2 z 7Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
Ziemia okrzemkowa to prawdziwe bogactwo krzemu, którego niestety w naszej diecie jest wciąż za mało. Spożywcza ziemia okrzemkowa (tylko taką powinieneś kupować, jeśli chcesz włączyć ją do diety) składa się w około 85 proc. z krzemionki.
Ten mikroelement jest niezbędny do prawidłowej budowy i wzmacniania chrząstek, naczyń krwionośnych, kości oraz ścięgien. Spożywcza postać ziemi okrzemkowej jest najczystsza i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia i życia substancji. Kupisz ją zarówno przez internet, jak i w sklepach ze zdrową żywnością.
Badania przeprowadzone przez naukowców z instytutu chemii i biochemii medycznej na University of Innsbruck w Austrii wykazały, że ziemia okrzemkowa wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi, a także hamuje rozwój chorób wieńcowych. To wszystko zaleta znajdujących się w ziemi oprócz krzemu innych cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez i wapń.