Związki chemiczne oparte na kofeinie szansą na walkę z chorobą Parkinsona

Zespół naukowców z University of Saskatchewan opracował dwa związki chemiczne na bazie kofeiny, które dają szanse na zapobieganie niszczącemu działaniu choroby Parkinsona.

Chorzy na parkinsona wymagają stałej opieki
Chorzy na parkinsona wymagają stałej opieki (Shutterstock)

Choroba Parkinsona atakuje układ nerwowy, powodując niekontrolowane drgawki, sztywność mięśni i powolny, niedokładny ruch, głównie u osób w średnim wieku i starszych.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Według statystyk na parkinsona częściej chorują mężczyźni niż kobiety, a średni wiek chorych na parkinsona to 58 lat, ale zdarzają się też przypadki zachorowań nawet przed 40. rokiem życia. Jest to spowodowane przez utratę komórek mózgowych (neuronów) wytwarzających dopaminę, niezbędny neuroprzekaźnik, który umożliwia neuronom komunikację między sobą.

W Europie, na parkinsona choruje ok. 1,6 proc. osób powyżej 60. roku życia. Przyjmuje się, że na schorzenie cierpi ok. 0,1 - 0,2 proc. ludności świata. W ciągu jednego roku zapada na nią 10 do 20 osób na każde 100 tysięcy osób.

Ocenia się, że z chorobą Parkinsona zmaga się w Polsce jest ok. 60-80 tysięcy osób, a co roku przybywa ok. 4-8 tys. nowych przypadków. Wpływ ma na to stale rosnąca liczba osób w podeszłym wieku, tak więc zjawisko starzenia się społeczeństwa sprawi, że w przyszłości zwiększy się liczba osób chorych na parkinsona.

ZOBACZ TAKŻE:

Zespół koncentruje swoją pracę na białku zwanym alfa-synukleiną (AS), które bierze udział w regulacji dopaminy.

W przypadku osób cierpiących na parkinsona, AS jest nieprawidłowo pofałdowane tworząc zwartą strukturę wywołującą śmierć neuronów, wytwarzających dopaminę. Co gorsza, AS działa tak samo jak choroba prionowa (na przykład wariant choroby Creutzfeldta-Jacoba lub "szalonych krów"). W chorobach prionowych, jedno nieprawidłowo złożone białko wyzwala nieprawidłowe składanie w innych białkach, powodując efekt domina.

Jeremy Lee, biochemik z University of Saskatchewan College of Medicine oraz Ed Krol z College of Pharmacy and Nutrition utworzyli i poprowadzili zespół, w którego skład weszli Troy Harkness i Joe Kakish z University of Saskatchewan College of Medicine, a także Kevin Allen z Drug Discovery and Research Group w College of Pharmacy and Nutrition.

"Wiele z obecnych związków terapeutycznych koncentruje się na zwiększaniu wyrzutu dopaminy do tych komórek, które przeżyły, ale działa to tylko tak długo, jak długo istnieje jeszcze wystarczająco dużo komórek zdolnych do pracy" - powiedział Lee. "Nasze podejście ma na celu ochronę komórek wytwarzających dopaminę zapobiegając w pierwszej kolejności niewłaściwemu składaniu białka AS."

Lee wyjaśnił, że zespół zsyntetyzowany 30 różnych leków zawierających "dwufunkcyjne dimery", czyli cząsteczki, które łączą w sobie dwie różne substancje powszechnie znane z tego, że mają wpływ na komórki produkujące dopaminę.

Zaczęli od zbudowania "rusztowania" utworzonego z kofeiny. Pomysł na takie rozwiązanie zaczerpnęli z literatury medycznej - kofeina jest bowiem znana ze swojego działania ochronnego przed chorobą Parkinsona. Na bazie tego rusztowania, dodali inne związki, których działanie jest znane: nikotynę, lek na cukrzycę - metforminę oraz aminoindan - substancję badawczą podobną do leku na parkinsona - rasagiliny.

Stosując przygotowany model choroby Parkinsona, Lee i jego zespół odkrył dwa związki zapobiegające zbrylaniu białka AS, które skutecznie pozwalają komórkom rosnąć normalnie.

"Nasze wyniki sugerują, te nowe dwufunkcyjne dimery dają obietnice zapobiegania progresji choroby Parkinsona" - powiedział Lee.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.