Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione

Dieta wrzodowa to dieta w chorobie wrzodowej, która wspomaga proces leczenia oraz zmniejsza dolegliwości związane z trawieniem pokarmów. Odpowiednia dieta wrzodowa powinna być ustalona przez wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza. Produkty spożywcze wykorzystywane do przygotowania posiłków powinny być lekkostrawne oraz świeże. W diecie stosowanej w chorobie wrzodowej ogranicza się przede wszystkim spożycie tłustych i kwaśnych potraw.

Dieta wrzodowa - zasady

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy polega na niespożywaniu pokarmów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. Bardzo ważna w diecie wrzodowej jest regularność spożywania posiłków, które powinny być małe objętościowo. W przeciwnym razie zalegają w żołądku, powodując zwiększanie wydzielania soków trawiennych, które uszkadzają błonę śluzową żołądka, a tym samym zaostrzają przebieg choroby. Potrawy w diecie wrzodowej powinny być rozdrobnione oraz łatwostrawne, ponieważ nie można obciążać żołądka składnikami, które długo w nim zalegają. Początkowo, pokarmy podawane choremu mają postać płynną lub papkowatą, następnie powoli wprowadza się pokarmy stałe. Podstawowe produkty, które stanowią składniki dań, to: jaja gotowane na miękko, chudy twaróg, ryby, mięsa gotowane w wodzie lub na parze, kasze, masło, cukier, miód, budynie, kisiele oraz świeże, surowe soki owocowe i warzywne.

Zobacz film: "Wrzody a rak żołądka"

Chory na wrzody żołądka od początku leczenia musi ściśle stosować się do zasad żywienia według ilości i sposobu przyrządzanych posiłków przewidzianych na każdy dzień. Dieta wrzodowa jest schematyczna i nie zawsze uwzględnia indywidualne stany chorych, dlatego należy kierować się głównie zaleceniami lekarzy lub dietetyka.

Dieta wrzodowa - produkty zalecane

Dieta wrzodowa jest dietą ochronną, ponieważ wyklucza lub ogranicza produkty, które mogą przyczynić się do zwiększenia ilości soków trawiennych. U osób, które mają wrzody, musi być ona „lekka”, nie powinno się w niej znajdować zbyt dużo tłustych i smażonych potraw. Wrzodowcy nie powinni jeść zbyt kwaśnych lub pikantnych potraw. Objawy choroby wrzodowej nasilają również kawa i alkohol.

Dieta wrzodowa powinna zawierać:

  • jasne, czerstwe pszenne pieczywo,
  • jasną, pszenną mąkę, kaszę mannę, sago, ryż, płatki owsiane, drobny makaron, kaszę jęczmienną,
  • słodkie mleko,
  • ser śmietankowy,
  • jajka gotowane na twardo,
  • ryby, takie jak leszcz lub panga,
  • chude mięsa,
  • oliwę, masło, margarynę i śmietanę, ale w ograniczonych ilościach,
  • gotowane warzywa (ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa itp.),
  • gotowane dojrzałe owoce,
  • kleiki.

Co do napojów zaleca się picie co najmniej 2,5 litrów w ciągu dnia. Najlepiej, kiedy sięgniemy po:

  • zieloną herbatę,
  • kawę zbożową z mlekiem,
  • słabą herbatę z mlekiem,
  • herbatki ziołowe,
  • herbatki owocowe.

Przy wrzodach żołądka dozwolone są następujące przyprawy:

  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • cynamon,
  • goździki,
  • wanilia,
  • ziele angielskie,
  • bazylia,
  • estragon,
  • koperek,
  • natka pietruszki.

Dieta wrzodowa - produkty zabronione

Dieta wrzodowa wyklucza spożywanie produktów, takich jak:

  • pieczywo razowe bądź żytnie,
  • mąka razowa i grube kasze i makarony,
  • naleśniki,
  • zsiadłe mleko, jogurty i kefiry,
  • żółte sery,
  • majonez,
  • tłuste mięsa,
  • smażone ziemniaki,
  • suszone owoce,
  • kapusta, groch, soczewica, fasola,
  • słodycze: chałwa, czekolada,
  • ocet, pieprz, musztarda,
  • ciasta z kremem,
  • napoje gazowane, alkohol.

Dla wielu osób dieta wrzodowa jest restrykcyjna, ponieważ zabrania spożywania ulubionych potraw. Jednak wszystko tak naprawdę jest kwestią przyzwyczajenia i po krótkim czasie wiele osób nie chce zmieniać sposobu żywienia. Kiedy bóle ustąpią, należy stopniowo wprowadzać nowe produkty do swojej diety. Najlepiej owoce i warzywa. Dieta wrzodowa powinna być bogata w białko. Spożywane produkty muszą być (na ile to możliwe) – rozdrobnione, przez co łatwiej trawi je żołądek. Przy diecie wrzodowej należy jeść często, a mało, najlepiej co 3 godziny. Wrzody żołądka są uciążliwą dolegliwością. Odpowiednie menu i rozsądek pozwolą uniknąć nam tej przykrej dolegliwości.

Komentarze (24)
~hogan
~hogan 3 miesiące temu

Witam! Czytam tak sobie wszystkie komentarze, nie tylko tu ale ogólnie w necie i widzę, że większość ludzi, ma podobny problem z tym, co można jeść przy chorobach wrzodowych. Napiszę więc trochę z własnego doświadczenia. Jestem palaczką i bywało, że alkohol także piłam. To było przed tym, zanim zaczęłam chorować ale w tej chwili, jestem po operacji, stosuję dietę lecz nie jakąś tam rygorystyczną, tylko wszystko z umiarem. Palę nadal, tak samo jak paliłam i uważam, że DA SIĘ palić, co nie oznacza, że to bardziej może sprzyjać chorobie ale wiadomo, że ciężko jest ot tak wziąć i rzucić palenie a tym bardziej, sądzę, że takie natychmiastowe rzucenie palenia, także może mieć poważne następstwa, bo to jak szok dla organizmu, zwłaszcza jak ktoś kopci z dwie paczki dziennie czy więcej. A więc starać się ograniczyć, to jak najbardziej ale jak ktoś chce palić, niech pali, niech nie katuje siebie dodatkowo. Tym bardziej, że jak chwyci atak bólu, to chyba nikt w takim przypadku, nie chwyci za czerstwą bułkę ale za papierosa, palacz z pewnością chwyci, bo mimo, że nikotyna wpływa na pobudzenie nerwów, to brak papierosa, wpływa u palacza jeszcze gorzej na nerwy. A więc moja rada: Nie katujmy się lecz róbmy wszystko z umiarem. Nasz organizm sam wyczuje, co nam najbardziej szkodzi i nie przyjmie. Jem wszystko, słodycze i smażone rzeczy także ale z UMIAREM i OD CZASU, DO CZASU. Nie opycham się tylko takim jedzeniem, staram się jeść w miarę dietetycznie ale jak mam ochotę na coś z poza diety, to jem, bo wiem, że wtedy, tego mój organizm potrzebuje i z pewnością przyjmie, bez bólu. Dodam jeszcze, że nie ma jednej, cudownej diety przy takich dolegliwościach, bo jednemu coś może zaszkodzić a drugiemu, wręcz przeciwnie. Dla przykładu, byłam w szoku gdy w szpitalu, zaraz po kleikach, przy pierwszym normalnym posiłku, podano mi buraczki podsmażane jako surówkę. Moja mama, jak zje buraki, w obojętnie jakiej postaci, to ma bóle nie z tej ziemi, tacza się po podłodze, robiąc siku pod siebie z bólu. Ja natomiast, zjadłam tę surówkę i nie odczułam kompletnie żadnego ataku bólu. A więc, tak jak wyżej napisałam, każdy organizm reaguje zupełnie inaczej i zwyczajnie trzeba wypróbować metodą prób i błędów, co dla nas jest najmniej korzystne a co możemy jeść bez zahamowań. Ktoś tu pytał się o cebulę, czosnek i miód. Wedle szpitalnych diet, cebuli i czosnku jeść nie można w żadnej postaci. Ja jem w każdej postaci i mi nie szkodzi. Miód wedle szpitalnej diety, można jeść ami szkodzi. Nie można pić kawy i jeść żółtego sera, ja piję kawę i jem żółty ser. Nie można jeść żadnego innego pieczywa oprócz pszennego i nie świeżego, ja jem jedno i drugie, czyli jem też świeże pieczywo, jak też z różnej mąki ale wszystko z umiarem i tak na przykład: jeśli dziś na śniadanie, pozwoliłam sobie zjeść chleb razowy, to już przez najbliższe dwa- trzy dni, zjem wyłącznie pieczywo pszenne. Umiar i bez katownia się i da się żyć i jeszcze jedno! Lepiej zgłosić się na operację, niż zażywać leki, bo lekami, dodatkowo, rozwalimy sobie żołądek. Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia i wyzdrowienia. Jak ktoś ma więcej pytań odnośnie tego co można jeść a co nie, to zapraszam na swoje forum kordialne.pl.

Odpowiedz
~ala
~ala 9 miesięcy temu

@~beznałogowy palacz: dlatego ja znalazłam rewelacja yjny jadłospis od dietetyk ze studio życia na 28 dni mi bardzo ta dieta pomogła i wogole Wdze na forach ze ludzie sobie chwała ta dietę ja jestem świadkiem źr dieta bardzo pomaga 2 miesiące bez bolu

Odpowiedz
~beznałogowy palacz
~beznałogowy palacz 12 miesięcy temu

Rzeczywiście wrzodowa to dieta. Jaja na twardo, pszenna mąka i wątroba do oczyszczenia się nadaje jak znalazł. Żałosne. Ani słowa o kaszy jaglanej, a miód i twarożek z ograniczeniem mięsa wszelakiego praktycznie, to pewnikiem droga do zdrowia. Imbir, cynamon, kurkuma i zero rafinowanych cukrów! Bananów dorzucić i dyni. Nie mieszać jedzenia z piciem- to najgorszy błąd. Ludzie popijając niestrawiony pokarm spłukują soki żołądkowe, które spływając do jelit uszkadzają je i niszczą bakterie. Szkoda gadać co to jeszcze powoduje. To tak, jakby wrzucić węgiel do pieca i za chwilę zalać wodą. Na ścianach osiada sadza, a nawet bąble się tworzą. Spróbujcie sobie poczyścić taki piec.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione
Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione

Alkohol a wrzody

Alkohol a wrzody - czy mają ze sobą powiązanie? Zdecydowanie tak. Alkohol sam nie powoduje wystąpienia choroby, jaką jest choroba wrzodowa żołądkalub (...) . Co to jest choroba wrzodowa? Choroba wrzodowa...

Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione

Zioła na wrzody

w chorobie wrzodowej. Zaliczamy tutaj wszystkie rośliny lecznicze zawierające jako jedne z substancji czynnych garbniki - związki polifenolowe (...) są w nadżerkach i wrzodach żołądka lub wrzodach dwunastnicy. Garbnikowe substancje...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Bakalie w diecie

Bakalie w diecie

Bakalie powinny stanowić część racjonalnego żywienia.

Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione

Miód na wrzody

Właściwości miodu są znane od czasów starożytnych. Już Arystoteles i Hipokrates polecali spożywanie surowego miodu, gdyż znali jego zastosowanie w leczeniu kaszlu, grypy i przeziębienia. Miód można wykorzystać także w przypadku wrzodów żołądka. Nie ma...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Suszone owoce

Suszone owoce

Niedobory potasu w diecie można uzupełniać poprzez takie produkty, jak: suszone morele i figi, awokado, banany, grejpfruty, ziemniaki, seler czy pomidory.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Waga

Waga

Waga Warto posiadać wagę, aby móc kontrolować masę swojego ciała.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Lampka wina

Lampka wina

Substancja zawarta w winie nie jest w stanie zastąpić codziennych ćwiczeń, ale może spowolnić utratę formy.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zachcianki po kontrolą

Zachcianki po kontrolą

Jak powstrzymać się przed zjadaniem nadmiernej ilości przekąsek?