Żywność funkcjonalna - charakterystyka, wymagania, skład

Zdrowa żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz dostarczania składników odżywczych, wpływa również na organizm człowieka: polepsza samopoczucie lub zapobiega chorobom. Dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu.

Żywność funkcjonalna - charakterystyka

Żywność funkcjonalna

Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporozę,...

Jest to pojęcie trudne do zdefiniowana. Według Europejskiej Komisji Żywności Funkcjonalnej (FUFOSE), sformułowaniem „żywność funkcjonalna” określa się żywność, która korzystnie wpływa na jedną lub więcej funkcji organizmu. Wpływ ten polegać może na:

Polecane wideo:

  • poprawie stanu zdrowia,
  • wzmocnienia układu odpornościowego,
  • spowolnieniu procesu starzenia się organizmu,
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.

Żywnością funkcjonalną nie są tabletki ani kapsułki. Przypomina ona postacią żywność konwencjonalną i wykazuje korzystne oddziaływanie w ilościach, po których oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą.

Żywność funkcjonalna - jakie wymagania musi spełniać

  1. Podstawowe
  • Powinna być naturalna – nie występuje w tabletkach, kapsułkach lub innych formach uzupełniających dietę.
  • Muszą to być produkty przeznaczone do spożycia w codziennej diecie, tradycyjne.
  • Muszą satysfakcjonująco działać na organizm.
  • Muszą wpływać korzystnie na funkcje organizmu związane z poprawą zdrowia, samopoczucia i zmniejszeniem ryzyka chorób.
  1. Fizjologiczne
  • Żywność funkcjonalna powinna działać leczniczo w przebiegu niektórych chorób i zmniejszać zmiany degeneracyjne zachodzące w organizmie w przebiegu chorób przewlekłych.
  • Może stanowić prawidłową dietę w specyficznych stanach chorobowych.
  • Powinna zwiększać ilość składników odżywczych w fizjologicznych stanach zwiększonego zapotrzebowania.
  • Powinna zwiększać wydolność psychofizyczną organizmu i poprawiać nastrój.

Żywność funkcjonalna musi spełniać te założenia dla ściśle określonej grupy populacji lub w ściśle określonym stanie fizjologicznym, np. dla sportowców, kobiet w ciąży.

W ostatnich latach udowodniono, że żywność funkcjonalna zmniejsza ryzyko powstania wielu chorób i pomaga w profilaktyce zdrowotnej. Do tych chorób należą:

Żywność funkcjonalna - skład żywności funkcjonalnej

Cechą charakterystyczną żywności funkcjonalnej jest zawartość w jej składzie jednej lub kilku substancji prozdrowotnych oraz posiadanie optymalnych proporcji poszczególnych składników odżywczych. Mogą to być produkty spożywcze naturalne, jak i produkty o zmodyfikowanym składzie, np. tradycyjny wybór wzbogacony w specyficzny składnik prozdrowotny – jogurt wzbogacony o dobroczynne bakterie.

Żywność funkcjonalna to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, zawierające w swoim składzie:

  • błonnik pokarmowy, którego obecność w diecie przeciwdziała występowaniu zaparć, otyłości, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • probiotyki, czyli bakterie probiotyczne; zapobiegają kolonizacji bakterii patogennych w jelitach, dzięki temu chronią przed zatruciami pokarmowymi. Ponadto ich obecność w diecie przeciwdziała zaparciom oraz wspomaga perystaltykę jelit;
  • prebiotyki - stanowią substancje, które w jelitach pobudzają wzrost i rozwój bakteri probiotycznych;
  • polifenole - bioaktywne związki pochodzenia roślinnego, które w organizmie wykazują zróżnicowane funkcje: posiadają właściwości antyoksydacyjne, zmiatają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, przewciwwirusowo, chronią przed rozwojem wielu chorób dietozależnych (miażdżyca, otyłość, osteoporoza, choroby nowotworowe);
  • fosfolipidy - chronią przed rozwojem miażdzycy, budują błony komórkowe;
  • białka - pełnią zróżnicowane funkcje w organizmie, są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu;
  • aminokwasy - w organizmie wchodzą w skład białek;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe - chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, korzystnie wpływają na stan skóry, zwiększają odporność organizmu;
  • składniki mineralne - są niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu;
  • witaminy - regulują procesy zachodzące w organizmie;
  • lecytynę - korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć oraz koncentrację; ponadto przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Aby uchronić się przed niebezpiecznymi chorobami, zadbajmy o to, aby w naszej diecie znalazła się żywność funkcjonalna, która posiada właściwości profilaktyczne, a nawet lecznicze.

Katarzyna Wieczorek, 6 miesięcy temu

Żywność ekologiczna

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność funkcjonalna

Zdrowa żywność funkcjonalna

Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporozę, nadciśnienie, choroby kobiece, cukrzycę.

Żywność ekologiczna

Wady i zalety ekożywności

Wady i zalety ekożywności

Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna ma bardzo wiele zalet, jednak ma również wady, co również trzeba wziąć pod uwagę w bilansowaniu diety.

Żywność ekologiczna

Ekologiczne warzywa i owoce

Ekologiczne warzywa i owoce Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest wyprodukowana w gospodarstwie o szczególnej dbałości o eliminowanie pestycydów oraz innych środków ochrony roślin. Posiada (...) , warto sugerować się ich pochodzeniem; najlepiej byłoby, gdyby...

Żywność ekologiczna

Dlaczego warto włączyć do diety biały ser?

Dlaczego warto włączyć do diety biały ser?

Twaróg w codziennej diecie Twaróg jest produktem niezwykle wartościowym. Znany jest niemal na terenie całej Polski. Dawniej gospodynie domowe wyrabiały go samodzielnie. Biały ser podawały na śniadanie, dodając do niego dużą ilość szczypiorku. Był on...

Żywność ekologiczna

Ruch slow food

Slow food to ruch, który powstał w 1989 roku jako alternatywa dla szybkiego tempa życia. Mimo iż panuje przekonanie, że celem ruchu slow food jest walka z jedzeniem typu fast food, zamierzenia jego członków są zupełnie inne, choć faktycznie są z zasady...

Żywność ekologiczna

Warzywa i owoce wolne od pestycydów

Warzywa i owoce wolne od pestycydów

Są na świecie takie warzywa i owoce, które nawet jeśli nie pochodzą  z upraw ekologicznych, są niemal wolne od chemii. A wszystko za sprawą ich szczególnych właściwości, dzięki którym nie chłoną pestycydów. Co pewien czas listę takich...

Żywność ekologiczna

Surowy miód - właściwości lecznicze

Surowy miód - właściwości lecznicze

), ale znacznie zdrowszy. Nie mylmy także pojęć - miód surowy to nie to samo co ekologiczny. Jak powstaje surowy miód? Surowy miód nie jest poddawany

Żywność ekologiczna

Produkcja ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej opiera się na rolnictwie o zrównoważonym udziale zarówno produktów roślinnych, jak i zwierzęcych w obrębie gospodarstwa. W rolnictwie ekologicznym nie wykorzystuje się chemicznych...

Żywność ekologiczna

Produkty ekologiczne

. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że produkcja...