Dieta glikemiczna

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym. Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla osób z cukrzycą oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to termin określający procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Spożycie węglowodanów prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi, którego maksimum występuje po upływie 20-30 minut i w ciągu 90-180 minut stopniowo wraca do poziomu na czczo. W międzyczasie glukoza i inne cukry proste pod wpływem insuliny przenikają do komórek całego organizmu

Każdy produkt spożywczy zawiera określoną wartość IG. Zwyczajowo produkty spożywcze dzieli się na 3 grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (
  • o średnim indeksie glikemicznym (55-70),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (>70).
Produkty o niskim indeksie glikemicznym ( Produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-70) Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (>70)
Gruszki Młode gotowane ziemniaki (kwiecień-lipiec) Ziemniaki gotowane
Winogrona Banan Dojrzały banan
Pomarańcze Ananas Frytki
Makarony (semolina) Mango Płatki kukurydziane
Wiśnie Ryż brązowy Biały ryż
Pomidory Buraki Suszone daktyle
Otręby Rzepa Arbuz
Fruktoza Sacharoza Miód

Dotychczas wiele badań epidemiologicznych potwierdziło, że dieta o zawartości węglowodanów, ale o niskim IG korzystnie wpływa na proces leczenia i zapobiegania rozwojowi chorób cywilizacyjnych - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz niektóre typy nowotworów.

Dieta według indeksu glikemicznego

Wykazano, że długotrwałe stosowanie diety o wysokim IG powoduje hiperglikemię poposiłkową, która często występuje u osób z nadwagą i/lub insulinoopornością. Odpowiedź glikemiczna organizmu jest uzależniona od kilku czynników:

  • wielkości potrawy,
  • ilości i rodzaju węglowodanów,
  • stopnia dojrzałości owoców,
  • sposobu przygotowania potraw.

Polecane wideo:

Na odpowiedź glikemiczną wpływa również pora dnia, czas, w jakim produkt został spożyty oraz to, jakie posiłki poprzedzały jego spożycie.

Produkty zawierające niski indeks glikemiczny szybciej dają uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Obecność błonnika pokarmowego w posiłku również wpływa na wartość IG. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (nasiona roślin strączkowych, owoce, warzywa, jęczmień i owies) opóźnia opróżnianie żołądka. Ponadto błonnik w jelicie tworzy żel, który zwalnia działanie enzymów trawiennych. Jednakże dieta bogata w błonnik frakcji nierozpuszczalnej takich właściwości już nie posiada.

Indeks glikemiczny produktów zależy również od stopnia rozdrobnienia produktu oraz stopnia przetworzenia podczas procesów kulinarnych, np. pod wpływem temperatury węglowodany są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych. Podczas gotowania następuje pęcznienie skrobi, dzięki czemu jest szybciej trawiona przez amylazy.

Dieta zawierająca produkty o niskim IG pomaga zredukować tkankę tłuszczową, korzystnie wpływa na profil insuliny. Z kolei dieta o wysokim IG może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, a tym samym cukrzycy.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi (...) , co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Produkty o wysokim indeksie...

Indeks glikemiczny

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ spożywanych węglowodanów na organizm. Zastosowanie indeksu glikemicznego...

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi (...) . Indeks glikemiczny zależy...

Indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane dla osób...

Indeks glikemiczny

IG - w których produktach jest najniższy?

IG - w których produktach jest najniższy?

Piękny wygląd i szczupła sylwetka to wymagania współczesnego świata. Bez nich czujemy się nieatrakcyjni, więc robimy wszystko, aby osiągnąć zadowalające rezultaty. Nie bez powodu coraz częściej sięgamy po diety i głodówki. Czasem jednak to nie pragnienie...

Indeks glikemiczny

Nasiona łubinu mogą być toksyczne

. Jest ona zalecana w szczególności dla cukrzyków i osób odchudzających się. Niski indeks glikemiczny oznacza mały wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu (...) Nasiona łubinu, które ze względu na swój niski wskaźnik...

Antykoncepcja hormonalna

Skuteczna dieta

Skuteczna dieta

Dieta proteinowa dr. Dukana jest kuracją lubianą przede wszystkim z powodu swobody w ilości i częstotliwości spożywania posiłków.

Dieta dla różnych grup krwi

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta dobrana do grup krwi 0, A, B, AB to odpowiedni sposób doboru pokarmów, które organizm będzie przyswajał i trawił w taki sposób, w wyniku którego będzie gromadził minimalne ilości toksyn.

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby