgę. Przy zwykłym pogryzieniu, czyli rozdrobnieniu choćby na 100 cząstek, nasze soki żołądkowe obmywają tak rozdrobnionego migdała i w zasadzie wydalamy go z organizmu od 95 do 60 % nie strawionego. Jakie jest wyjście aby w 100% migdał został strawiony ? Należy z niego zrobić całkowitą papkę. Moczenie w wodzie troszeczkę zmiękcza migdała, jednak moczenie całych migdałów choćby w celu ściągnięcia wysuszonej skórki, która oddziała raczej negatywnie na nasz organizm, to już po dwunastu godzinach taki migdał zaczyna kiełkować. Co bym polecał ? W sklepach można kupić migdały płatki, czyli migdały już obrane ze skórki i pokrojone w płatki, i ci najważniejsze, są w tej samej cenie. Jakie z tego będziemy mieli korzyści ? migdał nam nie zacznie kiełkować - to raz ! dwa, to nie musimy poświęcać ok. godz. czasu na obranie tych migdałów, a po trzecie, łatwiej je przerobić na papkę trawioną w około 80 - 90 %, a co za tym idzie, zaczniemy wreszcie odczuwać poprawę zdrowia. Sprawdziłem to na sobie.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...