Rtęć bezpieczna dla układu krwionośnego

Według najnowszych badań, rtęć, która kumuluje się w mięsie ryb, nie zwiększa ryzyka chorób serca i udarów.

Największa analiza tego typu miała za zadanie określić, czy rtęć, która negatywnie wpływa na rozwój płodu i niemowląt, może także przyczyniać się do chorób serca u osób dorosłych.

Według autorów badania, uczestnicy narażeni na większą ilość rtęci w diecie wykazywali mniejsze ryzyko rozwinięcia zawału serca i udaru w porównaniu do osób, które miały niższy poziom rtęci w organizmie.

Chociaż wydaje się to paradoksalne, odzwierciedla dobroczynny wpływ mięsa ryb na organizm.

Rtęć w rybach nie wpływa na większe ryzyko chorób serca
Rtęć w rybach nie wpływa na większe ryzyko chorób serca (Shutterstock)

Ogólnie rzecz biorąc, najwyższa koncentracja rtęci znajdowała się w rybach z końca łańcucha pokarmowego. Suplementy diety, takie jak oleje rybie, nie posiadały w swoim składzie tego metalu.

Specjaliści od lat powtarzają, że powinno się ograniczać spożycie ryb u ciężarnych kobiet i niemowląt. W przypadku pozostałych dorosłych osób ich obecność w diecie nie powinna nieść konsekwencji neurologicznych.

Jednak do tej pory część ekspertów była zdania, że rtęć może wpływać na choroby serca, zwiększając skłonność do tworzenia się zakrzepów czy też neutralizacji antyoksydantów. Aby poprzeć swoje przypuszczenia dowodami, naukowcy poddali analizie zawartość rtęci w wycinkach paznokci prawie 3,5 tysiąca osób, które miały w swojej historii przypadki chorób serca, zawałów czy też udarów.

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza [10 zdjęć]

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas...

zobacz galerię

Wyniki te porównano z rezultatami osób, które nigdy nie doświadczyły podobnych zdarzeń. Wyniki nie pozostawiają złudzeń - zawartość rtęci w obydwu badanych grupach wahała się w zakresie 0,23-0,25 mikrogramów na gram.

Naukowcy nie znaleźli związku między zawartością rtęci a ryzykiem rozwoju zawału serca czy też udaru nawet u osób ze stężeniem metalu przekraczającym 1 mikrogram.

Przeczytaj koniecznie

Na obecną chwilę nie ma więc wskazań, aby zmienić rekomendacje dotyczące spożycia ryb z uwagi na zawartość rtęci. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia ds. Chorób Serca, ludzie powinni jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu. Zalecenie to nie dotyczy kobiet w ciąży i małych dzieci, które ryby powinny spożywać rzadziej.

 

Warto zauważyć, ze wspomniane badania odnoszą się tylko do wpływu rtęci zawartej w mięsie ryb na rozwój chorób serca, ale nie określają, jak wpływa ona na ryzyko innych schorzeń, na przykład onkologicznych. Z pewnością należy ograniczać spożywanie mięsa z ryb pochodzących z hodowli, ponieważ są one znacznie bardziej narażone na zanieczyszczenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy