Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest niezwykle ważne, by unikać bolesnych nawrotów dolegliwości i zaostrzania się jej objawów. Wszystkie potrawy zalecane w diecie choroby Leśniowskiego-Crohna powinny być gotowane lub duszone bez wcześniejszego obsmażania.

Polecane wideo:

1. Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe, nieswoiste, pełnościenne i całościowe zapalenie przewodu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej do odbytu. Zdarza się także, że zmiany chorobowe w przewodzie pokarmowym są miejscowe i rozdzielone zdrowymi odcinkami. Choroba Leśniowskiego-Crohna to dolegliwość ludzi młodych między 15. a 25. rokiem życia, głównie w krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej. Choroba została opisana po raz pierwszy przez polskiego lekarza Antoniego Leśniowskiego w 1904 roku. Dokładniejszego rozpoznania dokonał Burrill Bernard Crohn ze współpracownikami w 1932 roku, stąd dwuczłonowa nazwa tej dolegliwości, która znana jest także jako choroba Crohna-Leśniowskiego.

2. Przyczyny i objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Dokładne przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna są nieznane. Za czynniki predysponujące do rozwinięcia się zapalenia przewodu pokarmowego uważa się:

  • czynniki genetyczne (mutacja genu NOD2),
  • czynniki środowiskowe (bakterie jelitowe),
  • czynniki immunologiczne (wzrost aktywności limfocytów T).

Najbardziej charakterystyczne objawy choroby Leśniowskiego-Crohna to:

3. Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna

W leczeniu zachowawczym zapalenia przewodu pokarmowego zaleca się stosowanie odpowiedniej diety, zaprzestanie palenia i unikanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Zasadniczo leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna opiera się na:

  • podawaniu glikokortykosteroidów przy zaostrzeniu choroby i sulfasalazyny (lub jej analogów) w postaciach łagodniejszych choroby,
  • antybiotykoterapii,
  • leczeniu chirurgicznym – ze względu na rozległy charakter choroby leczenie chirurgiczne stosuje się rzadko i polega ono na usunięciu tylko najbardziej zmienionych odcinków jelita,
  • nacięciu i drenowaniu – stosuje się przy zmianach w okolicach odbytu.

4. Co jeść w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

W okresie zaostrzeń choroby stosuje się dietę płynną bez błonnika, ale nie wolno jej utrzymywać dłużej niż 3 dni. W tym czasie podaje się choremu gorzką herbatę, kisiel owocowy i rozcieńczony przecier. Na tym etapie dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna może być rozszerzona o kleiki z ryżu, kaszki pszennej i rozmoczone sucharki.

Dieta w postaci przewlekłej choroby powinna uwzględniać:

  • ilość dostarczanych kalorii od 2500 do 3000,
  • 5-6 regularnych posiłków dziennie,
  • ok. 100-120 g białka na dobę,
  • nie więcej niż 50-70 g tłuszczu dziennie.

Zalecane produkty w chorobie Leśniowskiego-Crohna:

  • białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (biały chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (nitki), kaszka pszenna, ryż;
  • jaja na miękko, omlety wykonywane na parze;
  • chude mięsa – cielęcina, drób (bez skórki), chuda wołowina, króliki;
  • chude ryby – szczupak, dorsz, sandacz, leszcz, sola, płastuga, kergulena;
  • tłuszcze – masło lub margaryna kubkowa, olej słonecznikowy lub sojowy;
  • warzywa bogate w witaminę C (pomidory bez pestek i skórki, gotowane ziemniaki, kalafior) oraz beta-karoten (marchew, dynia, szpinak, sałata);
  • owoce – jabłka, brzoskwinie, morele, melony.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna zakłada także eliminację ostrych przypraw, takich jak pieprz, chilli, curry czy papryka oraz dodatków do potraw w postaci musztardy czy octu.

Komentarze (5)
~ako
~ako

Crohn to dziwna choroba. Nie ma dwóch pacjetów, którzy chorują tak samo. Trzeba cały czas samemu się obserwować i uczyć postepowac z tym świństwem. Żaden lekarz ani dietetyk tego za chorego nie zrobi.

Odpowiedz
~Mirosław Kiedrowski
~Mirosław Kiedrowski

@Redakcja: No i zupełnie niepotrzebnie. Internet jest pełen dezinformacji i nie należy wprowadzać poprawek na portalu medycznym tylko dlatego, że ktoś gdzieś coś napisał. Nawet jeśli zrobił to jakiś dietetyk (a nawet zwłaszcza wtedy). Większość chorych doskonale je toleruje i jeśli tak - nie ma żadnej potrzeby ani racjonalnego uzasadnienia, aby je ograniczać. Artykuł przekazuje informacje ze stron o niskiej wiarygodności. To nie są zalecenia oparte na faktach. Nie daj Bóg jeszcze ktoś je potraktuje poważnie i obniży sobie jakość życia...

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

~Karotka
A to ciekawe czy Truskawki są zalecane w diecie na chorobe Lesniewskiego na innych stronach są przeciwskazaniem.

Rzeczywiście, do artykułu wkradł się jakiś podstępny chochlik.
Truskawki istotnie nie są zalecane w diecie osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna. Wprowadziliśmy poprawki do tekstu.
Zapraszamy do dalszej lektury!
Pozdrawiamy

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

do przygotowywania i spożywania posiłków oraz utrata apetytu. Pojawiający się brak chęci do jedzenia nie oznacza jednak, że choremu jedzenie jest zbędne (...) . W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie! Bezpośrednio po operacji znacznie...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

rekonwalescencję za pomocą diety? Zapewnienie pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na wszystkie niezbędne choremu składniki odżywcze bywa trudne (...) rodniki, które bezpowrotnie niszczą zdrowe komórki. Do tych...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

, poza terapią farmakologiczną, szczególną wagę należy przywiązywać do zapewnienia choremu zbilansowanej diety, pokrywającej jego zapotrzebowanie na wszystkie (...) oraz smażone. Jednak zapewnienie osobom przewlekle...

Diety dla chorych

Problemy ze zgagą

Problemy ze zgagą

Podrażnienie kwasem żołądkowym objawia się pieczeniem w klatce piersiowej, przełyku, przechodzącym aż po szyję. Skutecznym sposobem leczenia jest przyjmowanie ziół zawierających naturalne śluzy roślinne.

Diety dla chorych

Dieta śródziemnomorska

wpływ na zdrowie, chroni przed chorobami i zawiera wiele składników odżywczych. Bazą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, ryby bogate (...) . Potrawy są przyprawiane dużą ilością cebuli i czosnku oraz ziołami takimi jak: bazylia,...

Diety dla chorych

Jedzenie, które leczy

Jedzenie, które leczy

Chroń się przed PMS wieprzowiną i fasolą Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Massachusetts, wieprzowina i fasola mogą uchronić kobiety przed rozwojem zespołu napięcia miesiączkowego. Obie zawierają duże ilości tiaminy i ryboflawiny....

Diety dla chorych

Co jeść podczas choroby?

. Co powinno się w niej znaleźć? Białko w diecie chorego Specjaliści od żywienia są zgodni, że podczas choroby kluczowym składnikiem diety powinno (...) dieta podczas choroby Właściwości błonnika...

Diety dla chorych

Nutridrink

organizmu. Może być jedynym źródłem pożywienia lub stanowić uzupełnienie diety. Objawy niedożywienia organizmu