Trwa ładowanie...

Campylobacter – charakterystyka, objawy zakażenia, jak zapobiegać, leczenie

Campylobacter jest bakterią wywołującą zakażenia układu pokarmowego. Jest porównywalna do Salmonelli lub Shigielli. Jakie objawy wywołuje Campylobacter? Jak można uchronić organizm przed działaniem Campylobacter?

Zobacz film: "Rośnie liczba zakażeń salmonellą"

spis treści

1. Charakterystyka Campylobacter

Zakażenie Campylobacter nie jest w Polsce tak bradzo popularne. Dużo częściej odnotowuje się zakażenie Salmonellą oraz Shigiellą. Jednak w Niemczech oraz w Czechach zakażenie Campylobacter staje się coraz bardziej powszechne.

Bakterie Campylobacter można znaleźć w przewodzie pokarmowym świń, drobiu i bydła. Występują one także w przewodzie pokarmowe młodych kotów i psów. Także dzikie zwierzęta mogą być nosicielami Campylobacter.

Zakażenie Campylobacter występuje z powodu nieodpowiednio przygotowanego mięsa. Jeżeli mięso może być niedogotowane, niedopieczone, a mleko źle zapasteryzowane może dojść do zakażenia Campylobacter i wystąpienia objawów zakażenia Campylobacter.

Bakterie Chlamydia psittaci
Bakterie Chlamydia psittaci

Drobnoustrój Chlamydia psittaci przenoszony jest najczęściej przez ptactwo domowe i gospodarskie.

zobacz galerię

2. Objawy zakażenia Campylobacter

Campylobacter powoduje ostre zapalenie żołądka, które objawia się gorączką do 40 stopni Celsjusza, osłabieniem, mdłościami, bólem brzucha oraz zapaleniem jelit połączonym z biegunką.

Zapalenie żołądka spowodowane przez Campylobacter może mieć wrzodziejący ostry przebieg. Stan chorobowy trwa zazwyczaj kilka dni. Często dochodzi do samowyleczenia. U osób z bardzo słabą odpornością i nieleczonym zakażeniem wywołanym przez Campylobacter może wystąpić posocznica.

Zakażenie Campylobacter może powodować także chorobę jaką jest zespół Guillaina-Barrego.

3. Jak zapobiegać zakażeniu?

Aby zapobiec zakażeniu Campylobacter należy przestrzegać zasad higieny. Po każdym kontakcie ze zwierzętami należy umyć ręce. Warto także pasteryzować produkty. Pasteryzacja daje wysoką skuteczność zabezpieczenia żywności.Także odpowiednio długie gotowanie lub pieczenie sprawia, że możemy pozbyć się bakterii Campylobacter.

4. Leczenie zakażenia Campylobacter

Zakażenie spowodowane Campylobacter leczy się objawowo. Jest to rodzaj choroby ograniczającej się. Podczas zakażenia warto zadbać o gospodarkę elektrolitową, uzupełniać płyny i nawadniać organizm.

Osoby starsze i o obniżonej odporności są leczone na zakażenie spowodowane Campylobacter za pomocą antybiotyków. Campylobacter staje się jednak coraz bardziej odporna na antybiotyki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.