Stosowanie probiotyków

spis treści
rozwiń

Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży podawane w formie doustnej, które pomagają zachować równowagę mikrobiologiczną przewodu pokarmowego. U zdrowego człowieka, przewód pokarmowy zasiedla około 400 rodzajów bakterii, które ograniczają wzrost szkodliwych drobnoustrojów i korzystnie wpływają na stan immunologiczny organizmu. Największą grupę wśród bakterii probiotycznych stanowią bakterie kwasu mlekowego, które wchodzą w skład wielu preparatów probiotycznych, określanych również mianem probiotyków.

1. Charakterystyka probiotyków

Preparaty probiotyczne cieszą się przede wszystkim dużą popularnością wśród osób zmagających się z problemami ze strony układu pokarmowego lub w trakcie antybiotykoterapii. Wiele osób decyduje się na przyjmowanie probiotyków w nadziei, że bakterie kwasu mlekowego pomogą im w walce z problemami z oddawaniem stolca (biegunki lub zaparcia) a także w przypadku wzdęć i dolegliwości bólowych brzucha. Lekarze zalecają preparaty probiotyczne również tym osobom, które są w trakcie leczenia antybiotykiem. Antybiotyki niszczą bowiem nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale i te przyjazne, które zasiedlają przewód pokarmowy. Zmniejszenie liczby korzystnych bakterii zaburza równowagę mikrobiologiczną i może prowadzić do problemów trawiennych. W takiej sytuacji rośnie również ryzyko wystąpienia innych infekcji, na przykład grzybicy pochwy oraz infekcji dróg moczowych.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Probiotyki mogą być stosowane także wtedy, gdy konieczne jest:

  • zapobieganie infekcjom przewodu pokarmowego,
  • kontrolowanie odpowiedzi immunologicznej organizmu, na przykład u osób z chorobą zapalną jelit.

Aktualnie trwają badania kliniczne celem ustalenia wpływu stosowania probiotyków u chorych na raka okrężnicy, a także u pacjentów ze stanami zapalnymi skóry i zespołem jelita drażliwego.

Rola mikroflory jelitowej w rozwoju alergii
Rola mikroflory jelitowej w rozwoju alergii

Rozwój alergii bywa częściowo spowodowany przez niekorzystny skład mikroflory jelitowej. Dzieci, które...

zobacz galerię

2. Probiotyki a alergia pokarmowa

Mikrobiologiczna teoria rozwoju alergii zakłada, że nadmierna, wręcz sterylna czystość, w jakiej dorasta wiele dzieci w krajach Zachodu uniemożliwia prawidłową kolonizację przewodu pokarmowego przez korzystne dla człowieka bakterie. Brak właściwej kolonizacji jelit sprawia, że układ immunologiczny dziecka nie rozwija się w sposób optymalny. W takiej sytuacji dziecko staje się bardziej podatne na rozwój alergii pokarmowej oraz innych schorzeń alergicznych, np. atopowego zapalenia skóry. Prawdopodobieństwo wystąpienia chorób tego typu można jednak znacząco zmniejszyć. Badania wykazały, że podawanie niemowlętom probiotyków może w dużym stopniu obniżyć ryzyko zachorowania na AZS i zatrzymać tak zwany marsz alergiczny. Aby efekty stosowania preparatów probiotycznych były dobre, należy wybierać tylko te produkty, których skuteczność została udowodniona w badaniach klinicznych przeprowadzonych na danej populacji.

Probiotyki są zalecane w postępowaniu dietetycznym w atopowym zapaleniu skóry i alergii pokarmowej, ponieważ zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego uszczelniają rozluźnioną barierę jelitową. Szczelna bariera jelitowa zmniejsza przepuszczalność alergenów, redukując tym samym ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Ponadto bakterie znajdujące się w preparatach probiotycznych korzystnie wpływają na równowagę mikrobiologiczną i immunologiczną organizmu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!