Zgaga a refluks żołądkowo-przełykowy
Zgaga to częsta dolegliwość ze strony układu pokarmowego. Niejednokrotnie mylona jest ona z refluksem żołądkowo-przełykowym. Jaka jest więc między nimi różnica?
1. Czym jest zgaga?
Zgaga charakteryzuje się nieprzyjemnym, często bolesnym pieczeniem w przełyku oraz kwaśnym posmakiem w ustach. Bóle odczuwane są także w klatce piersiowej oraz w nadbrzuszu i dodatkowo mogą promieniować. Zgaga może pojawić się po ciężkim posiłku lub spożyciu wybranych produktów spożywczych. Może być również reakcją na niektóre leki lub zwiastunem nieprawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Dowiedz się więcej
- Czego nie jeść, by uniknąć zgagi?
- Domowe sposoby na zgagę
- 8 zasad żywienia dla cierpiących na zgagę
- Kiedy stosowanie leków na zgagę staje się konieczne?
- Nie bagatelizuj zgagi!
- Ryzyko zgagi, czyli kto jest najbardziej narażony na tę dolegliwość?
- Siemię lniane na problemy trawienne
- Zgaga w ciąży – co można, a czego nie można stosować?
Osoby, które cierpią z powodu zgagi, powinny ograniczyć spożywanie kawy, herbaty i napojów gazowanych. Zalecane jest częstsze spożywanie mniejszych porcji, aby nie obciążać układu pokarmowego. Posiłki najlepiej spożywać bez pośpiechu i wyłącznie w pozycji siedzącej. Pozycja leżąca może spowodować cofanie się treści pokarmowych, dlatego osoby z tendencją do zgagi nie powinny kłaść się bezpośrednio po jedzeniu. Ostatni posiłek powinno się zjadać co najmniej dwie, trzy godziny przed snem. Warto zrezygnować także z używek, takich jak alkohol i papierosy, które mogą nasilać objawy.
2. Czy zgaga musi oznaczać refluks żołądkowo-przełykowy?
Refluks żołądkowo-przełykowy uważany jest za jednostkę chorobową, natomiast zgaga to jeden z najczęściej występujących objawów tej choroby. Wystąpienie zgagi nie musi jednak oznaczać choroby refluksowej. Jeśli zgaga pojawia się sporadycznie po obfitym w tłuszcze posiłku, najczęściej oznacza niestrawność lub przeciążenie żołądka, więc jest po prostu efektem przejedzenia. Towarzyszyć jej wtedy mogą bóle brzucha, wzdęcia lub odbijanie, które po jakimś czasie mijają. Dopiero regularne odczuwanie palenia w przełyku, czyli zgagi, powinno wzbudzić niepokój. W takim przypadku zgaga może oznaczać chorobę refluksową, zwaną również refluksem żołądkowo-przełykowym. W celu potwierdzenia bądź wykluczenia diagnozy należy udać się do lekarza i wykonać badania diagnostyczne.
3. Czym jest refluks żołądkowo-przełykowy?
Refluks żołądkowo-przełykowy, określany również jako choroba refluksowa lub GERD (z ang. gastroesophageal reflux disease), to zespół dolegliwości, które powstają na skutek cofania się treści żołądkowej do przełyku. Schorzenie to może być związane z niewydolnością lub nieprawidłową pracą dolnego zwieracza przełyku. Ten położony między żołądkiem a przełykiem mięsień u osób zdrowych przez większość czasu jest obkurczony i rozluźnia się wyłącznie w momencie przełykania śliny, pokarmu lub płynu. Jeśli jego praca jest zaburzona i rozluźnienie trwa dłużej niż zwykle, do przełyku przedostają się kwaśne soki żołądkowe, powodując tym samym podrażnienie i uszkodzenie błony śluzowej, a w konsekwencji przykre dolegliwości. Przyczyną nieprawidłowej pracy zwieracza i pojawiania się refluksu żołądkowo-przełykowego może być podwyższone ciśnienie w jamie brzusznej, które występuje np. u osób ciężarnych lub otyłych, a także nadkwasota żołądka, przepuklina rozworu przełykowego, a nawet nieodpowiednia dieta, styl życia lub stres.
Do najczęstszych objawów refluksu zaliczyć można zgagę, odbijanie (puste lub kwaśne), problemy z przełykaniem, suchy kaszel, pieczenie za mostkiem lub uczucie cofania treści żołądkowej do przełyku. Niektórym chorym dodatkowo towarzyszy chrypka, ucisk w gardle, nadmierne ślinienie, halitoza (nieprzyjemny zapach z ust), wymioty połączone z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego czy ból w górnej części brzucha. Objawy te zaostrzają się po obfitych, głównie tłustych posiłkach lub po zjedzeniu niektórych produktów. Nasilenie dolegliwości następuje również podczas schylania, a także na skutek noszenia obcisłych ubrań.
Zgaga to objaw, który może świadczyć o rozwoju choroby refluksowej, dlatego nie możemy utożsamiać ze sobą tych dwóch osobnych problemóz zdrowotnych. Nie wolno też ich lekceważyć. Leczenie zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego nie powinno jednak ograniczać się wyłącznie do przyjmowania medykamentów. Równie ważne jest wprowadzenie zmian w dotychczasowym stylu życia, a więc przestrzeganie odpowiedniej diety, odstawienie nałógów (kawa, alkohol, papierosy), a także zadbanie o aktywność fizyczną.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.