Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym. Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla osób z cukrzycą oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to termin określający procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Spożycie węglowodanów prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi, którego maksimum występuje po upływie 20-30 minut i w ciągu 90-180 minut stopniowo wraca do poziomu na czczo. W międzyczasie glukoza i inne cukry proste pod wpływem insuliny przenikają do komórek całego organizmu.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Każdy produkt spożywczy zawiera określoną wartość IG. Zwyczajowo produkty spożywcze dzieli się na 3 grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (IG < 50),
  • o średnim indeksie glikemicznym (55 - 70),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70).
Produkty o niskim indeksie glikemicznym ( Produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-70) Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (>70)
Gruszki Młode gotowane ziemniaki (kwiecień-lipiec) Ziemniaki gotowane
Winogrona Banan Dojrzały banan
Pomarańcze Ananas Frytki
Makarony (semolina) Mango Płatki kukurydziane
Wiśnie Ryż brązowy Biały ryż
Pomidory Buraki Suszone daktyle
Otręby Rzepa Arbuz
Fruktoza Sacharoza Miód

Dotychczas wiele badań epidemiologicznych potwierdziło, że dieta zawierająca węglowodany, ale o niskim IG korzystnie wpływa na proces leczenia i zapobiegania rozwojowi chorób cywilizacyjnych - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz niektóre typy nowotworów.

Zdrowe przekąski, które utrudniają schudnięcie

Zazwyczaj chcąc zgubić kilka nadprogramowych kilogramów staramy się wyeliminować pewne grupy produktów z jadłospisu, a włączyć do niego inne – te jak mogłoby...

Dieta glikemiczna - dieta

Wykazano, że długotrwałe stosowanie diety o wysokim IG powoduje hiperglikemię poposiłkową, która często występuje u osób z nadwagą i/lub insulinoopornością. Odpowiedź glikemiczna organizmu jest uzależniona od kilku czynników:

  • wielkości potrawy,
  • ilości i rodzaju węglowodanów,
  • stopnia dojrzałości owoców,
  • sposobu przygotowania potraw.

Na odpowiedź glikemiczną wpływa również pora dnia, czas, w jakim produkt został spożyty oraz to, jakie posiłki poprzedzały jego spożycie.

Produkty zawierające niski indeks glikemiczny szybciej dają uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Na diecie glikemicznej ważny jest błonnik. Obecność błonnika pokarmowego w posiłku również wpływa na wartość IG. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (nasiona roślin strączkowych, owoce, warzywa, jęczmień i owies) opóźnia opróżnianie żołądka. Ponadto błonnik w jelicie tworzy żel, który zwalnia działanie enzymów trawiennych. Jednakże dieta bogata w błonnik frakcji nierozpuszczalnej takich właściwości już nie posiada.

Indeks glikemiczny produktów zależy również od stopnia rozdrobnienia produktu oraz stopnia przetworzenia podczas procesów kulinarnych, np. pod wpływem temperatury węglowodany są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych. Podczas gotowania następuje pęcznienie skrobi, dzięki czemu jest szybciej trawiona przez amylazy. To sprawia, że indeks glikemiczny wzrasta.

Dieta zawierająca produkty o niskim IG pomaga zredukować tkankę tłuszczową, korzystnie wpływa na profil insuliny. Z kolei dieta o wysokim IG może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, a tym samym cukrzycy.

Będąc na diecie glikemicznej należy więc uważać nie tylko na produkty, które wybieramy, ale również na sposób przygotowywania posiłków. Odpowiednio prowadzona dieta glikemiczna może przynieść wiele pozytywnych zmian dla naszego zdrowia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO) Odtwórz wideo

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi (...) . Indeks glikemiczny zależy...

Składniki odżywcze

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

nierozpuszczalne w wodzie (głównie celuloza i lignina) nie wpływają na indeks glikemiczny. W związku z tym, dieta wysokobłonnikowa nie zawsze musi być dietą o niskim (...) ? * Produkty o niskim indeksie...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

 niski indeks glikemiczny są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana w oparciu o indeks glikemiczny. Niski (...) Indeks...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

odżywczych. Dieta zawierająca produkty o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym niesie ze sobą wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Wykazano (...) Wiele diet opiera się na idei indeksu...

Piramida żywienia na diecie

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to twój sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Dieta wykorzystująca indeks glikemiczny jest skuteczniejsza, a odchudzanie szybsze (...) , że glukagon się...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

. Różny mają także indeks glikemiczny. Nie wszystkie polecane są zatem chorym na cukrzycę. Najniższy indeks glikemiczny zawierają truskawki, poziomki (...) , arbuzy i grejpfruty. Do...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy? (WIDEO)

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy? (WIDEO) Odtwórz wideo

bogatych w skrobię, ponieważ mają one wysoki IG (czyli indeks glikemiczny). Lekarze odradzają całkowite eliminowanie wielu produktów z diety. Warto (...) Istotną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa prawidłowa, zdrowa...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

| 110 | Warto sprawdzić indeks glikemiczny pokarmu przed jego spożyciem. Dieta o wysokim IG Dieta o wysokim indeksie glikemicznym...