5 z 12Brak odpowiedniej diety
Aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zalecana jest dieta śródziemnomorska. Dieta ta uwzględnia spożywanie warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna, nasion roślin strączkowych, ryb i zdrowych tłuszczów. Jako źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej warto wybierać oliwę z oliwek, orzechy, awokado oraz oliwki.
W diecie tej rekomenduje się sięganie po ryby bogate w kwasy omega -3. Doskonałym wyborem będą zatem łososie, sardynki, anchois, śledzie czy tuńczyki. Osoby na diecie śródziemnomorskiej powinny spożywać np. pomidory, bogate w antyoksydanty takie jak likopen, oraz witaminy C i K, zielone warzywa liściaste np. roszponkę, szpinak, sałatę masłową, sałatę rzymską.
Pacjentom z hipercholesterolemią zaleca się jedzenie takich owoców jak pomarańcze, truskawki, jabłka, gruszki, winogrona i jagody.