Żywność funkcjonalna

Zdrowa żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz dostarczania składników odżywczych, wpływa również na organizm człowieka: polepsza samopoczucie lub zapobiega chorobom. Dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu.

1. Co to jest żywność funkcjonalna?

Jest to pojęcie trudne do zdefiniowana. Według Europejskiej Komisji Żywności Funkcjonalnej (FUFOSE), sformułowaniem „żywność funkcjonalna” określa się żywność, która korzystnie wpływa na jedną lub więcej funkcji organizmu. Wpływ ten polegać może na:

  • poprawie stanu zdrowia,
  • wzmocnienia układu odpornościowego,
  • spowolnieniu procesu starzenia się organizmu,
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.

Żywnością funkcjonalną nie są tabletki ani kapsułki. Przypomina ona postacią żywność konwencjonalną i wykazuje korzystne oddziaływanie w ilościach, po których oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą.

2. Jakie wymagania musi spełniać żywność funkcjonalna?

1. Podstawowe

  • Powinna byćnaturalna – nie występuje w tabletkach, kapsułkach lub innych formach uzupełniających dietę.
  • Muszą to być produkty przeznaczone do spożycia w codziennej diecie, tradycyjne.
  • Muszą satysfakcjonująco działać na organizm.
  • Muszą wpływać korzystnie na funkcje organizmu związane z poprawą zdrowia, samopoczucia i zmniejszeniem ryzyka chorób.

2. Fizjologiczne

  • Żywność funkcjonalna powinna działać leczniczo w przebiegu niektórych chorób i zmniejszać zmiany degeneracyjne zachodzące w organizmie w przebiegu chorób przewlekłych.
  • Może stanowić prawidłową dietę w specyficznych stanach chorobowych.
  • Powinna zwiększać ilość składników odżywczych w fizjologicznych stanach zwiększonego zapotrzebowania.
  • Powinna zwiększać wydolność psychofizyczną organizmu i poprawiać nastrój.

Żywność funkcjonalna musi spełniać te założenia dla ściśle określonej grupy populacji lub w ściśle określonym stanie fizjologicznym, np. dla sportowców, kobiet w ciąży.

W ostatnich latach udowodniono, że żywność funkcjonalna zmniejsza ryzyko powstania wielu chorób i pomaga w profilaktyce zdrowotnej. Do tych chorób należą:

3. Skład żywności funkcjonalnej

Cechą charakterystyczną żywności funkcjonalnej jest zawartość w jej składzie jednej lub kilku substancji prozdrowotnych oraz posiadanie optymalnych proporcji poszczególnych składników odżywczych. Mogą to być produkty spożywcze naturalne, jak i produkty o zmodyfikowanym składzie, np. tradycyjny wybór wzbogacony w specyficzny składnik prozdrowotny – jogurt wzbogacony o dobroczynne bakterie.

Żywność funkcjonalna to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, zawierające w swoim składzie:

  • błonnik pokarmowy, którego obecność w diecie przeciwdziała występowaniu zaparć, otyłości, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • probiotyki, czyli bakterie probiotyczne; zapobiegają kolonizacji bakterii patogennych w jelitach, dzięki temu chronią przed zatruciami pokarmowymi. Ponadto ich obecność w diecie przeciwdziała zaparciom oraz wspomaga perystaltykę jelit;
  • prebiotyki - stanowią substancje, które w jelitach pobudzają wzrost i rozwój bakteri probiotycznych;
  • polifenole - bioaktywne związki pochodzenia roślinnego, które w organizmie wykazują zróżnicowane funkcje: posiadają właściwości antyoksydacyjne, zmiatają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, przewciwwirusowo, chronią przed rozwojem wielu chorób dietozależnych (miażdżyca, otyłość, osteoporoza, choroby nowotworowe);
  • fosfolipidy - chronią przed rozwojem miażdzycy, budują błony komórkowe;
  • białka - pełnią zróżnicowane funkcje w organizmie, są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu;
  • aminokwasy - w organizmie wchodzą w skład białek;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe - chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, korzystnie wpływają na stan skóry, zwiększają odporność organizmu;
  • składniki mineralne - są niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu;
  • witaminy - regulują procesy zachodzące w organizmie;
  • lecytynę - korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć oraz koncentrację; ponadto przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Aby uchronić się przed niebezpiecznymi chorobami, zadbajmy o to, aby w naszej diecie znalazła się żywność funkcjonalna, która posiada właściwości profilaktyczne, a nawet lecznicze.

Katarzyna Wieczorek,

Polecane wideo:

Żywność ekologiczna

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub pestycydów. Osoby, które...

Żywność ekologiczna

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

Pojawia się coraz więcej zwolenników zdrowego żywienia oraz fanów ekologicznych produktów żywnościowych. Mimo dobrych chęci nie każdy jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego odżywiania często spoczywają...

Żywność ekologiczna

Ekożywność - poznaj jej wady i zalety

Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem odpadów oraz ingerencją człowieka.

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

Brak regularnych posiłków, fast food na obiad, jedzenie w pośpiechu - brzmi znajomo? Większość z nas zapomina o tym, że podstawą wysokiej formy i dobrego samopoczucia jest spożywanie zdrowych produktów. W myśl zasady „jesteś tym, co jesz" warto zatem...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

W sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę należy zadbać o nasz system immunologiczny poprzez zdrową dietę. W tym okresie niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę...

Żywność ekologiczna

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

Termin „żywność funkcjonalna" (ukuty w Japonii w 1984 roku) odnosi się do takich produktów spożywczych, które posiadają udowodnione naukowo korzystne właściwości dla organizmu człowieka, wykraczające ponad ich zwyczajowe walory spożywcze. Pozytywy mogą...

Żywność ekologiczna

GMO jest toksyczne dla zwierząt!

Tematyka GMO - roślin lub zwierząt, których geny zostały sztucznie zmodyfikowane dla osiągnięcia pewnych pożądanych cech - jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych na świecie. Ma zarówno swoich gorliwych zwolenników, wskazujących olbrzymie korzyści z...

Żywność ekologiczna

Weźmy pod lupę ekożywność, by sprawdzić, czy EKO zawsze oznacza zdrowe i lepsze jedzenie

Weźmy pod lupę ekożywność, by sprawdzić, czy EKO zawsze oznacza zdrowe i lepsze jedzenie

Żywność ekologiczna powstaje przez zastosowanie specjalnych metod rolniczych, w których nie stosuje się ani nawozów ... to na jakość spożywanych posiłków, ponieważ w porcji tego samego rozmiaru znajdziemy więcej wartościowych składników. Żywność ekologiczna jest najlepsza dla dzieci, kobiet w ciąży i alergików Choć w dzisiejszym świecie nie jesteśmy w stanie całkowicie uwolnić się od sztucznych substancji stosowanych do produkcji żywności przetworzonej, to i tak warto wybierać certyfikowaną...

Żywność ekologiczna

Czy warzywa kupowane w supermarkecie są rzeczywiście zdrowe?

Czy warzywa kupowane w supermarkecie są rzeczywiście zdrowe?

Gdzie najczęściej kupujecie warzywa? Na bazarze, w najbliższym sklepiku, a może w supermarkecie? Trzeba przyznać, że ta ostatnia opcja jest najwygodniejsza. Przy okazji większych zakupów, wkładamy też do koszyka jabłka, banany czy kapustę. Czy jesteśmy...

Żywność ekologiczna

Produkty ekologiczne

(...) lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych ... . Co to jest ekożywność? Żywność ekologiczna jest coraz częściej wybierana, głównie przez osoby dbające o swoje zdrowie. Niektórzy pod wpływem ... na żywność wysokiej jakości, wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących, czyli na żywność ekologiczną. W związku ... nazwa jest myląca i stanowi jedynie chwyt marketingowy. Prawdziwa żywność ekologiczna posiada specjalny certyfikat, który...