Rtęć bezpieczna dla układu krwionośnego

Według najnowszych badań, rtęć, która kumuluje się w mięsie ryb, nie zwiększa ryzyka chorób serca i udarów.

Największa analiza tego typu miała za zadanie określić, czy rtęć, która negatywnie wpływa na rozwój płodu i niemowląt, może także przyczyniać się do chorób serca u osób dorosłych.

Według autorów badania, uczestnicy narażeni na większą ilość rtęci w diecie wykazywali mniejsze ryzyko rozwinięcia zawału serca i udaru w porównaniu do osób, które miały niższy poziom rtęci w organizmie.

Chociaż wydaje się to paradoksalne, odzwierciedla dobroczynny wpływ mięsa ryb na organizm.

Ogólnie rzecz biorąc, najwyższa koncentracja rtęci znajdowała się w rybach z końca łańcucha pokarmowego. Suplementy diety, takie jak oleje rybie, nie posiadały w swoim składzie tego metalu.

Specjaliści od lat powtarzają, że powinno się ograniczać spożycie ryb u ciężarnych kobiet i niemowląt. W przypadku pozostałych dorosłych osób ich obecność w diecie nie powinna nieść konsekwencji neurologicznych.

Jednak do tej pory część ekspertów była zdania, że rtęć może wpływać na choroby serca, zwiększając skłonność do tworzenia się zakrzepów czy też neutralizacji antyoksydantów. Aby poprzeć swoje przypuszczenia dowodami, naukowcy poddali analizie zawartość rtęci w wycinkach paznokci prawie 3,5 tysiąca osób, które miały w swojej historii przypadki chorób serca, zawałów czy też udarów.

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość...

Wyniki te porównano z rezultatami osób, które nigdy nie doświadczyły podobnych zdarzeń. Wyniki nie pozostawiają złudzeń - zawartość rtęci w obydwu badanych grupach wahała się w zakresie 0,23-0,25 mikrogramów na gram.

Naukowcy nie znaleźli związku między zawartością rtęci a ryzykiem rozwoju zawału serca czy też udaru nawet u osób ze stężeniem metalu przekraczającym 1 mikrogram.

Na obecną chwilę nie ma więc wskazań, aby zmienić rekomendacje dotyczące spożycia ryb z uwagi na zawartość rtęci. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia ds. Chorób Serca, ludzie powinni jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu. Zalecenie to nie dotyczy kobiet w ciąży i małych dzieci, które ryby powinny spożywać rzadziej.

 

Warto zauważyć, ze wspomniane badania odnoszą się tylko do wpływu rtęci zawartej w mięsie ryb na rozwój chorób serca, ale nie określają, jak wpływa ona na ryzyko innych schorzeń, na przykład onkologicznych. Z pewnością należy ograniczać spożywanie mięsa z ryb pochodzących z hodowli, ponieważ są one znacznie bardziej narażone na zanieczyszczenia.

Mateusz Nawrocki

O autorze

Lek. Mateusz Nawrocki

Ukończył kierunek lekarski Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Priorytetowo traktuje holistyczne podejście do wszystkich tematów związanych z medycyną.

Lek. Mateusz Nawrocki, 9 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (7)
~Disturbed
~Disturbed 9 miesięcy temu

Opieraj się dalej na Amerykańskich badaniach a uśmiercisz więcej ludzi niż wyleczysz ,srać mi się już chce jak słyszę Amerykańscy naukowcy to ,Amerykańscy naukowcy tamto kiedy ludzie zaczną wyciągać własne wnioski a przestaną opierać się na pierdołach które promuje nam ciągle USA

Odpowiedz
~tak to bywa
~tak to bywa 9 miesięcy temu

Ależ to idiotyczne. Metale ciężkie muszą być wyłapane najpierw przez wątrobę i nerki zanim pójdą gdzie indziej. Tak na chłopski rozum to: co ma paznokieć do zatrucia metalami ciężkimi, i jeszcze do tego wniosek o sercu?... Złogi metali ciężkich organizm upycha w różne miejsca w zależności w jakim jest stanie. Piernik i wiatrak też może mają coś wspólnego.

Odpowiedz
Artykuły Newsy
Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Nowa metoda w wykrywaniu chorób prionowych

Naukowcy opracowali metodę, która oparta jest na biochemicznych testach, które wykrywają priony we krwi osób z chorobą Creutzfeldt-Jakoba. Wygląda na to, że może być to użytecznym narzędziem, które wykryje chorobę zanim pojawią się jej pierwsze objawy. Publikacje...

Newsy

Ta ryba może być kluczem do walki z dziecięcą białaczką

Kluczem do wczesnego wykrywania dziecięcej białaczki mogą okazać się tysiące małych ryb, które wkrótce mogą pływać w laboratorium Wayne State University. Nowy projekt badawczy wykorzystuje ryby z gatunku danio pręgowany do identyfikacji genetycznych...

Newsy

Czy wszystkie leki będzie można podawać przez skórę?

Naukowcy z Japonii prawdopodobnie wykonali milowy krok w sposobie dystrybucji leków w naszym organizmie. Odnaleźli drogę, jak przygotować skórę, aby była ****bardziej przepuszczalna dla leków. Skóra człowieka jest nieprzepuszczalną barierą dla środowiska,...

Newsy

Związek płci z zachorowalnością na Alzheimera

Kobiety mają dwa razy większe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w porównaniu do mężczyzn, ale jak narazie nie wiadomo, jakie różnice w budowie mózgu odpowiadają za tę predyspozycję. W badaniach opartych na analizie ponad 200 osób w wieku 47-55...

Newsy

Beta blokery niewskazane u osób z demencją?

Beta blokery to grupa leków, która często stosowana jest u osób, u których wystąpił epizod zawału serca. Według najnowszych badań, nie powinne być one lekami pierwszego rzutu u osób, które cierpią na demencję. Eksperymenty wykazały, że przyjmowanie leków...

Newsy

Bohdan Smoleń nie żyje

15 grudnia rano zmarł w poznańskim szpitalu Bohdan Smoleń. Ostatnie kilka dni przed śmiercią spędził w szpitalu. Aktor trafił do szpitala z powodu poważnej infekcji, która spowodowała problemy z oddychaniem. Artysta kabaretowy przeszedł ostatnio kilka...