Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Zapotrzebowanie na białko

https-www-flickr-com-photos-marinashemesh-6331771638_8120.jpg
Zdjęcie autorstwa / CC BY-SA 2.0

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy, hormony. Ponadto regulują gospodarkę wodną organizmu oraz pełnią rolę transporterów leków. Zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane. Największa zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży oraz u osób po operacji.

Rola białka w organizmie

W organizmie białka pełnią zróżnicowane funkcje, które zapewniają prawidłowy rozwój, a tym samym zdrowie człowieka. Białka jako enzymy oraz hormony regulują przemianę materii, zapewniając prawidłowy stan organizmu oraz przystosowanie się do zmian środowiska zewnętrznego. Białkami są również przeciwciała odpowiedzialne za obronę ustroju przed działaniem drobnoustrojów i wirusów oraz innych czynników patogennych. Białka dzięki swoim właściwościom uczestniczą w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Pełnią też rolę transportową, gdyż przenoszą substancje odżywcze oraz leki, np. hemoglobina transportuje tlen. Optymalna zawartość białka w diecie decyduje o prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji uszkodzonych tkanek (np. złuszczającej się ciągle skóry lub gojeniu ran), a zatem o zdrowiu człowieka.

Wartość odżywcza białek

Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą. Najbardziej wartościowe białko dla organizmu jest pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, mięso, ryby, jaja). Zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne. Z kolei białka roślinne są niepełnowartościowe dla organizmu.

Tabela. Zawartość białka w 100 g produktu

Produkt Zawartość w g Produkt Zawartość w g
Mleko 2% 3,4 Soja, nasiona 34,0
Ser twarogowy chudy 19,8 Fasola biała 21,4
Kurczak – pierś 21,5 Kasza gryczana 12,6
Wołowina – pieczeń 21,0 Orzechy włoskie 16,0
Dorsz świeży 17,7 Jabłko 0,4

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien z dietą spożywać 0,8-1,0 g białka na 1 kg masy ciała, czyli w diecie osoby ważącej 70 kg powinno znajdować się od 56 do 70 g białka na dobę. Tym samym dzienne zapotrzebowanie na energię powinno w 15-20% pochodzić z białka. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się 1,5-2-krotnie dla dzieci i młodzieży, ponieważ białko buduje mięśnie oraz zapewnia prawidłowy rozwój organizmu. Ponadto kobiety w ciąży powinny przyjmować zwiększoną ilość białka w ciągu dnia (1,5 g na 1 kg masy ciała), aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Nadmiar białka jest szkodliwy dla organizmu. Podczas metabolizmu białek powstają nadmierne ilości kwasu moczowego, który odkłada się w stawach, powodując stany zapalne. Ponadto tworzą się związki, które uszkadzają nerki oraz wątrobę, prowadząc do niewydolności tych narządów. Wiele osób cierpi z powodu alergii na białko, zwłaszcza mleka oraz ryb, dlatego nie należy spożywać tych składników odżywczych w dużych ilościach.

Komentarze (2)
~Aleksia
~Aleksia

Generalnie to nie jest alergia na białko mleka, tylko na nowe związki powstające w wyniku modyfikacji mleka. Spożywamy głównie mleko UHT, a ono nie jest już tym samym mlekiem, które mamy od krowy. Poza tym dodawane związki chemiczne przedłużające trwałość powodują alergie. Dlaczego teraz tyle dzieci i ludzi ma alergię na produkty mleczne, a nasze babcie nie miały? To z powodu chemicznych dodatków stosowanych nagminnie przy produkcji.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białka - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Białka
Białka

Białko w diecie

(...) dziwnego w tym, że człowiek potrzebuje białka, by wspomagać regenerację i wzrost komórek. Produkty zawierające białko są ... w diecie znalazły się różne produkty, wówczas szansa na dostarczenie odpowiedniej ilości białka i niezbędnych ... ów z dużą zawartością białka może przyspieszyć przemianę materii nawet o 40% i hamować łaknienie, dzięki niskiej kaloryczności, a także niewysokiej dostępności energetycznej białka. Wpływ białka na zdrowie Nie należy przesadzać z ilością spożywanego...

Białka

Produkty bogate w białko

(...) jest skurcz mięśni, regeneracja tkanek, gojenie ran. Specjalne białka – immunoglobuliny, uczestniczą w odpowiedzi obronnej ... w diecie Zalet białka nie sposób przecenić. Białka stanowią 75% masy tkanek miękkich ciała. Są wielocząsteczkowymi ... mięśniowych, a także do regeneracji zużytych lub uszkodzonych. Białka są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu ... , jednak nie w takiej ilości, by pokryć całe swoje zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Z tego powodu brakującą ilość białka należy...

Białka

Rola białka w organizmie człowieka

(...) ów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń. Białka tworzone są przez aminokwasy. Zdrowa dieta powinna ... w organizmie będzie w pełni realizowana. Spis treści Funkcje białka w organizmie <p>Białka są jednym z niezbędnych składnik&oacute;w pokarmowych zapewniających prawidłowe funkcjonowania organizmu. Białka stanowią podstawowy budulec wszystkich tkanek ustroju...

Białka

Czy nietolerancja laktozy leży w psychice?

U osoby, która po spożyciu produktów białkowych odczuwa zaburzenia ze strony układu pokarmowego – najczęściej nudności, bóle brzucha, biegunki – podejrzewana jest zazwyczaj nietolerancja laktozy. Jeśli objawy występują w...

Białka

Jedz białko na śniadanie!

(...) głodu w ciągu dnia. Ponadto za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) odkryto, że duża ilość białka na początku ... posiłek zawierający 500 kcal składający się z ziaren zbóż i mleka (zawierający standardową ilość białka), a część...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie,

Środki wspomagające odchudzanie

Białko a odchudzanie

Coraz więcej diet odchudzających nakazuje zwiększenie zawartości białka w diecie. Białko w produktach nabiałowych przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. W związku z tym wa

Normy laboratoryjne

Białko C

Badanie biochemiczne krwi obejmuje analizę składników osocza (zasadniczego, płynnego składnika krwi, w którym znajdują się składniki morfologiczne). Osocze transportuje cząsteczki niezbędne komórkom, tj. elektrolity, białka i inne...

Normy laboratoryjne

Białko S

Białko S wspólnie w białkiem C pełnią w organizmie funkcję naturalnych inhibitorów procesów krzepnięcia. Stanowią one istotny element równowagi między aktywnością czynników prozakrzepowych, a aktywnością czynników...

Normy laboratoryjne

Białko w moczu

Badanie ogólne moczu jest jednym z elementarnych badań, służących diagnozowaniu chorób, które pozwalają ocenić funkcjonowanie organizmu. Badanie moczu wykonuje się na czczo. Badany osobiście pobiera próbkę moczu rano, tuż po...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500