Zastąpienie oleju piwem podczas gotowania zmniejsza liczbę kalorii o połowę

Piwo nie znajduje się na liście produktów, po które sięgasz w pierwszej kolejności, gdy chcesz zacząć zdrowy styl życia, ale najnowsze badania mogą to zmienić.

Gotowanie na bazie piwa stało się dość nowym trendem, dzięki takim przepisom jak kurczak na puszce piwa, a nawet ciasto czekoladowe z dodatkiem ciemnego piwa.

Teraz, według jednego eksperta żywienia, zastępując olej piwem w czasie gotowania, można skutecznie obniżyć ilość spożywanych kalorii.

Toby Amidor, dietetyk i autor książki kucharskiej "Kuchnia jogurtu greckiego", mówi, że piwo może być traktowane jak zdrowsza alternatywa dla tłuszczu.

Rozmawiając z "Self Magazine", wyjaśnił, że olej to około 120 kalorii na łyżkę, więc nawet jeśli normalne piwo ma 150 kalorii, to dostarczysz do organizmu jedynie około 75 kalorii, jeśli dodasz łyżkę do dania mięsnego, a dodatkowo uzyskasz pyszny smak.

Zastąpienie oleju piwem w trakcie gotowania może obniżyć ilość kalorii o połowę
Zastąpienie oleju piwem w trakcie gotowania może obniżyć ilość kalorii o połowę (Shutterstock)

Amidor wyjaśnia dalej, że podczas gotowania, ciepło powoduje utratę składników odżywczych z żywności, takich jak witaminy i minerały, ale dzięki temu, że dodamy piwo, te składniki zostaną zachowane, ponieważ alkohol odparuje pierwszy.

Piwo może rzeczywiście pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ponieważ jest to źródło mnóstwa witamin z grupy B, magnezu, fosforu i selenu.

Podczas gdy szybkie picie alkoholu jest znane ze swojej szkodliwości dla zdrowia, zostało potwierdzone, że umiarkowane spożycie alkoholu, może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Dodatkowo Uniwersytet Pennsylvania twierdzi, że picie z umiarem ciemnego piwa lub Portera chroni przed atakami serca. Ponadto piwo może również wzmacniać kości, ponieważ zawiera krzem, który może pomóc w promowaniu wzrostu tkanki kostnej.

Jeżeli nie zamierzasz wypijać jednego lub dwóch kufli piwa dziennie w ramach diety, gotowanie z piwem może się okazać całkiem rozsądną alternatywą.

ZOBACZ TAKŻE:

Dodawanie puszki piwa do swojego pieczonego kurczaka i umieszczenie go w pozycji pionowej, aby go upiec, będzie oznaczać, że ciecz wyparuje i dzięki temu sprawi, że mięso kurczaka pozostaje wilgotne i soczyste, a mięso nie wysycha.

Można również udusić mięso w piwie zamiast wina lub dodać piwo do chilli, gulaszu, a nawet do mięsa na domowe hamburgery, które dzięki temu dodatkowi będzie miało bogaty, głęboki smak.

Natomiast ciasto czekoladowe dzięki dodatkowi piwa do jego receptury zyskuje dużo ciekawszy i intensywniejszy smak, a dodatek bitej śmietany na górę każdego kawałka sprawi, że będzie on wyglądał jak kufel Guinnessa.

Statystyczny Polak wypija ok. 100 litrów piwa rocznie. Złoty napój pity w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest ono źródłem wit. B1, wit. B2, wit. B3, PP, wit. B6, kwasu foliowego, wit. B12, a także wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i cynku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.