Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Monika Papuga-Sobczak

Frytki belgijskie - dlaczego Unia Europejska z nimi walczy? Odpowiedź Belgii na zarzuty UE

Avatar placeholder
30.03.2021 22:15
UE uważa, że frytki belgijskie nie są zdrowe
UE uważa, że frytki belgijskie nie są zdrowe (123rf)

Frytki belgijskie na celowniku Unii Europejskiej. Unijni urzędnicy uznali, że aby zapobiegać rosnącej liczbie nowotworów, ziemniaki powinny być wrzucane przed smażeniem do gorącej wody. Rząd belgijski twierdzi, że nowa propozycja Unii może negatywnie wpłynąć na jakość i smak frytek belgijskich.

spis treści

1. Frytki belgijskie - jak są przygotowywane?

Tradycyjne frytki belgijskie są smażone dwa razy. Najpierw wrzuca się surowe ziemniaki na tłuszcz o niskiej temperaturze, aby uzyskać odpowiednio puszyste wnętrze, a następnie frytki trafiają do tłuszczu o wysokiej temperaturze, aby miały chrupiącą, złotą skórkę.

2. Frytki belgijskie - dlaczego Unia Europejska z nimi walczy?

Swoją propozycję Komisja UE argumentuje troską o zdrowie obywateli. Blanszowanie ziemniaków w gorącej wodzie, ma zapobiegać wytwarzaniu akrylamidu, który może wywoływać m.in. nowotwory przewodu pokarmowego oraz uszkodzenia układu nerwowego.

Zobacz film: "Smażone a pieczone - ile kalorii mają frytki?"
Unia Europejska proponuje, aby ziemniaki blanszować przed smażeniem
Unia Europejska proponuje, aby ziemniaki blanszować przed smażeniem (123rf)

Na ten moment Komisja Europejska mówi, że jest to tylko propozycja, a nie oficjalny zakaz. Dodaje również, że celem działań nie jest zakaz jedzenia frytek belgijskich, a jedynie zadbanie o zdrowie publiczne.

3. Frytki belgijskie - odpowiedź Belgii na zarzuty Unii Europejskiej

Choć propozycja UE dotyczy każdych ziemniaków, to jednak najbardziej uderza w Belgów i ich tradycyjne frytki belgijskie. Ben Weyts, belgijski minister turystyki uważa, że blanszowanie ziemniaków przed smażeniem sprawi, że nie zachowa się smak frytek belgijskich. Ponadto twierdzi, że istnieją inne sposoby na zmniejszenie ryzyka związanego z podwójnym smażeniem. Wymienia on m.in. przechowywanie i smażenie ziemniaków w niskich temperaturach.

Frytki belgijskie są cenione na całym świecie właśnie za smak i chrupkość. Jeśli przepis wejdzie w życie, może wpłynąć także na rynek polski, ponieważ frytki belgijskie są popularną przekąską w naszym kraju, zwłaszcza w sezonie letnim.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze