Przepisy w diecie na nadciśnienie

Dieta to najlepszy sposób na niefarmakologiczne leczenie nadciśnienia. Obejmuje szeroko rozumianą zmianę stylu życia. Po pierwsze, musisz walczyć z nadwagą. Już schudnięcie o 10 kilogramów obniża skurczowe ciśnienie krwi o 5-20 mm Hg. Po drugie, staraj się stosować dietę na nadciśnienie, w której powinny znaleźć się produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze i ryże) oraz warzywa i owoce.

1. Dieta przy nadciśnieniu

Dieta u ludzi z tym problemem powinna dzielić wszystkie produkty spożywcze na grupy, którym przypisano liczbę porcji, jakie można zjeść jednego dnia. Dzienna wartość energetyczna powinna wynieść 2000 kalorii. Każdego dnia należy jeść: 7-8 porcji produktów zbożowych, 4-5 porcji warzyw i owoców, 2-3 porcje nabiału i 2 porcje mięsa. Orzechy i nasiona strączkowe możesz jeść 4-5 razy tygodniowo, słodycze 5 razy tygodniowo.

W walce z nadciśnieniem zredukuj używanie soli kuchennej. Pamiętaj o ograniczeniu spożycia alkoholu i niepaleniu papierosów, które uszkadzają naczynia krwionośne, powodując miażdżycę.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Dlaczego nadciśnienie tętnicze jest groźne?
Dlaczego nadciśnienie tętnicze jest groźne?

Nadciśnienie tętnicze to choroba układu krążenia polegająca na stałym lub częściowym podwyższeniu ciśnienia...

zobacz galerię

2. Domowe sposoby na obniżenie ciśnienia krwi

3. Przykładowy jadłospis w diecie na nadciśnienie

  • 1 dzień

I śniadanie 213 kcal – dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty i dwoma plasterkami szynki z indyka, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

II śniadanie 107 kcal – szklanka soku z marchwi.

Obiad 400 kcal
 – spaghetti z owocami morza, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Podwieczorek 89 kcal – jabłko pieczone (150 g) z łyżeczką cukru.

Kolacja 210 kcal
 – sałatka owocowa z sosem twarogowym, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.

  • 2 dzień

I śniadanie 258 kcal – 3 łyżki musli crunchy (naturalne) na szklance kefiru 2 -proc., szklanka kawy zbożowej bez cukru.

II śniadanie 92 kcal – szklanka soku pomidorowego, dwa sucharki.

Obiad 370 kcal
 – sałatka nicejska z makaronem, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 96 kcal 
– miseczka kisielu z jabłek (150 ml).

Kolacja 253 kcal – 150 g gotowanych kopytek, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

  • 3 dzień

I śniadanie 233 kcal – omlet z jednego jajka na parze z konfiturą z róży (35 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0-proc., (100 ml) bez cukru.

II śniadanie 109 kcal – szklanka soku z buraków.

Obiad 359 kcal – kurczak w chrupiącej zalewie jogurtowej, ryż gotowany (50 g suchego), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 88 kcal 
– duża pomarańcza (200 g).

Kolacja 220 kcal
 – krem z dyni, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

Dieta w nadciśnieniu to podstawa w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia. Zadbaj o zdrowy jasłospis, który powinien być bogaty w witaminy i mikroelementy. Skuteczna w walce z nadciśnieniem będzie dieta śródziemnomorska.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Stek i łosoś w diecie na zdrowe serce

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!