Właściwości tłuszczów

Na odchudzanie dobre jest jedzenie... tłuszczów. W ostatnich czasach półki w sklepach zapełniają produkty typu light i jedzenie niskotłuszczowe. W większości poradników na odchudzanie jest napisane, by produkty pełnotłuszczowe zastępować właśnie takimi odtłuszczonymi. A tymczasem obsesyjne rezygnowanie z tłuszczów wcale nie gwarantuje spadku wagi. Przeciwnie, waga może się zwiększyć o kilka kilogramów.

Diety niskotłuszczowe

Całkowite wyeliminowanie tłuszczów z pożywienia może doprowadzić do tego, że organizm będzie celowo go gromadził na zapas. Tłuszcz odkłada się na udach, biodrach i brzuchu. Brak tłuszczów wcale nie znaczy, że dieta stanie się zdrowa. Takie odchudzanie sprawia, że na twarzy pojawia się więcej pryszczy i zmarszczek, częściej dopada uczucie niepokoju i zły humor.

Polecane wideo:

Zdrowe odchudzanie nie polega jedynie na wyeliminowaniu tłuszczów. Wybierając w sklepie produkty, często nie zwracamy uwagi na zawartość cukrów. To duży błąd. Produkty niskotłuszczowe zawierają duże ilości substancji słodzących. Cukier fatalnie wpływa na odchudzanie. Jego nadmiar w organizmie przemienia się właśnie w tłuszcz i przyczynia się do tycia. Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy. Spożywanie nadmiaru tłuszczów – zwłaszcza nasyconych – sprzyja jednak chorobom układu krążenia i powoduje nadwagę. Zapotrzebowanie na tłuszcz jest mniejsze u osób starszych i prowadzących mało aktywny fizycznie tryb życia.

Rola tłuszczów w organizmie człowieka

Właściwości tłuszczów w organizmie są różne. Przede wszystkim są one budulcem niemal każdej komórki. Budują też kwasy żółciowe i hormony steroidowe (kortyzon, progesteron, estrogen). To dzięki tłuszczom możliwa jest produkcja innych hormonów, witaminy D i kwasów żółciowych. Brak tłuszczów w organizmie niekorzystnie wpływa na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze pomagają wchłaniać i wykorzystywać składniki odżywcze.

Właściwości tłuszczów na tym się nie kończą. Zbyt mała ilość tłuszczów w organizmie może doprowadzić do bezpłodności. Zdrowa dieta kobiety powinna przewidywać dostarczanie tłuszczów. Oczywiście, w umiarze. Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony komórkowe, które otaczają komórki. Tłuszcz sprawia, że zewnętrzna powłoka komórki jajowej jest miękka i elastyczna. Dzięki temu dochodzi do zapłodnienia. Tłuszcze w organizmie ludzkim chronią ciało przed utratą ciepła, umożliwiają utrzymywanie narządów wewnętrznych w prawidłowym położeniu i ochraniają je przed mechanicznymi urazami. W wyniku spalania tkanki tłuszczowej zapewniana jest energia. Dobry sposób na odchudzanie to niecałkowita eliminacja tłuszczów. Często zapomina się o roli napojów. Zdrowa dieta wspomagająca odchudzanie zakazuje picia alkoholu. Alkohol zwiększa poziom cukru we krwi. Zalecane jest natomiast picie minimum półtora litra wody dziennie. Jeśli ktoś jest miłośnikiem kawy, może pić jedynie bezkofeinową. A herbatę czarną lepiej zastąpić herbatkami ziołowymi.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze, które warto dodać do sałatki

Tłuszcze, które warto dodać do sałatki

i zeaksantyną, które rozpuszczają się w tłuszczu i nie mogą być wchłonięte przez ciało bez dodatku tłuszczu. Najlepsze tłuszcze Nie oznacza (...) to jednak, że wszystkie rodzaje tłuszczów są dobre....

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

Korzyści zdrowotne Rzodkiew japońska jest niezwykle popularna w krajach Dalekiego Wschodu ze względu na imponujące właściwości, małą kaloryczność (...) , np. w zupie, ale najzdrowsze jest na surowo. Właściwości przeciwbakteryjne,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości tego owocu jest jednak o wiele (...) włączyć ją do diety. Źródło zdrowych tłuszczów Większość z...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu

, produktów z pełnego ziarna, ryb i zdrowych tłuszczów. Brak ćwiczeń Sama dieta często nie wystarczy, aby poprawić stan zdrowia. Badania potwierdzają (...) , aby poprawić swój stan zdrowia. Wciąż jednak musisz uważać na produkty zawierające...

Medycyna naturalna

Właściwości lecznicze i kosmetyczne olejku jojoba

Właściwości lecznicze i kosmetyczne olejku jojoba

raka skóry i rozległych ran. Później okazało się, że oprócz właściwości leczniczych olejek jojoba świetnie działa na porost włosów oraz pozwala uzyskać (...) ta dba o prawidłowe nawodnienie skóry oraz dostarcza niezbędnych tłuszczów,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze wielonienasycone

Tłuszcze wielonienasycone Odtwórz wideo

cholesterolu", który powoduje choroby układu krążenia. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych sprzyja zachorowalności na raka i otyłości. Źródłem

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

na swoje właściwości oksydacyjne hamuje utlenianie lipoprotein (tłuszczów) o niskiej gęstości, które wpływają na wzrost tzw. złego cholesterolu we krwi (...) Czym jest morwa biała? Właściwości i działanie...

Ziołolecznictwo

Zdrowotne właściwości morszczynu

Zdrowotne właściwości morszczynu

na właściwości prozdrowotne, jak i walory smakowe, dziś cieszy się wzrastającym zainteresowaniem. Stosowany głównie w postaci suplementów lub proszku (...) wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, co zapobiega napadom...

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

je nie tylko podobne właściwości odżywcze, ale także fakt, że obydwa zostały zapomniane, aby po latach powrócić do łask osób ceniących zdrową żywność. Wartości (...) ponadto witaminę B3, znaną jako niacyna, która pomaga w metabolizmie...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Właściwości oleju rzepakowego

Właściwości oleju rzepakowego

Oliwa północy Jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który ze względu na walory zdrowotne i skład zbliżony do oliwy z oliwek, nazywany bywa (...) się wyrazistym żółtozłotym kolorem oraz delikatnym aromatem. Jakie właściwości...