Fakty i mity o mikrofalówce

Za co kochamy kuchenki mikrofalowe? Za szybkość i łatwą obsługę – wystarczy kilka sekund, by cieszyć się gorącym posiłkiem. Odkąd mikrofalówki stały się popularne, nie ustają debaty nad wpływem fal elektromagnetycznych na jedzenie i nasze zdrowie. Czy rzeczywiście trzeba się ich obawiać? Poznaj 5 faktów i mitów o kuchence mikrofalowej.

7 przyborów kuchennych, które pomogą ci jeść zdrowiej

Lubisz kuchenne gadżety? Chcesz jeść zdrowiej? Mamy coś dla ciebie. Oto przegląd przyborów, które powinny znajdować się w każdej zdrowej kuchni. Przeczytaj...

Jedzenie z mikrofalówki traci wartości odżywcze

Mit. Nie powinniśmy się obawiać, że podgrzewanie w mikrofalówce całkowicie pozbawi posiłki wartości odżywczych. Tak naprawdę większość technik gotowania sprawia, że tracimy część zdrowych substancji. Wszystkiemu winna jest temperatura, w której giną niektóre składniki.

Co warto wiedzieć o błonniku?

Najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur są: witamina C, kwasy omega-3 oraz antyoksydanty. Poza tym wypłukujemy dużo wartości z warzyw, kiedy długo gotujemy je w wodzie, dlatego przygotowywanie ich w mikrofalówce może być nawet zdrowsze od tradycyjnych metod.

Niektóre naczynia nie nadają się do mikrofalówki

Fakt. Nie wszystkich pojemników i naczyń można używać w mikrofalówce. Nigdy nie należy wkładać do niej talerzy czy misek wykonanych z metalu lub z polistyrenu. Poza tym nie można podgrzewać szczelnie zamkniętych pojemników oraz dań przykrytych folią aluminiową.

Jakie materiały najlepiej sprawdzają się do podgrzewania? Grube szkło, ceramika i kamionka to bezpieczny wybór. Jeśli chcesz używać naczyń z tworzyw sztucznych, zawsze najpierw upewnij się, że można je wkładać do kuchenki mikrofalowej. Obecnie takie oznaczenia znajdują się na większości sprzętów gospodarstwa domowego.

Odgrzewanie makaronu w mikrofalówce sprawia, że jest on zdrowszy

Mit. Twórcy jednego z programów stacji BBC przeprowadzili eksperyment – ugotowali makaron, wystudzili go, a następnie odgrzali w kuchence mikrofalowej. Okazało się, że po zjedzeniu tego dania poziom cukru w organizmie wzrósł o 50 proc. mniej niż przy tradycyjnym przygotowaniu makaronu.

Dlaczego zatem to jest mit? Ponieważ było to jednorazowe badanie, które jeszcze nie dowodzi, że odgrzewany makaron jest zdrowszy od zwykłego. Jeśli lubisz pastę, a nie chcesz martwić się o sylwetkę, wybierz makaron pełnoziarnisty. Zawiera błonnik i ma niski indeks glikemiczny.

Gotowanie w mikrofalówce może być niebezpieczne dla zdrowia

Fakt. Mikrofale nie podgrzewają wystarczająco równomiernie, by ugotować wszystkie produkty. Może to być niebezpieczne w przypadku surowgo mięsa i zbyt krótkiego czasu ogrzewania –  wówczas mogą pozostać szkodliwe bakterie. Jedzenie niedogotowanego mięsa może się skończyć zatruciem pokarmowym.

Najlepiej używać kuchenki mikrofalowej jako kuchennego pomocnika, który świetnie się sprawdza do odgrzewania i rozmrażania, ale niekoniecznie do gotowania surowgo mięsa.

Mikrofalówki są bezpieczne dla osób, które je obsługują

Fakt. To stary mit, że mikrofalówki mogą powodować raka, jeśli stoimy blisko nich w trakcie podgrzewania. Metalowa komora urządzenia wraz z siatką wbudowaną w drzwiczki odbijają fale do wewnątrz kuchenki, nie dopuszczając do ich emisji na zewnątrz.

 

Zastanawiasz się, czy jedzenie z mikrofalówki jest dla ciebie odpowiednie? Porozmawiaj o tym na naszym forum.

Komentarze (35)
~frfrfrfr
~frfrfrfr 11 miesięcy temu

@~pd_: aleś ty głupi... co mają wspólnego mikrofale do otyłości u Amerykanów? Chyba raczej nie sama "mikrofala" a gotowe żarcie do podgrzewania w nich. Poza tym, Amerykańce jedzą w niskich lotów restauracjach szybkiej obsługi, gigantycznie powiększone zestawy, stąd ich otyłość

Odpowiedz
~Hella
~Hella ponad rok temu

Dla mnie mikrofala do odgrzewania i rozmrażania zdecydowanie numer jeden. Teraz mam Amice i jak dla mnie idealna, świetna opcja z grillem kwarcowym i sporą ilością programów automatycznych. Do tego porządnie wykonane i dobra opcja z podgrzewaniem wieloetapowym. Poza tym Amica była naprawdę ok. cenowo więc polecam.

Odpowiedz
~ro-ro Brygida
~ro-ro Brygida ponad rok temu

Polska to kraj gdzie: 1) Są tylko reklamy leków, 2) Są tylko reklamy banków, 3) Są tylko reklamy alkoholu. Nie ma niczego normalnego. Ludzie szczekają, psy gryzą, księża gwałcą policja pije. Jakie to męczące.

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

A ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura24.pl),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~lolo
~lolo ponad rok temu

Ale tu "zafcuf", dziecinki, podgrzewanie w mikrofalówce nie niszczy długich wiązań cząsteczkowych, tak jak np gotowanie, więc po mikrofalówce zostaje więcej witamin i nienaruszonych związków mineralnych jak po gotowaniu. Zamiast powtarzać starodawne dyrdymały i mity, wystarczy sobie zadać trochę trudu i poczytać najnowsze opracowania współczesnych naukowców w tym temacie...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Jak odchudzić wielkanocne menu?

Jak odchudzić wielkanocne menu?

tradycyjnego z podrobami (plaster może dostarczać 150 kalorii i prawie 10-12 gramów tłuszczu). Możemy przygotować mięso, wybierając zdrowsze techniki obróbki (...) termicznej, czyli: pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym bez...