3 z 6Nutella z daktyli
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie życia bez kremu czekoladowo-orzechowego, mamy proste rozwiązanie, by nie rezygnować zupełnie z przysmaku. Oto dwa zdrowe i równie pyszne przepisy na domową nutellę.
Wystarczy zaledwie kilka produktów, żeby przygotować domową nutellę. Pierwszy pomysł to krem na bazie daktyli. Owoce te zawierają wiele prozdrowotnych właściwości. Znajdują się w nich salicylany, czyli związki o podobnym działaniu jak aspiryna.
Krem na ich bazie będzie zapobiegał zakrzepom i zawałom serca, uśmierzy ból i załagodzi stany zapalne. Będzie również działał antystresowo, obniży poziom złego cholesterolu we krwi i dostarczy krwiotwórcze żelazo.
W dodatku może nawet łagodzić objawy bolesnych miesiączek i menopauzy. Jest również idealną alternatywą dla sportowców, ponieważ zawiera cukry proste, które uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach.
Składniki:
- 100 g daktyli suszonych,
- 70 ml mleka (może być również sojowe bądź kokosowe),
- 30 g kakao (bez cukru),
- garść tartych lub drobno posiekanych orzechów.
Przygotowanie: Daktyle należy zalać wrzątkiem i najlepiej odstawić na noc (dla tych, którzy nie mogą się doczekać, wystarczy ok. 30 minut). Następnie daktyle odcedzić, przełożyć do blendera, zalać mlekiem, wsypać kakao i orzechy.
Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 g takiego kremu znajduje się około 150 kcal, 2,3 g tłuszczu, 5,0 g białka i 8,9 g błonnika.
Zobacz także: Jak przygotować zdrową czekoladę do picia?