Margaryna - wartości odżywcze, zalety

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Nawet jeśli produkt określony został jako masło roślinne, to w rzeczywistości jest to margaryna.

Polecane wideo:

Margaryna - podstawowe informacje

Właściwości margaryny

Margaryna, mimo że pochodzenia roślinnego, również jest kaloryczna. Dlatego osoby, które walczą z otyłością lub nadwagą, a nawet te, którym nic nie dolega,...

Margaryna, w zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii, zawiera mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które podobnie do nasyconych kwasów tłuszczowych, szkodzą zdrowiu. Ponadto, kwasy tłuszczowe trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, a obniżają poziom cholesterolu „dobrego” (HDL). W sprzedaży dostępne są dwa podstawowe rodzaje margaryn: miękkie i twarde.

Margaryny miękkie, sprzedawane zazwyczaj w plastikowych kubkach, utwardzane są metodami enzymatycznymi. Dzięki temu zawierają śladowe ilości kwasów trans. Margaryny twarde (w kostkach) powstają natomiast w procesie uwodornienia olejów, czemu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów tłuszczowych. Dlatego do smarowania przeznaczone są margaryny miękkie, zaś do pieczenia – margaryny twarde. W Polsce, niestety, nie ma obowiązku umieszczania na opakowaniach informacji o zawartości kwasów trans w produkcie. Starajmy się jednak wybierać te produkty, których skład jest oznaczony we właściwym miejscu. Najlepsze są te margaryny, w których na 100 g masy jest mniej niż 1 g kwasów tłuszczowych trans.

Margaryna - wartości odżywcze

Margaryna jest produkowana z tłuszczów roślinnych, a ponadto często wzbogacana o witaminę A, witaminę D i czasami także o witaminę E, zwaną witaminą młodości. Niektóre margaryny zawierają również kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne – substancje, które blokują wchłanianie cholesterolu i obniżają jego poziom we krwi. Margaryna jest bogata w niezbędne dla organizmu jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą oraz nowotworami. Poza tym, w margarynie występuje znacznie mniej niż w maśle niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Margaryna nie zawiera też cholesterolu albo tylko śladowe jego ilości.

Margaryna - zalety

Ze względu na to, że margaryna zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki witamin: A, D oraz E. Zaleca się ją dzieciom powyżej trzeciego roku życia, osobom z chorobami krążenia oraz zagrożonym tymi chorobami. Margaryna jest również przeznaczona dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jedzenia masła, ale preferują zdrowy styl życia i chcą ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Jeśli jesteś na diecie beztłuszczowej, nie powinieneś w ogóle smarować pieczywa.

Margaryna, mimo że pochodzenia roślinnego, również jest kaloryczna. Dlatego osoby, które walczą z otyłością lub nadwagą, a nawet te, którym nic nie dolega, powinny stosować ją z umiarem. Jeśli chcesz używać tej samej margaryny i do smarowania, i do pieczenia lub smażenia, wybierz tę, która zawiera więcej jednonienasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skład margaryny sprawdzaj na opakowaniu.

Komentarze (7)
~ksis
~ksis ponad rok temu

Wyniki najnowszych badan zupelnie przecza temu artykulowi.To co tu napisano jest wynikiem lobby margaryniarzy.W USA w niektorych stanach juz ZAKAZANO sprzedazy margaryny.Wykryto bowiem ze te tzw.tluszcze utwrdzane sa wielka trucizna i nie maja niczego wspolnego ze zdrowiem.Maslo natomiast zawiera lizyne,ktora USUWA nadmiar cholesterolu z krwi tak jak jajka na miekko !!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Masło czy margaryna - co wybrać?

Masło czy margaryna - co wybrać? Odtwórz wideo

Masło czy margaryna? Co wybrać? - W każdym jest coś dobrego i złego - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Justyna Mizera. Co dobrego jest w maśle? Na co zwracać uwagę przy kupnie margaryny?

Produkty żywnościowe

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

. Im tańszy, tym większej ilości substancji niepożądanych i sztucznych dodatków możemy się spodziewać. Jakie wartości odżywcze ma masło? Witamina A (...) krążenia. Co lepsze - masło czy margaryna? Margaryna...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

5 najgorszych w historii wskazówek dietetycznych

5 najgorszych w historii wskazówek dietetycznych

stanowiła największy błąd w historii żywienia. W końcu wartości odżywcze smakowitego ciastka znacząco odbiegają od zdrowego i pełnowartościowego (...) podwieczorku o tej samej wartości kalorycznej. Do...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Właściwości margaryny

Właściwości margaryny

Margaryna, mimo że pochodzenia roślinnego, również jest kaloryczna. Dlatego osoby, które walczą z otyłością lub nadwagą, a nawet te, którym nic nie dolega, powinny stosować ją z umiarem.

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

zdrowia. Oto kilka zalet sezamu, o których mogliście nie wiedzieć. Sezam - minerały Sezam ma bardzo wiele wartości odżywczych. Sezam jest znakomitym (...) przez długi czas. Czarny sezam ma te same...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Sery źródłem białka

Sery źródłem białka

Białko dodaje energii, poprawia humor i gwarantuje szybką regenerację mięśni, a to jeszcze nie wszystkie jego zalety. Białka są źródłem cennych

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu

Cała prawda o łososiu Odtwórz wideo

, którego kupujemy w naszych sklepach, posiada jakiekolwiek wartości odżywcze? Ten materiał rozwieje wszelkie wątpliwości!