Białko a odchudzanie

Coraz więcej diet odchudzających nakazuje zwiększenie zawartości białka w diecie. Białko w produktach nabiałowych przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. W związku z tym warto wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty mleczne. Dieta bogatobiałkowa, kiedy jest źle zbilansowana, negatywnie wpływa na zdrowie.

1. Białko w diecie

Białko w organizmie pełni zróżnicowane funkcje:

  • buduje tkanki, w tym mięśnie,
  • uczestniczy w zwiększeniu odporności (synteza przeciwciał),
  • regeneruje skórę i tkanki,
  • reguluje gospodarkę hormonalną (hormony),
  • uczestniczy w procesie trawienia (enzymy trawienne).

Zobacz film: "Jak przeprowadzić detoks na wiosnę?"

Najnowsze badania wykazały, że dieta bogata w białko z produktów mlecznych przyspiesza przemianę materii (o 25%), dlatego wspomaga proces odchudzania. Ponadto pomaga w kształtowaniu sylwetki, ale tylko w przypadku osób regularnie ćwiczących. Spośród makroskładników, to białko w największym stopniu wpływa na uczucie sytości oraz zapobiega uczuciu głodu.

Produkty mleczne są zazwyczaj niskokaloryczne (jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko 2%), a zarazem odżywcze, gdyż zawierają białko oraz spore ilości wapnia, które jest konieczne do prawidłowej budowy tkanki kostnej oraz zębów.

W trakcie odchudzania warto rozpoczynać dzień od śniadania, które zawiera produkt nabiałowy, np.:

  • ser biały półtłusty (200 g) z dodatkiem natki pietruszki i czerwonej papryki,
  • 2 jajka na miękko,
  • jogurt naturalny z dodatkiem 2 łyżek musli,
  • jogurt naturalny z wkrojonym bananem.

Dla osób odchudzających się i aktywnie uprawiających sport, na podwieczorek lub kolację świetnym pomysłem jest budyń (przygotowany z 500 ml 2% mleka) albo galaretka mleczna, która dostarczy nie tylko białko, ale również peptydy kolagenu (z żelatyny), które korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz stawy.

2. Przedawkowanie białka w diecie

Dieta bogatobiałkowa ma mnóstwo plusów, jednakże może dojść do przedawkowania białka.

Białko jest głównym źródłem związków zawierających azot, które podczas metabolizmu w wątrobie są przekształcane do mocznika oraz innych związków. Jego zbyt duża ilość w diecie prowadzi do upośledzenia funkcji nerek, a z czasem do ich niewydolności. Co więcej, osoby zwiększające ilość białka w diecie poprzez spożywanie mięsa lub ryb są narażone na wystąpienie dny moczanowej - kwas moczowy zaczyna odkładać się w stawach, powodując stany zapalne oraz trwałe uszkodzenie. W diecie osób, które pragną się odchudzać, białko nie powinno przekraczać wartości 1,5-2 g/kg masy ciała, czyli osoba ważąca 70 kg powinna w ciągu dnia dostarczyć organizmowi od 105 do 140 g białka.

Jeżeli planujemy odchudzanie dietą bogatobiałkową, warto przed jej rozpoczęciem zrobić badania krwi sprawdzające stan nerek i wątroby (mocznik, kreatynina, ALAT, AspAT). W przypadku upośledzenia funkcjonowania tych narządów dieta bogata w białko może prowadzić do ich niewydolności.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!