Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta zdrowa dla żołądka

Avatar placeholder
13.04.2021 10:19
Dieta zdrowa dla żołądka
Dieta zdrowa dla żołądka (123RF)

Dieta żołądkowa to potoczna nazwa diety lekkostrawnej z ograniczeniem substancji wzmagających wydzielanie soku żołądkowego. Jest zalecana w nieżycie żołądka oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wspomaga proces leczenia oraz zapobiega nawrotom choroby.

spis treści

1. Objawy schorzeń żołądka

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest najczęstszym schorzeniem układu pokarmowego. Wrzód żołądka to głęboki ubytek błony śluzowej, który powstaje w wyniku drażniącego działania soku żołądkowego.

Choroba wrzodowa  jest najczęściej wynikiem nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, który uszkadza nabłonek. Helicobacter pyroli (bakteria) stanowi główną przyczynę zmian zapalnych błony śluzowej żołądka oraz czynnik ryzyka rozwoju choroby wrzodowej.

Zakażenie H. pyroli może także prowadzić do rozwoju chłoniaka tego organu i stanowić przyczynę raka żołądka.

Zobacz film: "Czy dieta cud istnieje?"

Kolejnym schorzeniem jest nieżyt, czyli zapalenie żołądka. Zapalenie błony śluzowej jest wynikiem zaburzenia równowagi między kwaśnym sokiem trawiennym a mechanizmem ochronnym, jakim jest błona śluzowa.

Najczęstszymi czynnikami powodującymi zapalenie organu są: alkohol, często przyjmowane leki (aspiryna, ibuprofen, ketonal), zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze.

Ponadto stany zapalne żołądka mogą być spowodowane zaburzeniami hormonalnymi oraz chorobami na tle nerwowym – nerwice wywołane nadmiernym stresem. Stan zapalny może mieć przebieg łagodny, szybko przemijający, ale może też doprowadzić do zapalenia krwotocznego.

Najczęstszymi objawami zapalenia są:

  • bóle i ucisk w dołku podsercowym,
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka.

Ostre krwotoczne zapalenie żołądka może być stanem zagrażającym życiu, gdyż następuje wówczas znaczna utrata krwi.

2. Dieta dla dobra żołądka

Leczenie schorzeń żołądka i dwunastnicy ma na celu nie tylko zmniejszenie dolegliwości bólowych, ale również przyspieszenie gojenia się owrzodzenia oraz zapobieganie nawrotom schorzenia.

Leczeniu farmakologicznemu zazwyczaj towarzyszy odpowiednia dieta oraz zaprzestanie stosowania używek. Restrykcyjną dietę należy stosować tylko w okresach zaostrzeń choroby, a po zmniejszeniu objawów należy wykluczyć potrawy zwiększające wydzielanie soku żołądkowego – ostre przyprawy (ocet, pieprz, chili) – oraz ograniczyć spożywanie potraw smażonych. Ale dieta ta jest również stosowana w celach profilaktycznych i skutecznie zapobiega ewentualnym schorzeniom. Warto ją stosować przynajmniej dwa razy w roku przez miesiąc.

Głównym celem diety żołądkowej jest ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: kawy, mocnej czarnej herbaty, napojów gazowanych, alkoholu, tłustego rosołu, wywarów kostnych i grzybowych, owoców cytrusowych (grejpfrut), warzyw marynowanych (ogórki, papryka, pieczarki), wędzonych wędlin i ryb, potraw smażonych, pieczonych, pikantnych.

Do diety należy wprowadzić produkty, które ograniczają wydzielanie soku żołądkowego oraz neutralizują działanie kwasu solnego: lekkostrawne tłuszcze – masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, produkty nabiałowe – chude mleko, świeży biały twaróg, jaja (na miękko), ryby, chude wędliny, chude mięso.

Należy zmniejszyć spożycie produktów gorących oraz zimnych, gdyż zwiększają motorykę żołądka. Ponadto warto ograniczyć produkty bogate w błonnik (pieczywo razowe, grube kasze, suche nasiona roślin strączkowych, surowe warzywa i owoce).

W diecie żołądkowej wskazane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie o małych objętościach, by nie obciążać układu pokarmowego. Należy jeść powoli, dokładnie gryząc, najlepiej o stałych porach dnia. Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, pieczenia w folii i duszenia bez uprzedniego obsmażania.

Potrawy należy przygotowywać samodzielnie. Jeśli dolegliwości żołądkowe nasilają się, najlepszym antidotum jest zupa rybna, która nie tylko łagodzi stany zapalne, ale także odkwasza organizm.

Następny artykuł: Dieta na żołądek
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze