Czy jogurt jest dobry na trawienie?

Jogurt to produkt na bazie sfermentowanego mleka. Zawiera wiele substancji odżywczych oraz przede wszystkim żywe kultury bakterii, które w znaczący sposób poprawiają trawienie. Jak to się dzieje?

1. Fermentacja bakteryjna w jogurcie, jak to działa?

Dieta witaminowa
Dieta witaminowa

Organizm zaopatrywany jest w witaminy wraz z pożywieniem, ponieważ sam wytwarza zbyt małe ich ilości.

zobacz galerię

Jogurt jest produkowany z mleka pasteryzowanego (krowiego, koziego, owczego itd.), do którego dodawane są bakterie powodujące fermentację.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Bakterie używane do fermentacji jogurtów to Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus. W 1 gramie jogurtu znajduje się co najmniej 10 milionów tych bakterii, które muszą pozostać żywe w produkcie końcowym. Po zjedzeniu jogurtu żywe kultury bakterii dostają się do jelit, gdzie kontynuują fermentację i w ten sposób pomagają w trawieniu.

2. Jogurt na trawienie

Z czasem enzym, który odpowiada za trawienie laktozy (rodzaj cukru zawartego w mleku), jest coraz mniej skuteczny. To dlatego wiele osób dorosłych ma problemy z trawieniem mleka. Spożywanie go wywołuje bóle brzucha, gazy, wzdęcia, a nawet biegunkę.

W takich przypadkach szczególnie zalecane jest spożywanie jogurtów. Ten produkt mleczny nie powoduje problemów trawiennych właśnie ze względu na obecność bakterii, które wspomagają trawienie laktozy. Co więcej, jogurt, dzięki swojej konsystencji, przechodzi wolniej przez układ trawienny niż mleko, co daje więcej czasu enzymom na trawienie.

Bakterie, nazywane również probiotykami, są polecane zamiast mleka w przypadku biegunki, szczególnie u dziecie(zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia - WHO). Leczenie jest szybsze, a ryzyko złego odżywiania zniwelowane.

3. Wartość odżywcza jogurtu

Jogurt ma również wiele innych wartości odżywczych. Jest bogaty w proteiny, wapń, fosfororaz w ryboflawinę (witamina B2 jest niezbędna do przekształcania substancji odżywczych w energię).

Co więcej, jogurt kusi również swoją delikatną konsystencją i smakiem. Osoby, które chcą zachować linię, powinny wybierać jogurty naturalne, bez cukru. Jogurt to bardzo dobre uzupełnienie zdrowej i zrównoważonej diety.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!