Zakazane w Ameryce – my wciąż je jemy

Ameryka stopniowo przechodzi na dietę niskotłuszczową. Już wkrótce ze sklepowych półek zniknie tam wiele produktów po tym, jak Agencja Żywności i Leków (FDA) zakazała stosowania w żywności tłuszczów trans. Uznano, że częściowo utwardzone oleje są szkodliwe dla zdrowia. Do 2018 roku producenci mają czas, aby opracować nowe receptury eliminujące je z żywności. 

Zakazane tłuszcze trans

Amerykańska Agencja Żywności i Leków uznała, że częściowo utwardzone oleje roślinne są niebezpieczne dla zdrowia i dała producentom trzy lata na wycofanie tego składnika z żywności. Wcześniej - w 2006 roku FDA nakazała, aby na produktach spożywczych znajdowały się oznczenia, czy w składzie są tłuszcze trans. Po wprowadzeniu tego przepisu ich spożycie  przez Amerykanów spadło o 78 proc.

Polecane wideo:

W połowie roku rządowa agencja poszła o krok dalej i całkowicie zakazała używania szkodliwych składników. W sprzedaży dostępne będą jedynie produkty, które naturalnie zawierają tłuszcze trans (np. mleko krowie). Ze sklepów znikną za to wszystkie smakołyki, do których producenci dodawali częściowo utwardzone substancje. W ciągu trzech lat wytwórcy żywności będą musieli opracować nowe receptury, w których nie będzie już utwardzonych olejów.

W czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans od wielu lat są filarem przemysłu spożywczego niemal na całym świecie. Producenci wykorzystują je dla poprawy konsystencji, wydłużenia trwałości i polepszenia smaku w wielu lubianych produktach. Są tanie i łatwo dostępne, dlatego szybko zastąpiły tłuszcze pochodzące z naturalnych źródeł. Powstają na skutek przemysłowego uwodornienia olejów roślinnych, co powoduje ich twardnięcie. 

Substancje te znajdują się w margarynach, mrożonej pizzy i frytkach, chipsach, popcornie, ciastkach, słonych przekąskach i śmietankach do kawy.

8 najlepszych tłuszczów na utratę wagi

Odpowiednie rodzaje olejów pomogą nie tylko stłumić głód i przyspieszyć metabolizm, ale także wspomagają wchłanianie witamin czy składników mineralnych...

Wpływ tłuszczów trans na zdrowie

Dlaczego FDA zdecydowała się na tak restrykcyjny zakaz? Pomimo że w ciągu ostatnich lat spożycie tłuszczów trans znacząco spadło, amerykańscy eksperci uznali, że częściowo utwardzone tłuszcze zagrażają zdrowiu i życiu obywateli.

Swoją decyzję tłumaczyli troską o zdrowie serc Amerykanów. Dziesiątki badań wykazały, że nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom złego cholesterolu, równocześnie obniżając stężenie tego dobrego. Wysoki poziom cholesterolu skutkuje zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu groźnych chorób układu krążenia - zawału serca oraz niewydolności krążeniowej, które zbierają śmiertelne żniwo na całym świecie.

Poza tym tłuszcze trans mogą się przyczyniać do cukrzycy typu 2, a nawet być jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo nowotworów (np. raka jelita grubego). Tłuszcze trans są wysokokaloryczne i są odpowiedzialne za najgroźniejszą formę otyłości, czyli otyłość trzewną. Nowe badania wskazują również na związek między spożyciem szkodliwych tłuszczów a osłabieniem pamięci.

A co z tłuszczami trans w Polsce? W ciągu ostatnich kilkunastu lat na skutek promocji zdrowego odżywiania w naszym kraju również spadło ich spożycie. W sklepach wciąż znajdziemy jednak produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe. Głównie są to batoniki, słone przekąski i gotowe dania.

Podczas zakupów warto czytać etykiety. Jeśli w składzie znajdują się określenia takie jak tłuszcze utwardzone, tłuszcze uwodornione lub częściowo uwodornione, to oznacza, że produkt zawiera tłuszcze trans.

Producenci margaryn z własnej inicjatywy podjęli działania i ograniczyli ich ilość  w produktach do smarowania pieczywa. Dzięki temu obecnie w margarynach znajduje się mniej niż 1 proc. tłuszczów utwardzanych.

Na razie w naszym kraju nie ma odgórnych przepisów regulujących stosowanie tłuszczów trans w przemyśle spożywczym. Nie wiadomo, czy Unia Europejska pójdzie w ślady amerykańskiej agencji i również wprowadzi ograniczenia dotyczące stosowania tych substancji. Jak dotąd w Europie zakaz używania tłuszczów trans obowiązuje jedynie w Danii.

Źródło: medicalnewstoday.com

Komentarze (104)
~8514752
~8514752 ponad rok temu

@~albert: Jak sklep dostanie 50-100zł mandatu to ma to w d...dalej będzie to sprzedawał. W PL przepisy sa smieszne. Firmy dodajce sóldrogową do mięsa mają się dobrze i nawet do końca nie wiadomo które to drogową dodawały (a może jeszcze dodają)?

Odpowiedz
~Nick
~Nick ponad rok temu

Nikomu w Stanach nie zależy na zdrowiu obywateli,wprost przeciwnie trwa pościg jak ich wytruć.GMO,chemiczne zanieczyszczanie obłoki,woda z zanieczyszczona florem,Radiacja z Fukushimy.Stany to jeden wielki szpital w którym absolutnie nic nie robi się w kierunku na lepsze. Prawda jest taka ze zdrowej żywności juz praktycznie nie ma,chyba ze samemu staniesz się wytwórca i to daleko od cywilizacji.

Odpowiedz
~Enmerkar
~Enmerkar ponad rok temu

Ludzie, sprawdzajcie prawdziwość tego, co pubikujecie! FDA nie zakazała sprzedaży - określiła je tylko jako "nie uznawane za bezpieczne" i ustaliła trzyletni limit na ich wyeliminowanie z produktów. Mylicie co chwilę tłuszcze utwardzone z tłuszczami trans. To nie to samo. "Częściowo utwardzone oleje" wcale nie są szkodliwe dla zdrowia (o ile nie zawierają tych tłuszczów, a stosuje się już od dawna w Europie technologie, które je eliminują). "Tłuszcze trans są wysokokaloryczne"? Owszem. Dokładnie tak samo, jak cis, Pani Doktor dietetyki... "W sklepach wciąż znajdziemy jednak produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe."? Pani Doktor, myli Pani teraz naturalnie nasycone kwasy tłuszczowe z sztucznie nasycanymi (z utwardzanych olejów). To dwie różne sprawy. Nie jest prawdą, że jeśli w składzie są utwardzone oleje, to MUSZĄ tam być tłuszcze trans. Istnieją technologie, które bardzo mocno zmniejszają ich zawartość w margarynach itd. Szwajcaria jest w Europie (zakaz od 2008). Szwecja też (zakaz od 2011).

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

_Artykuł sponsorowany_ Nie od dziś wiadomo, że (/tran) to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych (/witaminy) i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health...

Tłuszcze

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Czy powinniśmy się obawiać cholesterolu? Czy to, co słyszymy o dobrym i złym cholesterolu jest prawdą? Specjaliści: kardiolog dr n. med. Piotr Gryglas i dietetyk Ula Somow mówią o tym, jak sami możemy regulować stężenie cholesterolu w organizmie.

Tłuszcze

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Bierzemy pod lupę oleje rafinowane i te tłoczone na zimo Zawierają cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy i mikroelementy. Oleje królują w kuchni i kosmetyce i jest w czym wybierać. Sklepowe półki uginają się od butelek, słoików wypełnionych...

Tłuszcze

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne to zdolność jąder atomowych do rozpadu. Radioaktywność pojawia się w przypadku wybuchów termojądrowych w elektrowniach atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe...

Tłuszcze

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Moc zamknięta w nasionach czarnuszki Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów". Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tą miksturą. Dziś wiemy, że nasiona czarnuszki (nazywanej też...

Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zielone zdrowie Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości...

Tłuszcze

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Faza wstępna pielęgnacji włosów Przed kąpielą podgrzej nieco oliwę z oliwek w mikrofali. Wmasuj ją we włosy od cebulek aż po końcówki i pozostaw na 10 do 20 minut. Stosuj ten zabieg przed regularnym myciem głowy szamponem. Serum rozświetlające Wcierając...