Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Avatar placeholder
12.09.2014 12:54
Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?
Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe? (Zdjęcie straganu z owocami i warzywami / Shutterstock)

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE” – warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień, co może zmniejszyć zasobność owoców i warzyw w niezbędne składniki odżywcze, oddziałując przez to negatywnie na ludzkie zdrowie.

1. Składniki odżywcze a proces zapylenia

Nowe badania zostały przeprowadzone przez komisję od procedur interdyscyplinarnych, złożoną z ekologów zajmujących się procesem zapylenia oraz eksperta od żywienia. Grupa badaczy wykazała, że to właśnie rośliny zapylone przez zwierzęta zawierają większość odżywczych lipidów,

witamin A , C i E oraz dużą porcję minerałów, takich jak wapń , fluor i żelazo . Wzrost plonów spowodowany zapyleniem przez zwierzęta jest zjawiskiem globalnym. Naukowcy uważają więc, że zachwianie takiej równowagi mogłoby mieć drastyczne skutki dla odżywiania człowieka. Jak naukowcy doszli do takich wniosków? Udowodnili, że jeśli chodzi o globalną dostawę plonów, tylko te rośliny, które zostały zapylone naturalnie, zawierają kluczowe witaminy i inne składniki odżywcze , które mogą obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca.

Do związków fitoaktywnych należą: karotenoidy, likopen i beta-kryptoksantyna. Można je znaleźć w kolorowych owocach – czerwonych, pomarańczowych i żółtych. Inne ważne antyoksydanty – różne formy witaminy E i około 90% witaminy C – występują w plonach zapylonych przez pszczoły. Kluczowe minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju kości i zębów, takie jak wapń i fluor, także są wytwarzane w dużych ilościach w roślinach zapylanych naturalnie. Źródła wapnia, jak np. ziarna sezamu, migdały, są szczególnie ważne w regionach, gdzie produkcja wyrobów mlecznych jest niemożliwa z powodów kulturowych, środowiskowych czy finansowych. Rośliny zapylone przez zwierzęta, które były obiektem badań, różnią się znacznie w poziomie zależności od naturalnego zapylenia. Wiele z nich może zostać zapylona także przy użyciu alternatywnych mechanizmów, jak działanie wiatru albo samozapylenie. Mimo tego, naukowcy szacują, że do 40% najważniejszych składników diety dostarczanych przez owoce i warzywa mogłoby zostać utracone, gdyby nie działanie ** naturalnych zapylaczy. **

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Spadek liczby zapylaczy

Problem w tym, że ostatnimi laty liczba pszczół i innych zwierząt zapylających drastycznie spadła w różnych częściach świata. Wielu rolników jest zależnych od europejskich pszczół w związku z produkcją miodu, dlatego też często importują je sezonowo, aby zapyliły ich plony. Pszczoły europejskie cierpią jednak z powodu strat spowodowanych chorobami, pestycydami i brakiem odpowiedniej roślinności. „Dzicy” zapylacze wykonują swoją pracę bez konieczności wydawania pieniędzy na ich utrzymanie. Problem w tym, że i ta grupa staje się coraz mniejsza. Spadek liczebności jest wynikiem ograniczania ich naturalnego środowiska wskutek zbyt intensywnych działań rolniczych, opierających się na bazującej na agrochemii monokulturze. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców podkreślają potencjalny wpływ spadku liczebności naturalnych zapylaczy na ludzkie zdrowie.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze