Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione

spis treści
rozwiń

Dieta wrzodowa to dieta w chorobie wrzodowej, która wspomaga proces leczenia oraz zmniejsza dolegliwości związane z trawieniem pokarmów. Odpowiednia dieta wrzodowa powinna być ustalona przez wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza. Produkty spożywcze wykorzystywane do przygotowania posiłków powinny być lekkostrawne oraz świeże. W diecie stosowanej w chorobie wrzodowej ogranicza się przede wszystkim spożycie tłustych i kwaśnych potraw.

1. Dieta wrzodowa - zasady

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy polega na niespożywaniu pokarmów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. Bardzo ważna w diecie wrzodowej jest regularność spożywania posiłków, które powinny być małe objętościowo. W przeciwnym razie zalegają w żołądku, powodując zwiększanie wydzielania soków trawiennych, które uszkadzają błonę śluzową żołądka, a tym samym zaostrzają przebieg choroby. Potrawy w diecie wrzodowej powinny być rozdrobnione oraz łatwostrawne, ponieważ nie można obciążać żołądka składnikami, które długo w nim zalegają. Początkowo, pokarmy podawane choremu mają postać płynną lub papkowatą, następnie powoli wprowadza się pokarmy stałe. Podstawowe produkty, które stanowią składniki dań, to: jaja gotowane na miękko, chudy twaróg, ryby, mięsa gotowane w wodzie lub na parze, kasze, masło, cukier, miód, budynie, kisiele oraz świeże, surowe soki owocowe i warzywne.

Zobacz film: "Wrzody a rak żołądka"

Chory na wrzody żołądka od początku leczenia musi ściśle stosować się do zasad żywienia według ilości i sposobu przyrządzanych posiłków przewidzianych na każdy dzień. Dieta wrzodowa jest schematyczna i nie zawsze uwzględnia indywidualne stany chorych, dlatego należy kierować się głównie zaleceniami lekarzy lub dietetyka.

2. Dieta wrzodowa - produkty zalecane

Dieta wrzodowa jest dietą ochronną, ponieważ wyklucza lub ogranicza produkty, które mogą przyczynić się do zwiększenia ilości soków trawiennych. U osób, które mają wrzody, musi być ona „lekka”, nie powinno się w niej znajdować zbyt dużo tłustych i smażonych potraw. Wrzodowcy nie powinni jeść zbyt kwaśnych lub pikantnych potraw. Objawy choroby wrzodowej nasilają również kawa i alkohol.

Dieta wrzodowa powinna zawierać:

  • jasne, czerstwe pszenne pieczywo,
  • jasną, pszenną mąkę, kaszę mannę, sago, ryż, płatki owsiane, drobny makaron, kaszę jęczmienną,
  • słodkie mleko,
  • ser śmietankowy,
  • jajka gotowane na twardo,
  • ryby, takie jak leszcz lub panga,
  • chude mięsa,
  • oliwę, masło, margarynę i śmietanę, ale w ograniczonych ilościach,
  • gotowane warzywa (ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa itp.),
  • gotowane dojrzałe owoce,
  • kleiki.

Co do napojów zaleca się picie co najmniej 2,5 litrów w ciągu dnia. Najlepiej, kiedy sięgniemy po:

  • zieloną herbatę,
  • kawę zbożową z mlekiem,
  • słabą herbatę z mlekiem,
  • herbatki ziołowe,
  • herbatki owocowe.

Przy wrzodach żołądka dozwolone są następujące przyprawy:

  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • cynamon,
  • goździki,
  • wanilia,
  • ziele angielskie,
  • bazylia,
  • estragon,
  • koperek,
  • natka pietruszki.

3. Dieta wrzodowa - produkty zabronione

Dieta wrzodowa wyklucza spożywanie produktów, takich jak:

  • pieczywo razowe bądź żytnie,
  • mąka razowa i grube kasze i makarony,
  • naleśniki,
  • zsiadłe mleko, jogurty i kefiry,
  • żółte sery,
  • majonez,
  • tłuste mięsa,
  • smażone ziemniaki,
  • suszone owoce,
  • kapusta, groch, soczewica, fasola,
  • słodycze: chałwa, czekolada,
  • ocet, pieprz, musztarda,
  • ciasta z kremem,
  • napoje gazowane, alkohol.

Dla wielu osób dieta wrzodowa jest restrykcyjna, ponieważ zabrania spożywania ulubionych potraw. Jednak wszystko tak naprawdę jest kwestią przyzwyczajenia i po krótkim czasie wiele osób nie chce zmieniać sposobu żywienia. Kiedy bóle ustąpią, należy stopniowo wprowadzać nowe produkty do swojej diety. Najlepiej owoce i warzywa. Dieta wrzodowa powinna być bogata w białko. Spożywane produkty muszą być (na ile to możliwe) – rozdrobnione, przez co łatwiej trawi je żołądek. Przy diecie wrzodowej należy jeść często, a mało, najlepiej co 3 godziny. Wrzody żołądka są uciążliwą dolegliwością. Odpowiednie menu i rozsądek pozwolą uniknąć nam tej przykrej dolegliwości.

Następny artykuł: Zioła na żołądek

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!