Kawa

Kawa jest napojem, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz organizm i naszą sprawność psychiczną, dlatego wiele osób pije ją rano aby z siłą i energią zacząć dzień. Właściwości kawy wciąż są analizowane przez naukowców, ale jak wskazują dotychczasowe wyniki badań, składniki kawy mogą zapobiegać niektórym chorobom nowotworowym. Warto jednak pamiętać, że pod wieloma względami działanie kawy jest niekorzystne dla organizmu. Wiadomo między innymi, że picie kawy prowadzi do wypłukiwania z organizmu magnezu, który jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania.

1. Historia kawy

Zbawienne działanie kawy
Zbawienne działanie kawy

Wbrew wielu opiniom picie kawy ma wiele zalet - oprócz najważniejszej, czyli pobudzania myślenia - zawiera...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jaka kawa na jaką porę dnia?"

Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI wieku. Od początku wzbudzała kontrowersje. Jedni wychwalali jej pobudzające działanie, inni oskarżali o problemy żołądkowe, zawały serca, osteoporozęi raka. W XVII wieku sprzedawano ją tylko w aptekach, uważając za lek na wiele schorzeń. Ponowna krytyka nastąpiła w XIX wieku, gdy stała się coraz bardziej powszechna. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku.

Kawa nigdy nie została zaliczona do zdrowej żywności. Badania przeprowadzone w XIX i XX wieku nie wskazują jednoznacznie, jakie choroby może spowodować. Jak do tej pory nie ma zgody wśród naukowców, co do wpływu kawy na nasze zdrowie.

Kawowiec to wiecznie zielony krzew i drzewo. Rozróżnia się 40 jego gatunków. Rośnie głównie w Afryce. Nasiona kawowca to właśnie kawa, którą parzymy i tak chętnie pijemy. Jedne z nich zawierają kofeinę, inne nie. Kawę sporządza się z palonych i mielonych ziaren. Jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie. Rocznie produkuje się aż 6,7 miliona ton kawy. Jej nazwa pochodzi z arabskiego kahva, co oznacza i kawę, i wino.

2. Zalety i wady picia kawy

Jak już wspomniałam, picie kawy nie ma jednoznacznego wpływu na nasze zdrowie. Udowodniono, że nie wiąże się ono ze wzrostem ryzyka udaru mózgu i chorób serca. Kofeina nie ma związku z poziomem cholesterolu. Również nie udowodniono powiązania z występowaniem nowotworów. Natomiast może zwiększać tętno przy rzadkim piciu. Nie ma związku z nadciśnieniem. Wypłukuje wapń z organizmu, jednak w bardzo niewielkim zakresie, więc nie zwiększa szansy zachorowania na osteoporozę. Nie stwierdzono negatywnego wpływu picia kawy na kobietę w ciąży i płód.
Pewne pozytywne właściwości kawy wykazują niektóre badania. Chwilowo podnosi IQ i polepsza krótkotrwałą pamięć. Ułatwia koncentrację, dotlenia organizm, ma pozytywny wpływ na trawienie i krążenie. Pijąc ją zmniejszamy ryzyko zachorowania na marskość wątroby, a u mężczyzn także na kamicę żółciową. Przyspiesza metabolizm, u palaczy zmniejsza zachorowalność na nowotwory pęcherza. Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona, polepsza perystaltykę jelit. Ma właściwości antyoksydacyjne.
Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną. Zbyt duża ilość kawy powoduje nerwowość, niepokój, rozdrażnienie, utrudnia zasypianie. Wpływa na żółknięcie zębów, może powodować próchnicę.

Naukowcy zalecają 3-4 filiżanki kawy dziennie, czyli do 500 mg. Taka dawka nie jest szkodliwa. Większa może powodować negatywne skutki, a powyżej 1000 mg kofeina jest trująca. Najlepsza jest czarna kawa parzona w ekspresie lub zaparzana w kawiarce (ważne by była filtrowana).

3. Wykorzystanie kawy w kosmetologii

Przyjemny aromat kawy i kofeina spowodowały, że stosuje się ją w kosmetyce. Szczególnie korzystne działanie ma w preparatach do pielęgnacji ciała, gdyż usuwa zaległe toksyny z organizmu, poprawia krążenie krwi, przyspiesza i aktywizuje lipolizę, przyspiesza odpływ limfy z tkanki tłuszczowej. Dzięki temu poprawia wygląd skóry i redukuje cellulit. Polecane są zwłaszcza naturalne peelingi na bazie ziaren kawy.

Ekstrakty z kawy wykorzystuje się przy produkcji preparatów do ciała na lato. Dzieje się tak dzięki zawartości związków polifenolowych, które neutralizują wolne rodniki spowalniając proces fotostarzenia się skóry. Obecnie aromat kawy wykorzystuje się także przy zabiegach spa. Działa on rozluźniająco i kojąco.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!