Frytki belgijskie - jak są przygotowywane, dlaczego Unia Europejska z nimi walczy, odpowiedź Belgii na zarzuty Unii Europejskiej

Frytki belgijskie na celowniku Unii Europejskiej. Unijni urzędnicy uznali, że aby zapobiegać rosnącej liczbie nowotworów, ziemniaki powinny być wrzucane przed smażeniem do gorącej wody. Rząd belgijski twierdzi, że nowa propozycja Unii może negatywnie wpłynąć na jakość i smak frytek belgijskich.

spis treści

1. Frytki belgijskie - jak są przygotowywane?

Tradycyjne frytki belgijskie są smażone dwa razy. Najpierw wrzuca się surowe ziemniaki na tłuszcz o niskiej temperaturze, aby uzyskać odpowiednio puszyste wnętrze, a następnie frytki trafiają do tłuszczu o wysokiej temperaturze, aby miały chrupiącą, złotą skórkę.

Zastanawiasz się, ile kalorii mają frytki? Zobacz nasz film:

Zobacz film: "Smażone a pieczone - ile kalorii mają frytki?"

2. Frytki belgijskie - dlaczego Unia Europejska z nimi walczy?

Swoją propozycję Komisja UE argumentuje troską o zdrowie obywateli. Blanszowanie ziemniaków w gorącej wodzie, ma zapobiegać wytwarzaniu akrylamidu, który może wywoływać m.in. nowotwory przewodu pokarmowego oraz uszkodzenia układu nerwowego.

Unia Europejska proponuje, aby ziemniaki blanszować przed smażeniem
Unia Europejska proponuje, aby ziemniaki blanszować przed smażeniem (123rf)

Na ten moment Komisja Europejska mówi, że jest to tylko propozycja, a nie oficjalny zakaz. Dodaje również, że celem działań nie jest zakaz jedzenia frytek belgijskich, a jedynie zadbanie o zdrowie publiczne.

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków
Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków [4 zdjęcia]

Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej,...

zobacz galerię

3. Frytki belgijskie - odpowiedź Belgii na zarzuty Unii Europejskiej

Choć propozycja UE dotyczy każdych ziemniaków, to jednak najbardziej uderza w Belgów i ich tradycyjne frytki belgijskie. Ben Weyts, belgijski minister turystyki uważa, że blanszowanie ziemniaków przed smażeniem sprawi, że nie zachowa się smak frytek belgijskich. Ponadto twierdzi, że istnieją inne sposoby na zmniejszenie ryzyka związanego z podwójnym smażeniem. Wymienia on m.in. przechowywanie i smażenie ziemniaków w niskich temperaturach.

Zobacz też:

Frytki belgijskie są cenione na całym świecie właśnie za smak i chrupkość. Jeśli przepis wejdzie w życie, może wpłynąć także na rynek polski, ponieważ frytki belgijskie są popularną przekąską w naszym kraju, zwłaszcza w sezonie letnim.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy