Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
lek. Magdalena Reszczyńska
5 z 9Dieta na mocne zęby i kości - produkty sojowe i orzechy
Pół szklanki tofu zawiera 258 mg wapnia, choć to niejedyny pierwiastek, który wzmacnia zęby i kości. Nowe badania sugerują, że izoflawonoidy zwiększają gęstość kości. Wydają się mieć ponadto podobne efekty działania do estrogenów. Bogatym ich żródłem są produkty sojowe, takie jak tofu, napoje sojowe.
Orzechy pozytywnie wpływają na strukturę kości. Migdały, pistacje, ziarna słonecznika są bogate w wapń, a orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Orzeszki ziemne i migdały są bogate w potas, który chroni przed utratą wapnia w moczu. Orzechy zawierają także białko i inne składniki odżywcze, które odgrywają wspierającą rolę w budowaniu mocnych kości.