Zakazane w Ameryce – my wciąż je jemy

Ameryka stopniowo przechodzi na dietę niskotłuszczową. Już wkrótce ze sklepowych półek zniknie tam wiele produktów po tym, jak Agencja Żywności i Leków (FDA) zakazała stosowania w żywności tłuszczów trans. Uznano, że częściowo utwardzone oleje są szkodliwe dla zdrowia. Do 2018 roku producenci mają czas, aby opracować nowe receptury eliminujące je z żywności. 

Zakazane tłuszcze trans

Amerykańska Agencja Żywności i Leków uznała, że częściowo utwardzone oleje roślinne są niebezpieczne dla zdrowia i dała producentom trzy lata na wycofanie tego składnika z żywności. Wcześniej - w 2006 roku FDA nakazała, aby na produktach spożywczych znajdowały się oznczenia, czy w składzie są tłuszcze trans. Po wprowadzeniu tego przepisu ich spożycie  przez Amerykanów spadło o 78 proc.

Polecane wideo:

W połowie roku rządowa agencja poszła o krok dalej i całkowicie zakazała używania szkodliwych składników. W sprzedaży dostępne będą jedynie produkty, które naturalnie zawierają tłuszcze trans (np. mleko krowie). Ze sklepów znikną za to wszystkie smakołyki, do których producenci dodawali częściowo utwardzone substancje. W ciągu trzech lat wytwórcy żywności będą musieli opracować nowe receptury, w których nie będzie już utwardzonych olejów.

W czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans od wielu lat są filarem przemysłu spożywczego niemal na całym świecie. Producenci wykorzystują je dla poprawy konsystencji, wydłużenia trwałości i polepszenia smaku w wielu lubianych produktach. Są tanie i łatwo dostępne, dlatego szybko zastąpiły tłuszcze pochodzące z naturalnych źródeł. Powstają na skutek przemysłowego uwodornienia olejów roślinnych, co powoduje ich twardnięcie. 

Substancje te znajdują się w margarynach, mrożonej pizzy i frytkach, chipsach, popcornie, ciastkach, słonych przekąskach i śmietankach do kawy.

8 najlepszych tłuszczów na utratę wagi

Odpowiednie rodzaje olejów pomogą nie tylko stłumić głód i przyspieszyć metabolizm, ale także wspomagają wchłanianie witamin czy składników mineralnych...

Wpływ tłuszczów trans na zdrowie

Dlaczego FDA zdecydowała się na tak restrykcyjny zakaz? Pomimo że w ciągu ostatnich lat spożycie tłuszczów trans znacząco spadło, amerykańscy eksperci uznali, że częściowo utwardzone tłuszcze zagrażają zdrowiu i życiu obywateli.

Swoją decyzję tłumaczyli troską o zdrowie serc Amerykanów. Dziesiątki badań wykazały, że nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom złego cholesterolu, równocześnie obniżając stężenie tego dobrego. Wysoki poziom cholesterolu skutkuje zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu groźnych chorób układu krążenia - zawału serca oraz niewydolności krążeniowej, które zbierają śmiertelne żniwo na całym świecie.

Poza tym tłuszcze trans mogą się przyczyniać do cukrzycy typu 2, a nawet być jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo nowotworów (np. raka jelita grubego). Tłuszcze trans są wysokokaloryczne i są odpowiedzialne za najgroźniejszą formę otyłości, czyli otyłość trzewną. Nowe badania wskazują również na związek między spożyciem szkodliwych tłuszczów a osłabieniem pamięci.

A co z tłuszczami trans w Polsce? W ciągu ostatnich kilkunastu lat na skutek promocji zdrowego odżywiania w naszym kraju również spadło ich spożycie. W sklepach wciąż znajdziemy jednak produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe. Głównie są to batoniki, słone przekąski i gotowe dania.

Podczas zakupów warto czytać etykiety. Jeśli w składzie znajdują się określenia takie jak tłuszcze utwardzone, tłuszcze uwodornione lub częściowo uwodornione, to oznacza, że produkt zawiera tłuszcze trans.

Producenci margaryn z własnej inicjatywy podjęli działania i ograniczyli ich ilość  w produktach do smarowania pieczywa. Dzięki temu obecnie w margarynach znajduje się mniej niż 1 proc. tłuszczów utwardzanych.

Na razie w naszym kraju nie ma odgórnych przepisów regulujących stosowanie tłuszczów trans w przemyśle spożywczym. Nie wiadomo, czy Unia Europejska pójdzie w ślady amerykańskiej agencji i również wprowadzi ograniczenia dotyczące stosowania tych substancji. Jak dotąd w Europie zakaz używania tłuszczów trans obowiązuje jedynie w Danii.

Źródło: medicalnewstoday.com

Komentarze (104)
~8514752
~8514752 ponad rok temu

@~albert: Jak sklep dostanie 50-100zł mandatu to ma to w d...dalej będzie to sprzedawał. W PL przepisy sa smieszne. Firmy dodajce sóldrogową do mięsa mają się dobrze i nawet do końca nie wiadomo które to drogową dodawały (a może jeszcze dodają)?

Odpowiedz
~Nick
~Nick ponad rok temu

Nikomu w Stanach nie zależy na zdrowiu obywateli,wprost przeciwnie trwa pościg jak ich wytruć.GMO,chemiczne zanieczyszczanie obłoki,woda z zanieczyszczona florem,Radiacja z Fukushimy.Stany to jeden wielki szpital w którym absolutnie nic nie robi się w kierunku na lepsze. Prawda jest taka ze zdrowej żywności juz praktycznie nie ma,chyba ze samemu staniesz się wytwórca i to daleko od cywilizacji.

Odpowiedz
~Enmerkar
~Enmerkar ponad rok temu

Ludzie, sprawdzajcie prawdziwość tego, co pubikujecie! FDA nie zakazała sprzedaży - określiła je tylko jako "nie uznawane za bezpieczne" i ustaliła trzyletni limit na ich wyeliminowanie z produktów. Mylicie co chwilę tłuszcze utwardzone z tłuszczami trans. To nie to samo. "Częściowo utwardzone oleje" wcale nie są szkodliwe dla zdrowia (o ile nie zawierają tych tłuszczów, a stosuje się już od dawna w Europie technologie, które je eliminują). "Tłuszcze trans są wysokokaloryczne"? Owszem. Dokładnie tak samo, jak cis, Pani Doktor dietetyki... "W sklepach wciąż znajdziemy jednak produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe."? Pani Doktor, myli Pani teraz naturalnie nasycone kwasy tłuszczowe z sztucznie nasycanymi (z utwardzanych olejów). To dwie różne sprawy. Nie jest prawdą, że jeśli w składzie są utwardzone oleje, to MUSZĄ tam być tłuszcze trans. Istnieją technologie, które bardzo mocno zmniejszają ich zawartość w margarynach itd. Szwajcaria jest w Europie (zakaz od 2008). Szwecja też (zakaz od 2011).

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuste produkty, które odchudzają

Tłuste produkty, które odchudzają

. Z powodzeniem możesz dodawać go także do zimnych dań. Przeczytaj również: Zakazane w Ameryce - my wciąż je jemy Ser pełnotłusty Szwedzcy naukowcy podsumowali

Fast food

Co siedzi w chipsach?

Co siedzi w chipsach?

przyczyną przedwczesnej śmierci? Zakazane w Ameryce - my wciąż je jemy Akrylamid Dobre chipsy to chrupiące chipsy.Tymczasem jak się okazuje

Odchudzanie dla każdego

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

Owoce i warzywa zakazane na diecie Owoce i warzywa jedz pięć razy dziennie. Nie raz to słyszeliśmy. Prawda jest jednak taka, że nawet najzdrowszych (...) , które należy ograniczać w trakcie odchudzania. Oczywiście owoce tropikalne nie...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

środowiska. Warto włączyć te owoce do jesiennego menu. Pestki granatu można jeść solo jako smaczną przekąskę, dodawać do sałatek, jogurtów, owsianki. My (...) brązowego tłuszczu, który pomaga w utrzymaniu stałej wagi. Jabłka Jemy...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne kminku

Właściwości zdrowotne kminku

Moc niewielkich ziaren Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce (...) Północnej i Afryce, chociaż prawdziwą furorę robi w Azji Mniejszej, gdzie od wieków stosowany...

Produkty żywnościowe

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

Czy jedzenie może poprawiać nastrój i zwiększać energię? Słynne powiedzenie mówi, że jesteś tym, co jesz. Naukowcy wciąż badają związek pomiędzy (...) tym, co jemy a tym, jak się czujemy. Są dowody na to, że zmiana diety...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

do różnych miejsc, inicjując procesy rozwojowe, czyli kiełkowanie, pączkowanie, kwitnienie czy owocowanie. Roślinne hormony wciąż nie są do końca poznane (...) znacznie łagodniej niż ich rówieśniczki w Europie czy Ameryce...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które walczy z tłuszczem

Jedzenie, które walczy z tłuszczem

jest bardzo zdrowym posiłkiem. Zawiera dużo błonnika, wody i pełnoziarniste płatki. Ponieważ jemy ją na ciepło, jest wolniej trawiona, a my czujemy się syci

Produkty żywnościowe

Właściwości pistacji

Właściwości pistacji

to jego zdrowy rodzaj, wciąż zawierają one sporo kalorii, więc najlepiej włączyć je do diety z umiarem****. Badania przeprowadzone w 2011 roku pokazały, że jemy