Dieta bogata w omega-3 naprawdę może walczyć z rakiem jelit

Jedzenie łososia, orzechów włoskich i nasion chia może zwiększyć szanse na przeżycie osób chorych na raka jelita grubego.

Te smaczne produkty są pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywane regularnie zapobiegają rozprzestrzenianiu się śmiertelnych nowotworów w ciele człowieka.

Zobacz film: "Jak nie dać się nowotworowi? Obejrzyj nasz film:"

Naukowcy twierdzą, że po strawieniu pokarmu cząsteczki z kwasów tłuszczowych są uwalniane, a następnie transportowane bezpośrednio do komórek nowotworowych. Naukowcy z Uniwersytetu w Aberdeen przeprowadzili badania, które jako pierwsze sugerują związek między żywnością bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a szansami przeżycia u osób chorych na raka jelita grubego.

1. Jak przeprowadzono badanie?

Naukowcy zmierzyli ilość wyprodukowanych enzymów po tym, jak 650 osobom chorym na raka jelita grubego podano kurczaki, jaja i orzechy, czyli produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Wyniki badania opublikowano w "British Journal of Cancer". Wykazały one, że osoby z najwyższym poziomem enzymów zwalczających raka miały największe szanse na pokonanie choroby. Odkryto również, że rozwój ich nowotworów zostaje hamowany.

U osób, które miały mniej tego rodzaju enzymów, ryzyko śmierci było dużo wyższe. Oznacza to, że mają one wpływ na zwiększenie szans przeżycia.

Rak jelita grubego i odbytnicy (prezentacja edukacyjna)
Rak jelita grubego i odbytnicy (prezentacja edukacyjna) [14 zdjęć]

Czym jest rak jelita grubego i odbytnicy? Rak ten jest trzecim najczęściej spotykanym u kobiet i mężczyzn...

zobacz galerię

Wcześniej wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 na zdrowie był nieznany w odniesieniu do raka.

Główny autor - prof. Graeme Murray powiedział, że przed tym badaniem nie zdawali sobie sprawy z istnienia takich związków. Ich ustalenia są ważne. Wskazują na nową drogę do zrozumienia, co wpływa na szanse przeżycia w chorobie nowotworowej jelit.

Cząsteczki te (inaczej metabolity), które powstają w wyniku rozpadu kwasów tłuszczowych omega-3, zapobiegają rozprzestrzenianiu się nowotworu jelit. Im mniej komórek nowotworu uległo rozproszeniu, tym większe szanse na przeżycie pacjenta.

Zdaniem Fiony Hunter, dietetyk i rzecznik firmy Healthspan (dystrybutor witamin, minerałów i suplementów diety), dzięki tym badaniom więcej osób dowie się o korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania tłuszczów omega-3. Ekspertka dodaje, że wyniki podkreślają znaczenie jedzenia tłustych ryb.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Rak jelita grubego jest coraz bardziej powszechny, szczególnie w krajach rozwiniętych. Większość przypadków to nowotwory złośliwe. Każdego roku w Polsce ok. 12 tys. osób dowiaduje się, że ma ten rodzaj raka. Tylko wczesna diagnoza pozwala na całkowite wyleczenie. Nadal problemem jest brak świadomości na temat badań przesiewowych.

Statystyki pokazują, że obecnie tylko 13 proc. Polaków wie, że ma raka. Aż 80 proc. osób nie ma pojęcia na temat badań kontrolnych.

Dolegliwości związane z rakiem jelita grubego są uważane za wstydliwe. Właśnie dlatego ludzie nie zgłaszają ich lekarzowi pierwszego kontaktu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!