Rtęć bezpieczna dla układu krwionośnego

Według najnowszych badań, rtęć, która kumuluje się w mięsie ryb, nie zwiększa ryzyka chorób serca i udarów.

Największa analiza tego typu miała za zadanie określić, czy rtęć, która negatywnie wpływa na rozwój płodu i niemowląt, może także przyczyniać się do chorób serca u osób dorosłych.

Według autorów badania, uczestnicy narażeni na większą ilość rtęci w diecie wykazywali mniejsze ryzyko rozwinięcia zawału serca i udaru w porównaniu do osób, które miały niższy poziom rtęci w organizmie.

Chociaż wydaje się to paradoksalne, odzwierciedla dobroczynny wpływ mięsa ryb na organizm.

Ogólnie rzecz biorąc, najwyższa koncentracja rtęci znajdowała się w rybach z końca łańcucha pokarmowego. Suplementy diety, takie jak oleje rybie, nie posiadały w swoim składzie tego metalu.

Specjaliści od lat powtarzają, że powinno się ograniczać spożycie ryb u ciężarnych kobiet i niemowląt. W przypadku pozostałych dorosłych osób ich obecność w diecie nie powinna nieść konsekwencji neurologicznych.

Jednak do tej pory część ekspertów była zdania, że rtęć może wpływać na choroby serca, zwiększając skłonność do tworzenia się zakrzepów czy też neutralizacji antyoksydantów. Aby poprzeć swoje przypuszczenia dowodami, naukowcy poddali analizie zawartość rtęci w wycinkach paznokci prawie 3,5 tysiąca osób, które miały w swojej historii przypadki chorób serca, zawałów czy też udarów.

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość...

Wyniki te porównano z rezultatami osób, które nigdy nie doświadczyły podobnych zdarzeń. Wyniki nie pozostawiają złudzeń - zawartość rtęci w obydwu badanych grupach wahała się w zakresie 0,23-0,25 mikrogramów na gram.

Naukowcy nie znaleźli związku między zawartością rtęci a ryzykiem rozwoju zawału serca czy też udaru nawet u osób ze stężeniem metalu przekraczającym 1 mikrogram.

Na obecną chwilę nie ma więc wskazań, aby zmienić rekomendacje dotyczące spożycia ryb z uwagi na zawartość rtęci. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia ds. Chorób Serca, ludzie powinni jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu. Zalecenie to nie dotyczy kobiet w ciąży i małych dzieci, które ryby powinny spożywać rzadziej.

 

Warto zauważyć, ze wspomniane badania odnoszą się tylko do wpływu rtęci zawartej w mięsie ryb na rozwój chorób serca, ale nie określają, jak wpływa ona na ryzyko innych schorzeń, na przykład onkologicznych. Z pewnością należy ograniczać spożywanie mięsa z ryb pochodzących z hodowli, ponieważ są one znacznie bardziej narażone na zanieczyszczenia.

Mateusz Nawrocki

O autorze

Lek. Mateusz Nawrocki

Ukończył kierunek lekarski Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Priorytetowo traktuje holistyczne podejście do wszystkich tematów związanych z medycyną.

Lek. Mateusz Nawrocki, 11 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (7)
~Disturbed
~Disturbed 11 miesięcy temu

Opieraj się dalej na Amerykańskich badaniach a uśmiercisz więcej ludzi niż wyleczysz ,srać mi się już chce jak słyszę Amerykańscy naukowcy to ,Amerykańscy naukowcy tamto kiedy ludzie zaczną wyciągać własne wnioski a przestaną opierać się na pierdołach które promuje nam ciągle USA

Odpowiedz
~tak to bywa
~tak to bywa 11 miesięcy temu

Ależ to idiotyczne. Metale ciężkie muszą być wyłapane najpierw przez wątrobę i nerki zanim pójdą gdzie indziej. Tak na chłopski rozum to: co ma paznokieć do zatrucia metalami ciężkimi, i jeszcze do tego wniosek o sercu?... Złogi metali ciężkich organizm upycha w różne miejsca w zależności w jakim jest stanie. Piernik i wiatrak też może mają coś wspólnego.

Odpowiedz
Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Zmiana kształtu mózgu wraz z wiekiem

Szczeliny i zakręty mózgu potocznie nazywane „fałdami" nadają obraz, dzięki któremu błyskawicznie możemy rozpoznać ten narząd na tle innych części ciała. Teoria głosi, że kształt mózgu jest wynikiem ewolucji i jest on odpowiednio zoorganizowany dla komunikacji...

Newsy

Dobre wiadomości dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Trzy posiłki o niskiej zawartości węglowodanów zjedzone w ciągu 24 godzin obniżają poposiłkową insulinooporność o ponad 30 proc. Z kolei, zgodnie z badaniami Uniwersytetu Michigan, posiłki o wysokiej zawartości węglowodanów utrzymują insulinooporność...

Newsy

Jakie jest ryzyko przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych?

Według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 100 milionów kobiet na całym świecie korzysta ze złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych, lepiej znanych jako pigułki. Wiele z ich potencjalnych skutków ubocznych zostało dobrze udokumentowanych od czasu...