Trwa ładowanie...

Margaryna - wartości odżywcze, zalety

Avatar placeholder
14.04.2021 09:08
Margaryna zawiera w swoim składzie tłuszcze roślinne
Margaryna zawiera w swoim składzie tłuszcze roślinne (Zdjęcie autorstwa Veganbaking.net / CC BY-SA 2.0)

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Nawet jeśli produkt określony został jako masło roślinne, to w rzeczywistości jest to margaryna.

spis treści

1. Margaryna - podstawowe informacje

Właściwości margaryny
Właściwości margaryny

Margaryna, mimo że pochodzenia roślinnego, również jest kaloryczna. Dlatego osoby, które walczą z otyłością

zobacz galerię

Margaryna, w zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii, zawiera mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które podobnie do nasyconych kwasów tłuszczowych, szkodzą zdrowiu. Ponadto, kwasy tłuszczowe trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, a obniżają poziom cholesterolu „dobrego” (HDL). W sprzedaży dostępne są dwa podstawowe rodzaje margaryn: miękkie i twarde.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Margaryny miękkie, sprzedawane zazwyczaj w plastikowych kubkach, utwardzane są metodami enzymatycznymi. Dzięki temu zawierają śladowe ilości kwasów trans. Margaryny twarde (w kostkach) powstają natomiast w procesie uwodornienia olejów, czemu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów tłuszczowych. Dlatego do smarowania przeznaczone są margaryny miękkie, zaś do pieczenia – margaryny twarde. W Polsce, niestety, nie ma obowiązku umieszczania na opakowaniach informacji o zawartości kwasów trans w produkcie. Starajmy się jednak wybierać te produkty, których skład jest oznaczony we właściwym miejscu. Najlepsze są te margaryny, w których na 100 g masy jest mniej niż 1 g kwasów tłuszczowych trans.

2. Margaryna - wartości odżywcze

Margaryna jest produkowana z tłuszczów roślinnych, a ponadto często wzbogacana o witaminę A, witaminę D i czasami także o witaminę E, zwaną witaminą młodości. Niektóre margaryny zawierają również kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne – substancje, które blokują wchłanianie cholesterolu i obniżają jego poziom we krwi. Margaryna jest bogata w niezbędne dla organizmu jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą oraz nowotworami. Poza tym, w margarynie występuje znacznie mniej niż w maśle niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Margaryna nie zawiera też cholesterolu albo tylko śladowe jego ilości.

3. Margaryna - zalety

Ze względu na to, że margaryna zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki witamin: A, D oraz E. Zaleca się ją dzieciom powyżej trzeciego roku życia, osobom z chorobami krążenia oraz zagrożonym tymi chorobami. Margaryna jest również przeznaczona dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jedzenia masła, ale preferują zdrowy styl życia i chcą ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Jeśli jesteś na diecie beztłuszczowej, nie powinieneś w ogóle smarować pieczywa.

Margaryna, mimo że pochodzenia roślinnego, również jest kaloryczna. Dlatego osoby, które walczą z otyłością lub nadwagą, a nawet te, którym nic nie dolega, powinny stosować ją z umiarem. Jeśli chcesz używać tej samej margaryny i do smarowania, i do pieczenia lub smażenia, wybierz tę, która zawiera więcej jednonienasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skład margaryny sprawdzaj na opakowaniu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze