Czekolada gorzka – rodzaje, zdrowie, ile jeść

Zwykliśmy jeść gorzką czekoladę dla przyjemności, gdy mamy gorszy humor. I faktycznie działa ona w taki sposób. Niewiele osób jednak wie, że ma ona o wiele szersze zastosowanie. Jakie?

Czekolada gorzka – rodzaje

Abyśmy mogli cieszyć się wszystkimi dobroczynnymi właściwościami gorzkiej czekolady, musimy wiedzieć, jak wybrać tę najlepszą. Przede wszystkim warto się jej przyjrzeć. Dobra czekolada gorzka jest błyszcząca i jedwabista, a także wydziela bardzo delikatny zapach. Jeśli zatem poczujemy aromat kawy, wówczas możemy mieć podejrzenia, iż nie jest to odpowiedni produkt. Kolejna sprawa, to konsystencja gorzkiej czekolady – przy jej łamaniu winniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask. Miejsce, w którym czekolada się złamała powinno pozostać gładkie. Dobry produkt nie powinien się kruszyć ani wyginać. Może to oznaczać, że jest już po terminie przydatności lub ma zły skład. Ostatnia zasada dobrej czekolady gorzkiej, to jej smak. Powinna się rozpływać w ustach i stwarzać cierpki smak, a po czasie powinna się pojawić nutka słodkości.

Jedz to, co kochasz i chudnij

Czekolada

W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym czy palmowym. Produkt ten zawiera sporą ilość...

Czekolada gorzka – zdrowie

Gorzka czekolada jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Warto ją spożywać, by poprawić procesy myślowe, a także pamięć, wzmocnić koncentrację i czas reakcji. Z tego względu dzieci nie powinny spożywać jej zbyt dużo, bowiem mogą czuć się nazbyt pobudzone. Gorzka czekolada dodaje energii, ponieważ w jej składzie obecne są: magnez, potas i żelazo. Za to cukru w niej nie uświadczymy, co potęguje jej wartość. Kolejnym dobroczynnym działaniem tego produktu jest zapobieganie poważnym chorobom. Spożywając gorzką czekoladę zmniejszamy ryzyko zapadnięcia na miażdżycę, nowotwory, a także powstawania zakrzepów. Za to wszystko za sprawą obecności flawonoidów.

Gorzką czekoladę warto spożywać w okresie ryzyka zarażenia się infekcjami, ale również zapatrzeć się w nią, jeśli planujemy intensywny wysiłek fizyczny. Świetnie działa na napięcie mięśni i naczyń krwionośnych, zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko udaru. Ma to również związek z tym, że gorzka czekolada działa wzmacniająco na serce. A to za sprawą polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi. Spożywając zatem gorzką czekoladę nie powinniśmy zapaść na zawał serca. Gorzką czekoladę powinni regularnie jeść ci, którzy mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem nerek. Substancje zawarte w produkcie przyczyniają się do ich filtrowanie poprzez pobudzanie do pracy. Czekoladę gorzką można nazwać środkiem moczopędnym, który pomaga w złagodzeniu infekcji dróg moczowych. Wreszcie ostatnim dobroczynnym działaniem jej na organizm jest hamowanie kaszlu. Warto po nią sięgać, gdy dopadnie nas przeziębienie.

Czekolada dobra dla serca

Rozpoczynając dietę w pierwszej kolejności wykluczamy słodycze. Uznawane za tuczące i niezdrowe, powinny zostać całkowicie wyeliminowane lub znacznie ograniczone...

Czekolada gorzka – ile jeść?

Choć gorzka czekolada ma tak dużo zalet, to warto jeszcze trochę ich dodać, dzięki temu, że wybierzemy te z zawartością suszonych owoców lub z bakaliami. Świetnie sprawdzi się ona jako deser, a nawet leczniczo, gdy będzie spożyta po ciężkim posiłku. By poznać dobroczynnego działania gorzkiej czekolady wystarczy zjeść dwie kostki. Należy zwrócić uwagę na to, czy nie mamy alergii na jakieś składniki, przede wszystkim na kakao, a także na to, że od czekolady gorzkiej można się uzależnić.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada wpływa na wzrok

Czekolada wpływa na wzrok

Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy myślowe.

Słodycze

Rozsądne zakupy

Rozsądne zakupy

Umiejętne robienie zakupów pozwala zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy. Świadomy wybór produktów wpływa także na zdrowe odżywianie się.

Słodycze

Letnie sorbety

Letnie sorbety

Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w słoneczne, upalne dni.

Słodycze

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada na cenzurowanym

wzbogacony owocowym nadzieniem lub bakaliami. Wielu zwolenników ma również biała czekolada, która jest swego rodzaju fenomenem wśród słodyczy. Dlaczego (...) proc. tego tłuszczów nasyconych, a te cieszą się złą sławą i to zasłużenie....

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

słodycze. Dlaczego? Nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu, także roślinnego (np. oleju palmowego czy kokosowego), odkłada się w postaci trójglicerydów. A (...) do szybszej utraty wagi. Poczujesz ból głowy Odstawienie cukru to walka...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Słodycze

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Słodycze a nastrój Słodycze towarzyszą wielu osobom codziennie, inni mają na nie ochotę w określonych sytuacjach. Czy słodycze poza kaloriami dostarczają czegoś naszemu organizmowi? Czy mogą oddziaływac...

Słodycze

Czekolada dobra dla serca

Czekolada dobra dla serca

Słodycze dobre dla zdrowia? Rozpoczynając dietę w pierwszej kolejności wykluczamy słodycze. Uznawane za tuczące i niezdrowe, powinny zostać