Dieta po operacji żołądka

Dieta po operacji żołądka jest niezmiernie ważna, ponieważ operacja narządu prowadzi dość często do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Zaburzenia trawienia i wchłaniania to najczęstsze konsekwencje po operacji żołądka. Dieta po usunięciu żołądka jest dietą oszczędzającą przewód pokarmowy i zapobiegającą niedoborom pokarmowym. Po zabiegu należy zmienić nawyki żywieniowe. Lekarze zalecają potrawy lekkostrawne, gotowane, z małą zawartością tłuszczów zwierzęcych i oczywiście węglowodanów.

Polecane wideo:

1. Jaką dietę należy stosować po usunięciu żołądka?

Przebieg dawkowania pokarmów po operacji żołądka:

  • Po rozległej resekcji żołądka można podawać już od początku napoje.
  • Pierszym posiłkiem jest kleik. Powinien być przyrządzony z ryżem lub kaszą manną gotowaną na wodzie, z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości kaszy i następnie gotuje się przez 2-3 godziny.
  • Na czwarty dzień po operacji żołądka można podawać przetarte owoce.
  • Następnie dietę pooperacyjną rozszerza się o przecierane warzywa, zupy i białe pieczywo.
  • W 6-8 dni po zabiegu można podawać mięso gotowane, mielone, jaja na miękko. Najważniejszym zaleceniem diety po operacji żołądka jest zwiększenie ilości białka. W ciągu doby należy dostarczać 1,5-2 g białka/kg masy ciała, co daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Białko powinno być zwierzęce.

2. Zasady dotyczące stosowania diety po operacji

Oto najważniejsze zasady, którymi należy kierować się po operacji żołądka:

  • Dzienna racja pokarmowa posiłków powinna być podzielona na 5-6 dań na dobę.
  • Kawa, herbata, wino, piwo – to najwięksi wrogowie żołądka po operacji.
  • Łagodne przyprawy są dozwolone, takie jak: wanilia, koper, cynamon, natka pietruszki, anyżek, sok z cytryny, kminek. Nie wolno używać ostrych przypraw, np. pieprzu, papryki, chili.
  • Dieta bogatobiałkowa jest bazą zdrowego odżywiania po operacji. Należy zwiększyć ilość takich produktów jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (cielęcina, kurczaki, indyki, króliki) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Najlepszym źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe powinny się znaleźć w każdym posiłku.
  • Niewskazane są również grzyby, sery ostre i topione.
  • Należy ograniczyć podaż tłuszczu do 50-70 g/dobę.
  • Potrawy należy gotować w wodzie lub na parze oraz piec w folii. Nie wolno jeść potraw smażonych bądź pieczonych w tradycyjny sposób.

3. Dieta przy zespole typu dumping

Zespół typu dumping może wystąpić po operacji żołądka, charakteryzuje się występowaniem objawów ze strony przewodu pokarmowego i układu krążenia, tj.: wymioty, biegunki, omdlenia, osłabienie, kołatanie serca. Takie dolegliwości powodują zaburzenia w gospodarce wodnej. Podczas jedzenia, chorzy doznają szybko narastającego uczucia pełności i ucisku, który zmusza ich do przerwania posiłku.
W przypadku wystąpienia zespołu typu dumping:

  • Dieta bogatotłuszczowa jest niezmiernie ważna; tłuszcz nie powinien pochodzić z tłuszczów stałych o wysokim stopniu topienia (łój wołowy, barani, smalec, słonina). Dla chorych najlepsze są: masło, margaryny miękkie, oliwa z oliwek i oleje roślinne, takie jak olej sojowy i słonecznikowy.
  • Należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu mleka i produktów mlecznych, ponieważ mogą skutkować pogłębieniem się objawów zespołu dumping.
  • Nie wolno pić żadnych napojów bezpośrednio po posiłku, należy to robić przed lub między posiłkami.

Po całkowitej resekcji żołądka mogą wystąpić objawy wielu dolegliwości, m.in.: niedokrwistości, spowodowanej niedoborem niektórych witamin i składników mineralnych. Dieta po operacji żołądka zakłada spożywanie posiłków bardzo często, lecz w małych ilościach.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta pooperacyjna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta pooperacyjna
Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji jelita grubego

Dieta po operacji jelita grubego

są dożylnie. Po tym okresie stopniowo wprowadzana jest doustna dieta płynna i jeżeli jest ona dobrze tolerowana przez pacjenta, można powoli (...) i konserwantów. W diecie po operacji jelita grubego ważne jest także ciągłe nawadnianie...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji tarczycy

twardych. Po operacji tarczycy gardło i szyja mogą boleć podczas przeżuwania i połykania jedzenia. Dieta pooperacyjna jest prosta w zastosowaniu i pomaga (...) Dieta po operacji tarczycy jest istotną...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji woreczka żółciowego

Dieta po operacji woreczka żółciowego

przyprawy, alkohol, tytoń oraz kawę i herbatę. Ograniczenia wymaga natomiast spożywanie niektórych mięs, a także tłustego nabiału. Nowa dieta oparta (...) po usunięciu woreczka. Trzymanie się pewnych zasad może być dla nich problemem. Dieta...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji ginekologicznej

Dieta po operacji ginekologicznej

, witaminy C, K, A, E, a także z grupy B, jak również w cynk. Niedobór tych składników będzie spowalniał gojenie się ran pooperacyjnych. Dieta osoby, która przeszła operację ginekologiczną powinna zawierać duże...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny powinna być lekkostrawna. Wszystkie zalecenia, a przede wszystkim lekka dieta powinny być przestrzegane, aby nie doszło do żadnego powikłania po operacji przepukliny pachwinowej, udowej lub...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji wyrostka

Dieta po operacji wyrostka

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego jest dość rygorystyczna. Potrawy trudne do strawienia muszą zostać całkowicie wyeliminowane z jadłospisu (...) . Po operacji wyrostka polecana jest dieta lekkostrawna. Błonnik,...

Rak żołądka - powstawanie, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, profilaktyka

Profilaktyka raka żołądka

Czynniki wywołujące raka żołądka nie są do końca znane. Z pewnością ryzyko zachorowania na chorobę zwiększa palenie papierosów i picie alkoholu (...) w nadmiernej ilości. Ponadto nieodpowiednia dieta bogata w substancje...

Rak żołądka - powstawanie, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, profilaktyka

Jak objawia się rak żołądka?

w tych krajach. Dieta bogata w azotany i azotyny (potrawy solone, marynowane i wędzone) zwiększa ryzyko zachorowania. Rak żołądka najczęściej (...) Każdego roku odnotowuje się w Polsce około 6 tys. nowych przypadków...

Choroba wrzodowa - przyczyny, objawy, rozpoznanie, leczenie, powikłania, rokowanie

Wrzody a rak

Profilaktyka raka żołądka obejmuje m.in. wyeliminowanie czynników powstania choroby. Przyczyny powstania raka żołądka to m.in.: dieta uboga (...) , nieżyt błony śluzowej, niedokrwistość złośliwa, gruczolak...

Rak trzustki - przyczyny, objawy, leczenie

Rak trzustki (prezentacja edukacyjna)

Rak trzustki (prezentacja edukacyjna)

), czasem niezbędne jest również wycięcie części żołądka, dwunastnicy i innych okolicznych tkanek. Zabieg ten nazywa się operacją Whipple’a (częściowa (...) są zazwyczaj zaawansowany wiek i palenie papierosów....