Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE” – warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień, co może zmniejszyć zasobność owoców i warzyw w niezbędne składniki odżywcze, oddziałując przez to negatywnie na ludzkie zdrowie.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Składniki odżywcze a proces zapylenia

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Nowe badania zostały przeprowadzone przez komisję od procedur interdyscyplinarnych, złożoną z ekologów zajmujących się procesem zapylenia oraz eksperta od żywienia. Grupa badaczy wykazała, że to właśnie rośliny zapylone przez zwierzęta zawierają większość odżywczych lipidów,

witamin A , C i E oraz dużą porcję minerałów, takich jak wapń , fluor i żelazo . Wzrost plonów spowodowany zapyleniem przez zwierzęta jest zjawiskiem globalnym. Naukowcy uważają więc, że zachwianie takiej równowagi mogłoby mieć drastyczne skutki dla odżywiania człowieka. Jak naukowcy doszli do takich wniosków? Udowodnili, że jeśli chodzi o globalną dostawę plonów, tylko te rośliny, które zostały zapylone naturalnie, zawierają kluczowe witaminy i inne składniki odżywcze , które mogą obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca.

Do związków fitoaktywnych należą: karotenoidy, likopen i beta-kryptoksantyna. Można je znaleźć w kolorowych owocach – czerwonych, pomarańczowych i żółtych. Inne ważne antyoksydanty – różne formy witaminy E i około 90% witaminy C – występują w plonach zapylonych przez pszczoły. Kluczowe minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju kości i zębów, takie jak wapń i fluor, także są wytwarzane w dużych ilościach w roślinach zapylanych naturalnie. Źródła wapnia, jak np. ziarna sezamu, migdały, są szczególnie ważne w regionach, gdzie produkcja wyrobów mlecznych jest niemożliwa z powodów kulturowych, środowiskowych czy finansowych. Rośliny zapylone przez zwierzęta, które były obiektem badań, różnią się znacznie w poziomie zależności od naturalnego zapylenia. Wiele z nich może zostać zapylona także przy użyciu alternatywnych mechanizmów, jak działanie wiatru albo samozapylenie. Mimo tego, naukowcy szacują, że do 40% najważniejszych składników diety dostarczanych przez owoce i warzywa mogłoby zostać utracone, gdyby nie działanie naturalnych zapylaczy.

Spadek liczby zapylaczy

Problem w tym, że ostatnimi laty liczba pszczół i innych zwierząt zapylających drastycznie spadła w różnych częściach świata. Wielu rolników jest zależnych od europejskich pszczół w związku z produkcją miodu, dlatego też często importują je sezonowo, aby zapyliły ich plony. Pszczoły europejskie cierpią jednak z powodu strat spowodowanych chorobami, pestycydami i brakiem odpowiedniej roślinności. „Dzicy” zapylacze wykonują swoją pracę bez konieczności wydawania pieniędzy na ich utrzymanie. Problem w tym, że i ta grupa staje się coraz mniejsza. Spadek liczebności jest wynikiem ograniczania ich naturalnego środowiska wskutek zbyt intensywnych działań rolniczych, opierających się na bazującej na agrochemii monokulturze. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców podkreślają potencjalny wpływ spadku liczebności naturalnych zapylaczy na ludzkie zdrowie.

Natalia Świtalska, ponad rok temu

Składniki mineralne

Komentarze (5)
~grzech
~grzech ponad rok temu

wszystko z powodu opryskiwania Ziemi przez samoloty - tzw. chemitrails. Patrzcie w niebo. Zrzucanie metali ciężkich powoduje właśnie choroby takie jak grypy jak i pomór pszczół. Powiesić pomysłodawców

Odpowiedz
~Adaś
~Adaś ponad rok temu

Już dawno przestały być zdrowe , baaa nawet nierzadko ciężko "to coś" nazwać owocami. Zero smaku, sama woda, cukier. To już nie to samo co przed 20 lat. Wyjałowiona ziemia, ogromne zanieczyszczenie środowiska, głupota ludzkie zrobiła swoje.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

się, że nic tak nie wzmacnia struktury paznokcia, jak ten pierwiastek. Możesz też wykorzystać suplementy diety zawierające ten składnik. Po miesięcznej kuracji zauważysz (...) zielony, szpinak i kakao. Możemy także wspomóc się suplementami...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić poprzez spożycie danego produktu

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

natomiast u osób, które mają nadciśnienie, zażywają diuretyki, cierpią na zatrucie pokarmowe lub uprawiają aktywnie sport i nie uzupełniają tego składnika