Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy, hormony. Ponadto regulują gospodarkę wodną organizmu oraz pełnią rolę transporterów leków. Zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane. Największa zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży oraz u osób po operacji.

Rola białka w organizmie

W organizmie białka pełnią zróżnicowane funkcje, które zapewniają prawidłowy rozwój, a tym samym zdrowie człowieka. Białka jako enzymy oraz hormony regulują przemianę materii, zapewniając prawidłowy stan organizmu oraz przystosowanie się do zmian środowiska zewnętrznego. Białkami są również przeciwciała odpowiedzialne za obronę ustroju przed działaniem drobnoustrojów i wirusów oraz innych czynników patogennych. Białka dzięki swoim właściwościom uczestniczą w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Pełnią też rolę transportową, gdyż przenoszą substancje odżywcze oraz leki, np. hemoglobina transportuje tlen. Optymalna zawartość białka w diecie decyduje o prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji uszkodzonych tkanek (np. złuszczającej się ciągle skóry lub gojeniu ran), a zatem o zdrowiu człowieka.

Wartość odżywcza białek

Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą. Najbardziej wartościowe białko dla organizmu jest pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, mięso, ryby, jaja). Zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne. Z kolei białka roślinne są niepełnowartościowe dla organizmu.

Tabela. Zawartość białka w 100 g produktu

ProduktZawartość w gProduktZawartość w g
Mleko 2% 3,4 Soja, nasiona 34,0
Ser twarogowy chudy 19,8 Fasola biała 21,4
Kurczak – pierś 21,5 Kasza gryczana 12,6
Wołowina – pieczeń 21,0 Orzechy włoskie 16,0
Dorsz świeży 17,7 Jabłko 0,4

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien z dietą spożywać 0,8-1,0 g białka na 1 kg masy ciała, czyli w diecie osoby ważącej 70 kg powinno znajdować się od 56 do 70 g białka na dobę. Tym samym dzienne zapotrzebowanie na energię powinno w 15-20% pochodzić z białka. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się 1,5-2-krotnie dla dzieci i młodzieży, ponieważ białko buduje mięśnie oraz zapewnia prawidłowy rozwój organizmu. Ponadto kobiety w ciąży powinny przyjmować zwiększoną ilość białka w ciągu dnia (1,5 g na 1 kg masy ciała), aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu.

Nadmiar białka jest szkodliwy dla organizmu. Podczas metabolizmu białek powstają nadmierne ilości kwasu moczowego, który odkłada się w stawach, powodując stany zapalne. Ponadto tworzą się związki, które uszkadzają nerki oraz wątrobę, prowadząc do niewydolności tych narządów. Wiele osób cierpi z powodu alergii na białko, zwłaszcza mleka oraz ryb, dlatego nie należy spożywać tych składników odżywczych w dużych ilościach.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

Zapotrzebowanie organizmu na białko

Witam Nie rozumiem jednej rzeczy: Zapotrzebowanie na białko wynosi 1g/1kg masy ciała, czyli, jeżeli ważę 80kg, potrzebuje 80g. Jednak licząc procentowo (np 18%) mojego zapotrzebowania kalorycznego (2800kcal), wychodzi 504kcal, czyli 126g białka. Skąd...

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 1 odpowiedź Dieta na zwiększenie masy ciała ~:

Witam, Mój chłopak ma 21 lat, bardzo wychudł w ciągu ostatnich 2 miesięcy - nie miał pieniędzy na jedzenie. Teraz pracuje na budowie. Chciałabym mu wprowadzić "dietę na przytycie" - problem polega na tym że On ma cukrzyce typu 1 .

pokaż 5 następnych

Artykuły Białka

Jedz białko na śniadanie!
Białka Jedz białko na śniadanie!

(...) głodu w ciągu dnia. Ponadto za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) odkryto, że duża ilość białka na początku ... posiłek zawierający 500 kcal składający się z ziaren zbóż i mleka (zawierający standardową ilość białka), a część...

Białka Rola białka w organizmie człowieka

(...) ów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń. Białka tworzone są przez aminokwasy. Zdrowa dieta powinna ... w organizmie będzie w pełni realizowana. Funkcje białka w organizmie Białka są budulcem nowych tkanek, a także materiałem ... . Przeliczając: 1 gram białka tworzy 4 kcal energii. Aminokwasy znajdują się w płynach ustrojowych: krwi, płynie...

Białka Białko w diecie

(...) dziwnego w tym, że człowiek potrzebuje białka, by wspomagać regenerację i wzrost komórek. Produkty zawierające białko są ... óżne produkty, wówczas szansa na dostarczenie odpowiedniej ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest większa. Szczególną rolę białko odgrywa w diecie osób odchudzających się. Spożywanie produktów z dużą zawartością białka może ... energetycznej białka. Wpływ białka na zdrowie Nie należy przesadzać z ilością spożywanego białka. Nadmiar może doprowadzić do...

Czy nietolerancja laktozy leży w psychice?
Białka Czy nietolerancja laktozy leży w psychice?

U osoby, która po spożyciu produktów białkowych odczuwa zaburzenia ze strony układu pokarmowego – najczęściej nudności, bóle brzucha, biegunki – podejrzewana jest zazwyczaj nietolerancja laktozy. Jeśli objawy występują w...

Produkty bogate w białko
Białka Produkty bogate w białko

(...) jest skurcz mięśni, regeneracja tkanek, gojenie ran. Specjalne białka – immunoglobuliny, uczestniczą w odpowiedzi obronnej ... białka nie sposób przecenić. Białka stanowią 75% masy tkanek miękkich ciała. Są wielocząsteczkowymi biopolimerami ... do regeneracji zużytych lub uszkodzonych. Białka są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śr ... swoje zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Z tego powodu brakującą ilość białka należy czerpać z pożywienia i dostarczać organizmowi...

Tłuszcze Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zapotrzebowanie na tłuszcz jest uzależnione od wieku oraz niezbędnej do życia energii.

Normy laboratoryjne Białko C

Badanie biochemiczne krwi obejmuje analizę składników osocza (zasadniczego, płynnego składnika krwi, w którym znajdują się składniki morfologiczne). Osocze transportuje cząsteczki niezbędne komórkom, tj. elektrolity, białka i inne...

Normy laboratoryjne Białko S

Białko S wspólnie w białkiem C pełnią w organizmie funkcję naturalnych inhibitorów procesów krzepnięcia. Stanowią one istotny element równowagi między aktywnością czynników prozakrzepowych, a aktywnością czynników...

Białko w moczu
Normy laboratoryjne Białko w moczu

Badanie ogólne moczu jest jednym z elementarnych badań, służących diagnozowaniu chorób, które pozwalają ocenić funkcjonowanie organizmu. Badanie moczu wykonuje się na czczo. Badany osobiście pobiera próbkę moczu rano, tuż po...

Środki wspomagające odchudzanie Białko a odchudzanie

Dieta bogatobiałkowa wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. Jednakże zbyt duża ilość białka w diecie może powodować uszkodzenie wątroby i nerek.

pokaż 10 następnych