Belgia walczy o słynne frytki po tym, jak UE stwierdziła, że są niezdrowe

Unia Europejska uznała, że aby zapobiegać rosnącej liczbie nowotworów, ziemniaki powinny być wrzucane przed smażeniem do gorącej wody. Rząd belgijski twierdzi, że nowa propozycja Unii może negatywnie wpłynąć na jakość i smak belgijskich frytek.

Zastanawiasz się, ile kalorii mają frytki? Zobacz nasz film:

Zobacz film: "Smażone a pieczone - ile kalorii mają frytki?"

Tradycyjne belgijskie frytki są smażone dwa razy. Najpierw wrzuca się surowe ziemniaki na tłuszcz o niskiej temperaturze, aby uzyskać odpowiednio puszyste wnętrze, a następnie frytki trafiają do tłuszczu o wysokiej temperaturze, aby miały chrupiącą, złotą skórkę.

Swoją propozycję Komisja UE argumentuje troską o zdrowie obywateli. Blanszowanie ziemniaków w gorącej wodzie, ma zapobiegać wytwarzaniu akrylamidu, który może wywoływać m.in. nowotwory przewodu pokarmowego oraz uszkodzenia układu nerwowego.

Unia Europejska proponuje, aby ziemniaki blanszować przed smażeniem
Unia Europejska proponuje, aby ziemniaki blanszować przed smażeniem (123rf)

Choć propozycja UE dotyczy każdych ziemniaków, to jednak najbardziej uderza w Belgów i ich tradycyjny produkt. Ben Weyts, belgijski minister turystyki uważa, że blanszowanie ziemniaków przed smażeniem sprawi, że frytki belgijskie stracą swój unikalny smak. Ponadto twierdzi, że istnieją inne sposoby na zmniejszenie ryzyka związanego z podwójnym smażeniem. Wymienia on m.in. przechowywanie i smażenie ziemniaków w niskich temperaturach.

Na ten moment Komisja Europejska mówi, że jest to tylko propozycja, a nie oficjalny zakaz. Dodaje również, że celem działań nie jest zakazanie jedzenia frytek, a jedynie zadbanie o zdrowie publiczne.

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków
Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków [4 zdjęcia]

Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej,...

zobacz galerię

Frytki belgijskie są cenione na całym świecie właśnie za smak i chrupkość. Jeśli przepis wejdzie w życie, może wpłynąć także na rynek polski, ponieważ frytki belgijskie są popularną przekąską w naszym kraju zwłaszcza w sezonie letnim.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!