Wolne jedzenie

Zdaniem naukowców, mózg człowieka potrzebuje około 15 minut, aby dotarł do niego sygnał, że organizm już nie jest głodny. Tymczasem większość posiłków w ciągu dnia zjada się w pośpiechu i w rezultacie pochłania się dużo większe ilości kalorii niż są potrzebne. Aby uniknąć przybierania na wadze, a nawet stracić na wadze, wystarczy zwolnić tempo jedzenia i zmienić narzędzia, którymi się posługujemy. Wolne jedzenie i dokładne przeżuwanie każdego kęsu jedzenia pozwala delektować się smakiem potraw i na dłużej pozostawia uczucie sytości.

spis treści

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1. Dieta widelcowa

Ivan Gavriloff i Sophie Troff w swojej książce pt. „Dine avec une fourchette” („Kolacja z widelcem”) przedstawili założenia swojej diety. Najważniejszym jej elementem nie jest wcale jedzenie, tylko to, czego używa się do zjedzenia potraw. Dieta odchudzająca zakłada, że przy stole można korzystać tylko z widelca. Z jego pomocą można zjeść makaron czy kaszę, ale nie pizzę, kanapkę czy zupę. Do pizzy przydałby się jeszcze nóż, do zupy łyżka, a do kanapki trzeba użyć rąk. Oczywiście, można sobie z tym poradzić – można wyjeść słoiczek dżemu widelcem, ale w diecie widelec ma być używany zgodnie z przyjętymi zasadami zachowania się przy stole.

Czytaj więcej

Dieta widelcowa odnosi się tylko do kolacji. Zakłada, że w ciągu dnia można jeść praktycznie co się chce, oby tylko nie przekroczyć 1200 kcal, a wieczorem zaś potrawy, do których potrzebny jest widelec. Skuteczna dieta odchudzająca pozwala schudnąć 2 kg w ciągu tygodnia. Istnieje także bardziej restrykcyjna odmiana diety widelcowej. Zakłada ona, że do przyrządzania posiłków nie używa się innych sztućców oprócz widelca. Można zatem np. jeść tylko warzywa, których nie trzeba obierać nożem. Ma to swoje dobre strony – w skórce warzyw i owoców są duże ilości błonnika, który wpływa na trawienie. Dieta widelcowa zakłada więc, że wystarczy zwolnić tempo jedzenia, by uniknąć przybierania na wadze, a nawet schudnąć. Podstawą diety widelcowej są ryby i warzywa, bogate w witaminy.

2. Czego nie wolno jeść?

Tego, co konsumuje się ręką: kanapek, hamburgerów, ciastek, ciasta, oliwek, słodyczy, czekolady, orzeszków, migdałów, popcornu, bakalii oraz gryzionych „z ręki”: kiełbasy, surowych warzyw i świeżych owoców, dań oraz produktów zwyczajowo nabieranych łyżką: zup, jajek na miękko, jogurtów, płatków zbożowych, sałatek owocowych oraz owoców z kompotu, lodów, awokado, kremów, majonezu, śmietany. Także produktów krojonych i rozprowadzanych nożem: mięsa, wędlin, masła, serów twardych i topionych, pasztetu, dżemów, konfitur, miodu, ketchupu, musztardy, kawioru, pizzy, zapiekanek, tostów, obranych owoców. Produkty, które można jeść bez ograniczeń w zdrowej diecie, to: sałata, fasolka szparagowa, szparagi, brokuły, warzywa strączkowe, ziemniaki, czosnek, grzyby, ryż, makarony, ryby, owoce morza, jajko, mięso.

3. Przykładowe dania w diecie widelcowej

  • Fondue japońskie.
  • Wegetariańskie lasagne.

Składniki: makaron lasagne, 15 g borowików, 2 cukinie, 2 cebule, 2 papryki, brokuły, puszka pomidorów w zalewie, 2 ząbki czosnku, oliwa, mozzarella, sól, pieprz, bazylia, oregano, 2 łyżki śmietany. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, przyprawy (sól, pieprz). Pogotuj płaty lasagne, grzyby namocz w ciepłej wodzie. Cukinie i papryki oczyść i pokrój w cienkie paseczki. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Brokuły rozdziel na małe różyczki. Grzyby i warzywa podduś na małym ogniu 10 minut. Dopraw. Dolej śmietanę i wymieszaj.

Sos beszamelowy: W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi, dosypujemy mąkę i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Gdy sos zgęstnieje, dolewamy kolejne porcje mleka, cały czas mieszając.

Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Ser mozzarella pokrój w plastry. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwowo makaron, beszamel, farsz, ser. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez 40 minut.

  • Babeczki szpinakowe z łososiem.
  • Sałata z krewetkami.
  • Zapiekanka kartoflano-gruszkowa.
  • Tuńczyk a la sushi.

Składniki: świeży tuńczyk w kawałku o długości 6 cm, 4 łyżki ziaren sezamu, sos sojowy do maczania tuńczyka, limonka do skrapiania, olej do smażenia. Tuńczyka doprawiamy solą, obtaczamy w ziarnach sezamu i obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. Zawijamy dokładnie w folię przeźroczystą i wkładamy na 10 minut do lodowatej wody (np. z lodem). Dzięki zahartowaniu, tuńczyk zachowa w środku ładny czerwony kolor. Przed samym podaniem kroimy tuńczyka na cienkie plasterki i układamy w miseczce wraz z kawałkiem limonki. Obok stawiamy sos sojowy do maczania tuńczyka.

  • Kotleciki sojowe z pomidorkami koktajlowymi.
  • Suflety szpinakowe z musem tuńczykowym.
  • Melon z figami.
  • Spaghetti z brokułami, kukurydzą i pieczarkami.
  • Łosoś w sosie szafranowym z makaronem papardelle.
  • Sałatka z soczewicy i zapiekane pomidory.
  • Łosoś z imbirem.

Składniki: bulion warzywny (4 łyżki), czosnek (5 ząbków), łosoś (4 filety), ocet jabłkowy (1 łyżka), imbir (1/2 łyżeczki), oliwki czarne (10 sztuk), pomidor (1 sztuka), czerwona cebula (1/2 sztuki), listek laurowy. Z dwóch łyżek bulionu, pokruszonego liścia laurowego i czosnku zrobić marynatę. Pokryć nią rybę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Pozostały bulion, ocet i imbir wymieszać w misce. Dodać oliwki, pokrojony pomidor i pokrojoną cebulę. Odstawić. Łososia piec przez 20 minut w piekarniku i podawać z sałatką.

4. Zalety i wady diety widelcowej

Dieta widelcowa wspomaga trawienie dzięki błonnikowi i skutecznie zaspokaja głód. Ta dieta odchudzająca jest dobra dla ludzi z problemami krążeniowymi, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. Jej zaletą jest ograniczanie spożywania mięsa i tłuszczu oraz całkowite wyeliminowanie z menu słodyczy. Jeśli zależy ci na oczyszczeniu organizmu, wybierz dietę widelcową, gdyż odtruwa organizm. Królują w niej produkty nieprzetworzone. Ta forma odchudzania pozwala zmniejszyć porcje żywieniowe – uczucie sytości pojawia się mniej więcej po 20 minutach jedzenia, a widelcem jesz wolniej, więc mniej zjadasz. Wadą diety widelcowej jest wykluczenie niektórych pokarmów z posiłków oraz trudności w przygotowaniu niektórych dań.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy