Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy, hormony. Ponadto regulują gospodarkę wodną organizmu oraz pełnią rolę transporterów leków. Zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane. Największa zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży oraz u osób po operacji.

Rola białka w organizmie

W organizmie białka pełnią zróżnicowane funkcje, które zapewniają prawidłowy rozwój, a tym samym zdrowie człowieka. Białka jako enzymy oraz hormony regulują przemianę materii, zapewniając prawidłowy stan organizmu oraz przystosowanie się do zmian środowiska zewnętrznego. Białkami są również przeciwciała odpowiedzialne za obronę ustroju przed działaniem drobnoustrojów i wirusów oraz innych czynników patogennych. Białka dzięki swoim właściwościom uczestniczą w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Pełnią też rolę transportową, gdyż przenoszą substancje odżywcze oraz leki, np. hemoglobina transportuje tlen. Optymalna zawartość białka w diecie decyduje o prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji uszkodzonych tkanek (np. złuszczającej się ciągle skóry lub gojeniu ran), a zatem o zdrowiu człowieka.

Wartość odżywcza białek

Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą. Najbardziej wartościowe białko dla organizmu jest pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, mięso, ryby, jaja). Zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne. Z kolei białka roślinne są niepełnowartościowe dla organizmu.

Tabela. Zawartość białka w 100 g produktu

ProduktZawartość w gProduktZawartość w g
Mleko 2% 3,4 Soja, nasiona 34,0
Ser twarogowy chudy 19,8 Fasola biała 21,4
Kurczak – pierś 21,5 Kasza gryczana 12,6
Wołowina – pieczeń 21,0 Orzechy włoskie 16,0
Dorsz świeży 17,7 Jabłko 0,4

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien z dietą spożywać 0,8-1,0 g białka na 1 kg masy ciała, czyli w diecie osoby ważącej 70 kg powinno znajdować się od 56 do 70 g białka na dobę. Tym samym dzienne zapotrzebowanie na energię powinno w 15-20% pochodzić z białka. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się 1,5-2-krotnie dla dzieci i młodzieży, ponieważ białko buduje mięśnie oraz zapewnia prawidłowy rozwój organizmu. Ponadto kobiety w ciąży powinny przyjmować zwiększoną ilość białka w ciągu dnia (1,5 g na 1 kg masy ciała), aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu.

Nadmiar białka jest szkodliwy dla organizmu. Podczas metabolizmu białek powstają nadmierne ilości kwasu moczowego, który odkłada się w stawach, powodując stany zapalne. Ponadto tworzą się związki, które uszkadzają nerki oraz wątrobę, prowadząc do niewydolności tych narządów. Wiele osób cierpi z powodu alergii na białko, zwłaszcza mleka oraz ryb, dlatego nie należy spożywać tych składników odżywczych w dużych ilościach.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze (2)

Wyloguj
~kolo
~kolo

@~xyz: taaa jasne u idioty który siedzi kilkanaście godzin na kompie chyba, masakra po prostu, normalnie węgle najzdrowsze pewnie haha, leze

Odpowiedz
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 1 odpowiedź Dieta na zwiększenie masy ciała ~:

Witam, Mój chłopak ma 21 lat, bardzo wychudł w ciągu ostatnich 2 miesięcy - nie miał pieniędzy...

pokaż 5 następnych

Artykuły Białka

Tłuszcze Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zapotrzebowanie na tłuszcz jest uzależnione od wieku oraz niezbędnej do życia energii.

Normy laboratoryjne Białko C

Badanie biochemiczne krwi obejmuje analizę składników osocza (zasadniczego, płynnego...

Normy laboratoryjne Białko S

Białko S wspólnie w białkiem C pełnią w organizmie funkcję naturalnych inhibitorów...

Białka Białko w diecie

Białko jest elementem każdej komórki ludzkiego ciała. Jest to główny składnik...

Białko w moczu
Normy laboratoryjne Białko w moczu

Badanie ogólne moczu jest jednym z elementarnych badań, służących diagnozowaniu chorób,...

Środki wspomagające odchudzanie Białko a odchudzanie

Dieta bogatobiałkowa wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. Jednakże zbyt duża ilość białka w diecie może powodować uszkodzenie wątroby i nerek.

Tłuszcze Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcz jest niezbędny, by organizm człowieka mógł prawidłowo funkcjonować. Zbyt duże jego ilości są jednak niekorzystne dla zdrowia. Jakie jest zapotrzebowanie człowieka na tłuszcz?

Jedz białko na śniadanie!
Białka Jedz białko na śniadanie!

Wyniki badań sugerują, że jedzenie śniadania bogatego w białko może być skuteczną metodą na lepszą kontrolę apetytu i walkę z objadaniem się, szczególnie wśród młodych ludzi.

Produkty bogate w białko
Białka Produkty bogate w białko

Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie....

Normy laboratoryjne Białko całkowite we krwi

Białko całkowite we krwi to zbiór wszystkich frakcji białek krwi, takich jak: albuminy,...

Normy laboratoryjne Białko płodowe alfa (AFP)

Białko płodowe alfa (AFP), inaczej alfa-fetoproteina, to glikoproteina o masie molowej 69 000....

Normy laboratoryjne Białko Bence'a-Jonesa w moczu

Białko Bence-Jonesa to występujące w moczu łańcuchy lekkie immunoglobulin. Białko to pojawia...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij