Trwa ładowanie...

Frytki - skład, frytki z piekarnika, frytki z patelni

Avatar placeholder
31.03.2021 14:58
Frytki - skład, frytki z piekarnika, frytki z patelni
Frytki - skład, frytki z piekarnika, frytki z patelni (Zdjęcie frytek / / Shutterstock)

Z czym kojarzą nam się frytki? Z ziemniakami, odpowie z pewnością większość. Jednak producenci potrafią zaskoczyć składem, wydawałoby się tak prostego produktu spożywczego.

spis treści

1. Frytki - skład

Niestety, oprócz ziemniaków, we frytkach znajduje się cała masa innych, nieprawdopodobnych składników.

Idealny kształt frytki zapewnia posmarowanie ostrza krajalnicy, krojącej ziemniaki w słupki, mieszanką kilku olejów, a także kwasem cytrynowym bądź dimetylopolisiloksanem (substancja przeciwpianotwórcza oraz przeciwzbrylająca).

Zobacz film: "Smażone a pieczone - ile kalorii mają frytki?"

Oleje biorące udział w produkcji frytek, wyprodukowane są na bazie ziaren zmodyfikowanych genetycznie, a za złocisty kolor frytek odpowiadają: dekstroza – cukier prosty, który zwiększa bilans energetyczny organizmu oraz pirofosforan sodu, który zawiera w sobie metale ciężkie.

Do smażenia frytek w barach szybkiej obsługi najczęściej stosuje się mieszankę olejów, która zawiera tert-butylohydrochinon (TBHQ).

Znamy skład mrożonych frytek. Przeczytaj i zdecyduj czy rzeczywiście się skusisz
Znamy skład mrożonych frytek. Przeczytaj i zdecyduj czy rzeczywiście się skusisz [6 zdjęć]

Ma być szybko, tanio i sycąco. Frytki i ziemniaczane dodatki w postaci ziemniaczanych kuleczek czy

zobacz galerię

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się składnik ropy naftowej o właściwościach konserwujących. Może on być odpowiedzialny za choroby skóry, zaburzenia hormonalne, raka i uszkodzenia DNA. Jakby tego było mało, we frytkach możemy znaleźć glutaminian sodu. To dzięki niemu zyskują na smaku.

Zwróćmy uwagę na fakt, że kupowane w barach szybkiej obsługi frytki, smażone są dwukrotnie - raz w momencie przygotowywania ich przez producenta i drugi - tuż przed podaniem go klientowi. Nagromadzenie szkodliwych substancji sprawia, że lepiej zrezygnować z gotowych frytek.

2. Frytki z piekarnika

Tak, pod warunkiem, że przygotujemy je sami. Zajmuje to trochę więcej czasu i wymaga nieco umiejętności kulinarnych, ale naprawdę warto.

Dzięki temu nie dość, że zaoszczędzimy pieniądze, to unikniemy magicznych dodatków polepszających i przedłużających świeżość. Domowe frytki możemy smażyć, ale lepiej je piec w piekarniku.

Możemy wtedy dodać do nich różne dodatki, takie jak majeranek, zioła prowansalskie czy ostra papryka. Pełna dowolność.

Do zrobienia przepysznych frytek potrzebujemy 1 kg ziemniaków, oleju, soli, dodatków smakowych (pieprz, papryka, tymianek, majeranek, bazylia, itp.). Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na nim pokrojone w równe słupki ziemniaki, tak by tworzyły jedną warstwę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Frytki pieczemy przez około 30 minut.

Zobacz także:

3. Frytki z patelni

Jeśli wolimy frytki w wersji bardziej kalorycznej, możemy pokusić się o frytki smażone na patelni lub frytki smażone we frytkownicy. Potrzebujemy odpowiednich ziemniaków, najlepsze będą odmiany Jelly lub Galla.

Kroimy je w równe słupki. Następnie wrzucamy do świeżo zagotowanej wody i dodajemy łyżkę cukru. Dzięki temu frytki będą miały piękny kolor.

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju i wrzucenie do niego odsączonych z wody frytek. Nie przykrywamy patelni pokrywką, w innym przypadku przysmak nie będzie chrupiący.

Gdy słupki zaczną wypływać na powierzchnię oleju, trzymamy je jeszcze klika minut, aby uzyskały odpowiednią barwę. Gdy staną się złociste, wyjmujemy je na talerz z papierem i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze