Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta

Avatar placeholder
29.02.2024 17:41
Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta
Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta (123RF)

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym. Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla osób z cukrzycą oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

spis treści

1. Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to termin określający procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Spożycie węglowodanów prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi, którego maksimum występuje po upływie 20-30 minut i w ciągu 90-180 minut stopniowo wraca do poziomu na czczo. W międzyczasie glukoza i inne cukry proste pod wpływem insuliny przenikają do komórek całego organizmu.

Każdy produkt spożywczy zawiera określoną wartość IG. Zwyczajowo produkty spożywcze dzieli się na 3 grupy:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
  • o niskim indeksie glikemicznym (IG < 50),
  • o średnim indeksie glikemicznym (55 - 70),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70).
Dieta glikemiczna pozwala stracić na wadze i kontrolować poziom cukru
Dieta glikemiczna pozwala stracić na wadze i kontrolować poziom cukru (Shutterstock)
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (Produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-70)Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (>70)
GruszkiMłode gotowane ziemniaki (kwiecień-lipiec)Ziemniaki gotowane
WinogronaBananDojrzały banan
PomarańczeAnanasFrytki
Makarony (semolina)MangoPłatki kukurydziane
WiśnieRyż brązowyBiały ryż
PomidoryBurakiSuszone daktyle
OtrębyRzepaArbuz
FruktozaSacharozaMiód

Dotychczas wiele badań epidemiologicznych potwierdziło, że dieta zawierająca węglowodany, ale o niskim IG korzystnie wpływa na proces leczenia i zapobiegania rozwojowi chorób cywilizacyjnych - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz niektóre typy nowotworów.

Zdrowe przekąski, które utrudniają schudnięcie
Zdrowe przekąski, które utrudniają schudnięcie [8 zdjęć]

Zazwyczaj chcąc zgubić kilka nadprogramowych kilogramów staramy się wyeliminować pewne grupy produktów

zobacz galerię

2. Dieta glikemiczna - dieta

Wykazano, że długotrwałe stosowanie diety o wysokim IG powoduje hiperglikemię poposiłkową, która często występuje u osób z nadwagą i/lub insulinoopornością. Odpowiedź glikemiczna organizmu jest uzależniona od kilku czynników:

  • wielkości potrawy,
  • ilości i rodzaju węglowodanów,
  • stopnia dojrzałości owoców,
  • sposobu przygotowania potraw.

Na odpowiedź glikemiczną wpływa również pora dnia, czas, w jakim produkt został spożyty oraz to, jakie posiłki poprzedzały jego spożycie.

ZOBACZ TAKŻE:

Produkty zawierające niski indeks glikemiczny szybciej dają uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Na diecie glikemicznej ważny jest błonnik. Obecność błonnika pokarmowego w posiłku również wpływa na wartość IG. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (nasiona roślin strączkowych, owoce, warzywa, jęczmień i owies) opóźnia opróżnianie żołądka. Ponadto błonnik w jelicie tworzy żel, który zwalnia działanie enzymów trawiennych. Jednakże dieta bogata w błonnik frakcji nierozpuszczalnej takich właściwości już nie posiada.

Indeks glikemiczny produktów zależy również od stopnia rozdrobnienia produktu oraz stopnia przetworzenia podczas procesów kulinarnych, np. pod wpływem temperatury węglowodany są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych. Podczas gotowania następuje pęcznienie skrobi, dzięki czemu jest szybciej trawiona przez amylazy. To sprawia, że indeks glikemiczny wzrasta.

Dieta zawierająca produkty o niskim IG pomaga zredukować tkankę tłuszczową, korzystnie wpływa na profil insuliny. Z kolei dieta o wysokim IG może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, a tym samym cukrzycy.

Będąc na diecie glikemicznej należy więc uważać nie tylko na produkty, które wybieramy, ale również na sposób przygotowywania posiłków. Odpowiednio prowadzona dieta glikemiczna może przynieść wiele pozytywnych zmian dla naszego zdrowia.

Insulinooporność – dieta i wskazówki żywieniowe. Co jeść, jakich produktów unikać?
Insulinooporność – dieta i wskazówki żywieniowe. Co jeść, jakich produktów unikać?

Dieta w insulinooporności jest jednym z kluczowych elementów leczenia. Obok regularnej aktywności fizycznej,

przeczytaj artykuł
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze