Zastąpienie oleju piwem podczas gotowania zmniejsza liczbę kalorii o połowę

Piwo nie znajduje się na liście produktów, po które sięgasz w pierwszej kolejności, gdy chcesz zacząć zdrowy styl życia, ale najnowsze badania mogą to zmienić.

Gotowanie na bazie piwa stało się dość nowym trendem, dzięki takim przepisom jak kurczak na puszce piwa, a nawet ciasto czekoladowe z dodatkiem ciemnego piwa.

Teraz, według jednego eksperta żywienia, zastępując olej piwem w czasie gotowania, można skutecznie obniżyć ilość spożywanych kalorii.

Toby Amidor, dietetyk i autor książki kucharskiej "Kuchnia jogurtu greckiego", mówi, że piwo może być traktowane jak zdrowsza alternatywa dla tłuszczu.

Rozmawiając z "Self Magazine", wyjaśnił, że olej to około 120 kalorii na łyżkę, więc nawet jeśli normalne piwo ma 150 kalorii, to dostarczysz do organizmu jedynie około 75 kalorii, jeśli dodasz łyżkę do dania mięsnego, a dodatkowo uzyskasz pyszny smak.

Amidor wyjaśnia dalej, że podczas gotowania, ciepło powoduje utratę składników odżywczych z żywności, takich jak witaminy i minerały, ale dzięki temu, że dodamy piwo, te składniki zostaną zachowane, ponieważ alkohol odparuje pierwszy.

Piwo może rzeczywiście pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ponieważ jest to źródło mnóstwa witamin z grupy B, magnezu, fosforu i selenu.

Podczas gdy szybkie picie alkoholu jest znane ze swojej szkodliwości dla zdrowia, zostało potwierdzone, że umiarkowane spożycie alkoholu, może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Dodatkowo Uniwersytet Pennsylvania twierdzi, że picie z umiarem ciemnego piwa lub Portera chroni przed atakami serca. Ponadto piwo może również wzmacniać kości, ponieważ zawiera krzem, który może pomóc w promowaniu wzrostu tkanki kostnej.

Jeżeli nie zamierzasz wypijać jednego lub dwóch kufli piwa dziennie w ramach diety, gotowanie z piwem może się okazać całkiem rozsądną alternatywą.

Dodawanie puszki piwa do swojego pieczonego kurczaka i umieszczenie go w pozycji pionowej, aby go upiec, będzie oznaczać, że ciecz wyparuje i dzięki temu sprawi, że mięso kurczaka pozostaje wilgotne i soczyste, a mięso nie wysycha.

Można również udusić mięso w piwie zamiast wina lub dodać piwo do chilli, gulaszu, a nawet do mięsa na domowe hamburgery, które dzięki temu dodatkowi będzie miało bogaty, głęboki smak.

Natomiast ciasto czekoladowe dzięki dodatkowi piwa do jego receptury zyskuje dużo ciekawszy i intensywniejszy smak, a dodatek bitej śmietany na górę każdego kawałka sprawi, że będzie on wyglądał jak kufel Guinnessa.

Statystyczny Polak wypija ok. 100 litrów piwa rocznie. Złoty napój pity w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest ono źródłem wit. B1, wit. B2, wit. B3, PP, wit. B6, kwasu foliowego, wit. B12, a także wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i cynku.

Marta Pawlak, 11 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (13)
~@tommek@
~@tommek@ 11 miesięcy temu

@~świadomy: Ja czasami kupuje od rolnika i jeśli nie jest to mleko z trawy i zaraz po wycieleniu bo te faktycznie jest wspaniałe to niczym się nie różni.Piwo piłem i własnoręcznie robione i z mikro browarów i to kwestia gustu.To samo jajka.Jedynie mięso w ogóle nie kupuje gotowych tylko sam wszystkie wyroby robię.Więc ogólnie piszesz bzdury.

Odpowiedz
~Donn
~Donn 11 miesięcy temu

W jaki sposób łyżka piwa, gdzie alkoholu jest paręnaście kropel ma sprawić, że jego odparowanie podczas gotowania ma zabezpieczyć minerały i witaminy? Tak mała ilość alko zbyt szybko odparuje, potem będzie normalne gotowanie na wodzie.

Odpowiedz
~vantheman
~vantheman 11 miesięcy temu

Durnoty. Jak najmniej wysoko przetworzonej żywności, regularne posiłki i nie podjadać. Wystarczy. Jak miałem 20 lat ważyłem 70 kg i teraz 35 lat później ważę tyle samo a jak się dobrze przysiądę to mogę zjeść konia z kopytami.

Odpowiedz
~świadomy
~świadomy 11 miesięcy temu

To co w większości jest na rynku nie jest piwem to produkt piwo podobny. Takie artykuły tylko wprowadzają w błąd. Podobnie jak hasło ,,pij mleko będziesz wielki" mleko dostępne na rynku to prędzej trucizna podobnie jest z piwem.

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Zmiana kształtu mózgu wraz z wiekiem

Szczeliny i zakręty mózgu potocznie nazywane „fałdami" nadają obraz, dzięki któremu błyskawicznie możemy rozpoznać ten narząd na tle innych części ciała. Teoria głosi, że kształt mózgu jest wynikiem ewolucji i jest on odpowiednio zoorganizowany dla komunikacji...

Newsy

Dobre wiadomości dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Trzy posiłki o niskiej zawartości węglowodanów zjedzone w ciągu 24 godzin obniżają poposiłkową insulinooporność o ponad 30 proc. Z kolei, zgodnie z badaniami Uniwersytetu Michigan, posiłki o wysokiej zawartości węglowodanów utrzymują insulinooporność...

Newsy

Jakie jest ryzyko przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych?

Według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 100 milionów kobiet na całym świecie korzysta ze złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych, lepiej znanych jako pigułki. Wiele z ich potencjalnych skutków ubocznych zostało dobrze udokumentowanych od czasu...