8 z 10Kolendra
Badania wykazały, że dodecanol, składnik znajdujący się w kolendrze, jest dwa razy bardziej skuteczny w walce z bakteriami Salmonelli niż komercyjne antybiotyki dostępne na rynku. Kolendra przeciwdziała również innym, rozwijającym się w pożywieniu bakteriom.
Stosowanie tego zioła wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi, redukuje poziom złego cholesterolu, zwiększając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Związki zawarte w kolendrze mogą sprzyjać też leczeniu stanów zapalnych. Niektóre badania wskazują, że kolendra może mieć właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może być korzystne dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
Do jakich potraw dodawać kolendrę?Zioło idealnie pasuje do mięsa jagnięcego, wołowego, drobiowego i wieprzowego. Wspaniale podkreśla też smak potraw rybnych i tych, które zawierają owoce morza. Kolendrę dodawać można też do gulaszu mięsno-warzywnego.