Zjadła rybę na obiad. Straciła ręce i nogi

Laura Barajas z Kalifornii zaraziła się niebezpieczną bakterią po spożyciu niedogotowanej tilapii. Kobieta po dwóch miesiącach pobytu w szpitalu powoli dochodzi do siebie, jednak jej stan nadal jest ciężki.

Mięsożerna bakteria w niedogotowanej rybie. Kobiecie amputowano obie ręce i nogiMięsożerna bakteria w niedogotowanej rybie. Kobiecie amputowano obie ręce i nogi
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mięsożerna bakteria

Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób niedawno wydało ostrzeżenie dotyczące niebezpiecznej bakterii, którą można się zarazić po spożyciu surowych lub niedogotowanych ryb. Zakazić można się także pływając z otwartymi ranami.

Laura pod koniec lipca na targu rybnym kupiła tilapię. 40-latka sama ją przygotowała, a następnie spożyła na obiad. W ciągu kilku dni zachorowała, a jej stan nieustannie się pogarszał. Konieczna była hospitalizacja.

Stan Laury był na tyle poważny, że personel medyczny uznał za konieczne wprowadzenie jej w śpiączkę farmakologiczną. Palce u rąk, stopy i dolna warga stały się czarne, a wszystko przez bakterię Vibrio vulnificus.

Kobieta została podłączona do respiratora, doszło u niej do sepsy i niewydolności nerek. Amputowano ręce i nogi. Choć stan Laury się poprawia, 40-latka nadal przebywa w szpitalu.

Stan 40-latki nadal jest ciężki
Stan 40-latki nadal jest ciężki © gofundme

CDC ostrzega

Do zakażenia Vibrio vulnificus najprawdopodobniej doszło po spożyciu niedogotowanej ryby, którą Laura kupiła na targu na początku lipca. CDC niedawno ostrzegało przed niebezpieczną bakterią, powszechnie nazywaną mięsożerną.

V. vulnificus jest szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością. Infekcja może doprowadzić do sepsy, niewydolności narządów oraz wtórnych zmian kończyn. Wczesne objawy objemują gorączkę, nudności osłabienie oraz dreszcze.

Do zakażenia najczęściej dochodzi poprzez spożycie surowych lub niedogotowanych ryb oraz owoców morza. CDC ostrzega jednak, że do infekcji może dojść także podczas kąpieli w wodach przybrzeżnych z otwartą raną, skaleczeniem, a nawet gojącym się tatuażem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu