Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Jak poprawić pamięć?

Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Mózg jest organem niezbędnym do myślenia, zapamiętywania i koncentracji, a więc wymaga sporej ilości kalorii, które powinny być dostarczane z odpowiednich produktów. Potrzebuje dopływu energii, jak również składników, które warunkują pamięć. Jeśli chcemy mieć niezawodną pamięć, zdrowa dieta jest sposobem na to, aby mózg pracował na najwyższych obrotach. Pomogą minerały i witaminy na pamięć i koncentrację.

1. Witaminy na pamięć i koncentrację

Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Witamina B1 odgrywa istotną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, a jej niedobór powoduje uszkodzenie komórek nerwowych, co wpływa niekorzystnie na funkcje czynnościowe układu nerwowego. Witamina PP jest niezbędna do procesów zapamiętywania. Jej niedobór powoduje osłabienie pamięcii koncentracji, trudności ze skupieniem uwagi i kojarzeniem. Witamina B6 jest potrzebna do jak najsprawniejszego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobór może powodować przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, a nawet prowadzić do depresji. Na poprawienie pamięci najlepsze będą produkty bogate w witaminę B6, z których powstaje serotonina – związek wspomagający pracę układu nerwowego, zwany hormonem szczęścia. Także sok winogronowy korzystnie wpływa na pamięć, dzięki temu, że jest bogaty w witaminy z grupy B.

2. Minerały na pamięć i koncentrację

Dieta na pamięć to także bardzo ważne minerały, wspomagające pracę mózgu, usprawniające przewodnictwo impulsów nerwowych i mające właściwości antyoksydacyjne.

  • Na poprawę pamięci najlepszy będzie magnez, który wspomaga koncentrację, łagodzi stres i napięcie, które mogą prowadzić do niedotlenienia mózgu. Pij codziennie mleko, jogurty i kefiry, zamień białe pieczywo na pełnoziarniste, do obiadu jedz kaszę gryczaną, a na deser garść migdałów.
  • Wapń pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych, dzieki niemu podczas wysiłku mięśnie prawidłowo pracują.
  • Cynk jest antyoksydantem, czyli chroni układ nerwowy przed wpływem wolnych rodników. Cynk znajduje się w ostrygach, fasoli, orzechach – ich spożywanie to dobry sposób na lepszą pamięć.
  • Potas wspomaga dotlenienie mózgu oraz czynność nerwów. Bogatym źródłem potasu są banany, pomidory, melon, porzeczki, orzechy, rośliny strączkowe.
  • Fosfor poprawia nastrój i pamięć. W dużych ilościach występuje w serach, mięsie i rybach.
  • Żelazo to nośnik tlenu, dba o odpowiednie dotlenianie mózgu. Jeśli chcesz poprawić pamięć, jedz wątróbkę i czerwone mięso, nasiona strączkowe, najlepiej soczewicę, żółtka, kasze, nasiona dyni, orzechy, migdały, suszone figi i morele, szczypiorek.

3. Dieta na pamięć

Składniki odżywcze, które znajdują się w naszej diecie, mają duży wpływ na działanie mózgu. Węglowodany są cennym źródłem energii dla pracy mózgu. Badania dowodzą, że mózg dorosłego człowieka zużywa dziennie ok. 140 g glukozy. By mózg pracował sprawnie przez cały dzień, jedz regularnie, co 3-4 godziny. Zapobiega to spadkom glukozy we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że najzdrowszym źródłem glukozy dla mózgu są węglowodany złożone, występujące w pieczywie razowym, kaszach, brązowym ryżu, makaronie razowym, muesli, płatkach owsianych – natomiast cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, pomogą tylko na chwilę, by za niedługi czas spowodować senność i duży spadek glukozy we krwi.

Białko jest również budulcem mózgu, odpowiada za regenerację komórek nerwowych. Raz dziennie jedz więc porcję produktu będącego źródłem białka. Może to być chude mięso, twaróg, porcja ryby.

Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla organizmu, ponieważ zapobiegają schorzeniom układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu poprzez dobroczynny wpływ na pracę układu krążenia. Na lepszą pamięć raz w tygodniu na obiad jedz danie przyrządzone z morską tłustą rybą, a codziennie dodawaj do potraw olej rzepakowy i sojowy lub oliwę z oliwek.

Lecytyna jest najlepszym źródłem choliny. Jeśli w organizmie występuje jej niedobór, pojawiają się problemy ze zdolnościami pamięciowymi. Aby zapobiec niedoborowi, należy codziennie spożywać produkty sojowe, 2-3 razy w tygodniu potrawy z jajek, a raz w tygodniu danie przygotowane z mięsa wołowego. Czasami jako przekąskę zjedz orzechy lub migdały.

Jak skutecznie poprawić pamięć i koncentrację? Zdrowa i zbilansowana dieta jest konieczna: zapobiega problemom z pamięcią i sprawia, że całe ciało jest w wyjątkowo dobrej kondycji. Dieta na pamięć powinna być dodatkowo wspomagana ćwiczeniem pamięci i aktywnością fizyczną, która dotlenia mózg i usprawnia jego działanie.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta na pamięć i koncentrację - najnowsze pytania

Artykuły Dieta na pamięć i koncentrację
Dieta na pamięć i koncentrację

Miłorząb japoński

Miłorząb japoński to olbrzymie drzewo pochodzące z Chin. Liście tej rośliny od wieków wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie Chin, a z czasem zaczęły mieć zastosowanie na całym świecie. Liście miłorzębu japońskiego wykazują właściwości antyoksydacyjne,...

Dieta na pamięć i koncentrację

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDLoraz...

Dieta na pamięć i koncentrację

Dieta na mózg

Słuchając nowinek o nowych produktach żywnościowych i środkach dietetycznych, bardzo łatwo można uwierzyć, że działają one cuda. Poprawa koncentracji, lepszy nastrój, zwiększona zdolność myślenia i kojarzenia, szybsza praca mózgu – to tylko niektóre...

Dieta na pamięć i koncentrację

Dieta dla mózgu

Szybkie tempo życia, nadmiar codziennych obowiązków przyczyniają się do osłabienia wydolności umysłowej organizmu. Pojawiają się kłopoty z koncentracją, pogarsza się pamięć i odporność na stres. Na prawidłowość funkcjonowania mózgu i układu nerwowego...

Dieta na pamięć i koncentrację

Miłorząb japoński na pamięć i koncentrację

Miłorząb japoński (Ginkgo biloba) jest jedną z najważniejszych roślin stosowanych od lat w zaburzeniach pamięci i trudnościach w koncentracji uwagi. To długowieczne drzewo, żyjące nawet do 2000 lat, na Dalekim Wschodzie uchodzi za symbol wytrzymałości i...

Dieta na pamięć i koncentrację

Mózg po 50 roku życia: usprawnij go za pomocą diety

Nie jest tajemnicą, że dieta ma ogromny wpływ na kondycję człowieka. Naukowcy wnikliwie badają wpływ żywienia na nasz organizm, w tym na funkcjonowanie mózgu. Dieta a sprawność umysłowa Mózg, podobnie jak inne ludzkie organy, potrzebuje...

Ćwiczenia

Ćwicz, by poprawić pamięć!

Środki masowego przekazu podają bardzo wiele informacji na temat sposobów utrzymania formy. Większość tych wiadomości jest jednak przeznaczona dla osób młodych. Młodych ludzi z

Zaburzenia pamięci i intelektu

Pigułka na pamięć

W Wielkiej Brytanii trwają badania nad lekiem, który ma pomóc zapobiegać roztargnieniu osób w podeszłym wieku. Środek nie leczy chorób mózgu, a jedynie poprawia pamięć. Prace na

Inteligencja

Pamięć fotograficzna

Pamięć fotograficzna to zwyczajowa nazwa na określenie wyobraźni ejdetycznej, a więc zdolności do precyzyjnego odtwarzania, z dużą dokładnością, widzianych wcześniej obrazów, dźwię

Inteligencja

Pamięć długotrwała

Zasadniczo proces zapamiętywania dzieli się na trzy etapy. Każda informacja, która w końcu trafia do pamięci długotrwałej, musi najpierw zostać przetworzona przez pamięć sensoryczn

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500