Trwa ładowanie...

Campylobacter – charakterystyka, objawy zakażenia, jak zapobiegać, leczenie

Avatar placeholder
30.03.2021 19:34
Campylobacter – charakterystyka, objawy zakażenia, jak zapobiegać, leczenie
Campylobacter – charakterystyka, objawy zakażenia, jak zapobiegać, leczenie

Campylobacter jest bakterią wywołującą zakażenia układu pokarmowego. Jest porównywalna do Salmonelli lub Shigielli. Jakie objawy wywołuje Campylobacter? Jak można uchronić organizm przed działaniem Campylobacter?

spis treści

1. Charakterystyka Campylobacter

Zakażenie Campylobacter nie jest w Polsce tak bradzo popularne. Dużo częściej odnotowuje się zakażenie Salmonellą oraz Shigiellą. Jednak w Niemczech oraz w Czechach zakażenie Campylobacter staje się coraz bardziej powszechne.

Bakterie Campylobacter można znaleźć w przewodzie pokarmowym świń, drobiu i bydła. Występują one także w przewodzie pokarmowe młodych kotów i psów. Także dzikie zwierzęta mogą być nosicielami Campylobacter.

Zakażenie Campylobacter występuje z powodu nieodpowiednio przygotowanego mięsa. Jeżeli mięso może być niedogotowane, niedopieczone, a mleko źle zapasteryzowane może dojść do zakażenia Campylobacter i wystąpienia objawów zakażenia Campylobacter.

2. Objawy zakażenia Campylobacter

Zobacz film: "Rośnie liczba zakażeń salmonellą"

Campylobacter powoduje ostre zapalenie żołądka, które objawia się gorączką do 40 stopni Celsjusza, osłabieniem, mdłościami, bólem brzucha oraz zapaleniem jelit połączonym z biegunką.

Zapalenie żołądka spowodowane przez Campylobacter może mieć wrzodziejący ostry przebieg. Stan chorobowy trwa zazwyczaj kilka dni. Często dochodzi do samowyleczenia. U osób z bardzo słabą odpornością i nieleczonym zakażeniem wywołanym przez Campylobacter może wystąpić posocznica.

Zakażenie Campylobacter może powodować także chorobę jaką jest zespół Guillaina-Barrego.

3. Jak zapobiegać zakażeniu?

Aby zapobiec zakażeniu Campylobacter należy przestrzegać zasad higieny. Po każdym kontakcie ze zwierzętami należy umyć ręce. Warto także pasteryzować produkty. Pasteryzacja daje wysoką skuteczność zabezpieczenia żywności.Także odpowiednio długie gotowanie lub pieczenie sprawia, że możemy pozbyć się bakterii Campylobacter.

4. Leczenie zakażenia Campylobacter

Zakażenie spowodowane Campylobacter leczy się objawowo. Jest to rodzaj choroby ograniczającej się. Podczas zakażenia warto zadbać o gospodarkę elektrolitową, uzupełniać płyny i nawadniać organizm.

Osoby starsze i o obniżonej odporności są leczone na zakażenie spowodowane Campylobacter za pomocą antybiotyków. Campylobacter staje się jednak coraz bardziej odporna na antybiotyki.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze