Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane od ponad 1000 lat, a obecnie stanowią trzecią na świecie odmianę pod względem powszechności upraw. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności.

Wartość odżywcza grzybów shiitake

Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo żelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C. W 100 gramach surowych grzybów shiitake jest zaledwie 34 kalorie, co sprawia, że mogą je spożywać nawet osoby będące na diecie.

Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake:

Grzyby shiitakeWartość odżywcza w 100 g
Energia 34 kcal
Węglowodany 6,79 g
Błonnik 2,5 g
Tłuszcze 0,49 g
Białko 2,24 g
Witamina B1 0,015 mg
Witamina B2 0,217 mg
Witamina B3 3,877 mg
Witamina B5 1,500 mg
Witamina B6 0,293 mg
Witamina D 20 IU
Wapń 2 mg
Żelazo 0,41 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 112 mg
Potas 304 mg
Sód 9 mg
Cynk 1,03 mg
Mangan 0,230 mg

Wpływ grzybów shiitake na zdrowie

Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Również japońscy naukowcy zbadali właściwości grzybów. Okazało się, że spożywanie grzybów shiitake powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu w kale, co jest równoznaczne z obniżeniem jego poziomu w ciele człowieka. Grzyby shiitake wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi, zapobiegając jego podwyższeniu. Wysokie ciśnienie krwi oznacza dodatkową pracę dla serca i bez podjęcia leczenia może prowadzić do udaru lub zawału serca.

Ekstrakt z grzybów shiitake ma swoje zastosowanie również w profilaktyce chorób nowotworowych. Grzyby te mają bowiem w swoim składzie związek o nazwie lentinan, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale i ma działanie antyrakowe. Wiele badań wykazało właściwości przeciwnowotworowe lentinanu uzyskanego z grzybów shiitake. Związek ten ogranicza i spowalnia rozwój raka. Ponadto przyczynia się do regresji i bardziej aktywnego zwalczania guzów. Takie działanie lentinanu ma związek z jego wpływem na układ odpornościowy. Poprzez wzmocnienie odporności organizmu pomaga on aktywować konkretne komórki i białka, które atakują raka. Lentinan jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Grzyby shiitake są przydatne również w profilaktyce zakrzepicy. Tworzenie się skrzepów, które utrudniają przepływ krwi, jest znacznie ograniczone dzięki spożywaniu grzybów shiitake. Takie działanie grzybów jest spowodowane obecnością związku siarkoorganicznego, który blokuje przyłączanie się płytek krwi.

Mimo iż grzyby shiitake mają dużo prozdrowotnych właściwości i są bogate w składniki odżywcze, nie należy przesadzać z ich ilością. Nadmierne spożycie może spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha. Niektóre osoby są uczulone na grzyby shiitake, a po ich zjedzeniu na skórze pojawia się wysypka. Grzyby te nie są wskazane również dla osób, które mają kamienie w nerkach lub podagrę.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Grzyby - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Grzyby
Grzyby

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie zostaną zaprezentowane 63 atrapy grzyb ... zwiedzających, jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane będą ponadto planszami ilustrującymi...

Grzyby

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych ... oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje błonnika pokarmowego ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwas ... mineralnym jest potas. W zależności od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto...

Grzyby

Zatrucia grzybami

(...) muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle smaczne, jednak nie posiadają prawie żadnych wartości ... z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich nadmiar może spowodować niestrawność, a smażone lub duszone ... niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka żółta, gołąbki, bedłka, opieńka...

Grzyby

Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne ... óżniać grzyby jadalne od trujących. Spis treści Właściwości grzybów Grzyby w diecie to nie tylko źródło smaku i...

Owoce

Właściwości malin

Jakie właściwości mają maliny? Zdrowe, soczyste, pachnące maliny uwielbia każdy. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu, spożywamy je także w zimie w postaci dżemów, sokó

Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaos

Warzywa

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Równ

Ziołolecznictwo

Właściwości ziół

Zioła od wieków wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Właściwości ziół uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych. Z tego względu w zależności...

Błonnik

Właściwości błonnika

Błonnik to niezbędny składnik pokarmowy, który zapewni ci mnóstwo energii i pomoże zachować dobrą formę. Zacznij postrzegać układ trawienny jako motor twojego organiz

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500